Το Shein ξεκίνησε το greenwashing με μία «ξενάγηση στο εργοστάσιο» αλλά το κοινό αντέδρασε
Η influencer Dani DMC ήταν το πρώτο πρόσωπο που ανέλαβε να υπερασπιστεί το Shein. Αλλά τελικά χρειάστηκε να απολογηθεί η ίδια.
Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που συζητάγαμε τα σοκαριστικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες εργασίας και παραγωγής στα εργοστάσια του Shein στην Guangzhou της Κίνας. Σύμφωνα με έρευνα του Chanel 4, που κατάφερε να καταγράψει τις συνθήκες στέλνοντας έναν «μυστικό» εργάτη ανάμεσα στους πραγματικούς εργαζόμενους τους Shein, οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν σύγχρονους δούλους καιόχι δίκαια αμειβόμενους εργαζόμενους.
Τραγικές εγκαταστάσεις, 18 ώρες εργασίας τη μέρα, ελάχιστο διάλειμμα για μεσημεριανό και ένα ρεπό το μήνα για την «τεράστια» αμοιβή των 550$ περίπου το μήνα, καθώς οι εργάτες υπολογίζεται ότι κατασκευάζουν καθημερινά περίπου 500 τεμάχια! Αν, μάλιστα, κάνεις κάποιο λάθος, τότε τα 2/3 του μεροκάματου θα χαθούν αυτόματα, ως ένδειξη τιμωρίας. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες παραβάσεις του fast fashion κολοσσού σχετικά με το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει στο πλανήτη και τις τοξικές βαφές που χρησιμοποιεί στα υφάσματα.
Το Shein ξεκίνησε το greenwashing εν μέσω αντιδράσεων.
Τι θέλει, λοιπόν, να κάνει τώρα το Shein όπως κάθε fast fashion brand που σέβεται τον εαυτό του; Να μας πείσει για την ακεραιότητά του και την ηθική του συνείδηση. Με άλλα λόγια άρχισε το greenwashing, μία αγαπημένη τεχνική marketing, που έχει μπει στα social media πιο δυνατά από ποτέ. Το Shein επέλεξε να διοργανώσει ένα ταξίδι με διάφορες γνωστές influencers, οι οποίες ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής των προϊόντων, αλλά βέβαια στην πλευρά που είναι ελεγχόμενη και όσο πιο «καθαρή» γίνεται.
Οι περισσότερες, ωστόσο, αντιδράσεις ξέσπασαν μετά την ανάρτηση ενός reel από την influencer Dani DMC, η οποία μίλησε για μια μοναδική την οποία έζησε, περιγράφοντας ένα αγγελικά πλασμένο περιβάλλον, όπου την εντυπωσίασαν οι συνθήκες εργασίας. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως ερευνήτρια/δημοσιογράφο και συνεχίζει λέγοντας: «Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μου σε αυτό το ταξίδι ήταν ότι έγινα ένας αυτόνομος, ανεξάρτητος στοχαστής, μαθαίνοντας τα γεγονότα και βλέποντάς τα με τα ίδια μου τα μάτια». Για να συνεχίσει, μιλώντας για ένας είδος αφηγήματος που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει στην ουσία την πραγματικότητα.
Καθώς, λοιπόν, η ίδια αναφέρει τον εαυτό της ως ακτιβίστρια και role model, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια και οι αντιδράσεις πάνω στα όσα είπε ήταν καταδικαστικά. Η ίδια κατέβασε το εν λόγω βίντεο, ανεβάζοντας ένα καινούργιο όπου προσπαθεί να μαζέψει τα λεγόμενά της αλλά η «απολογία» της δεν έπεισε κανέναν.