Η ιστορία του οίκου Bvlgari: Ο κορυφαίος οίκος κοσμημάτων που γεννήθηκε σε ένα χωριό των Ιωαννίνων

Ναταλία Κατσακιώρη

Η ελληνική τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας ενέπνευσε τη δημιουργία για έναν οίκο που κατέκτησε τον κόσμο.

Τι σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τη λέξη Bvlgari; Το αίσθημα της πολυτέλειας, το ιταλικό design και το βαθύ, πράσινο χρώμα, μία από τις signature αποχρώσεις των πολύτιμων λίθων που χρησιμοποιεί ο κορυφαίος οίκος κοσμημάτων, που έχει κατακτήσει την υφήλιο. Αυτο που ίσως αξίζει να μάθεις σήμερα είναι ότι στην πραγματικότητα οι ρίζες του οίκου Bvlgari βρίσκονται στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων, εκεί όπου άνθισε κάποτε η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, που έκανε τα Γιάννενα ονομαστά για τις παραδοσιακές -και σήμερα υπό εξαφάνιση- τεχνικές κατασκευής κοσμημάτων και πολύτιμων αντικειμένων.

(Photo by Jeremy Moeller/Getty Images)

Δρόμος από μάλαμα: Τρεις αργυροτεχνίτες ξετυλίγουν το νήμα της ξακουστής λαϊκής τέχνης των Ιωαννίνων

Σωτήριος Βούλγαρης: Ο Έλληνας ιδρυτής του οίκου Bvlgari.

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, όπου και έζησε τα πρώτα του χρόνια. Ήταν ένα από τα 11 παιδιά του Γεώργιου Βούλγαρη και της Ελένης Στρουγγάρη, και υπήρξε μάλιστα και ο μοναδικός από τα αδέρφια που τελικά επέζησε. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Καλαρρύτες και η επαφή του με την αργυροχρυσοχοΐα έγινε μέσω του παππού του, Κωνσταντίνου Βούλγαρη, ο οποίος τον μύησε στην τέχνη και του έμαθε να κατασκευάζει αρχικά ζώνες, θήκες για σπαθιά και άλλα πρακτικά μικροαντικείμενα της εποχής, όπως τα κουμπιά. Στο χωριό Παραμυθιά άνοιξε και το πρώτο του μικρό μαγαζί, ενώ συνέχιζε να πουλάει τα έργα του και ως περιπλανόμενος πωλητής της εποχής.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης (1857-1932). Private Collection. Creator: Anonymous. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images) © Fine Art Images/Heritage Images

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι μιλάμε για την τουρκοκρατούμενη ακόμη Ελλάδα, όπου οι ταραχές ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η οικογένεια μετακόμισε στην Κέρκυρα σύντομα. Εκεί ο Σωτήριος έκανε τη δική του οικογένεια με την Ελένη Μπάζιου και μαζί της απέκτησε έξι παιδιά. Αργότερα αποφάσισαν ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα και ο επόμενος σταθμός τους ήταν η Νάπολη. Η τοπική μαφία δεν θα μπορούσε να αφήσει ήσυχη μία οικογένεια με κατασκευαστές κοσμημάτων, οπότε ο τελικός σταθμός για τον Σωτήριο Βούλγαρη έγινε η Ρώμη, όπου έμελλε να θέσει τις βάσεις της αυτοκρατορίας του. Το 1884, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στην Via Sistina 85, και στη συνέχεια ανοίγουν και ένα δεύτερο κατάστημα στην ίδια οδό, με το όνομα «Οld Curiosity Shop» εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Charles Dickens. Το 1905, δημιουργήθηκε και το κατάστημα στην Via Condotti, το οποίο έγινε και το σημείο αναφοράς του οίκου με τα κεντρικά τους να στεγάζονται εκεί.

Το ιστορικό κατάστημα στην Via Condotti στη Ρώμη της Ιταλίας. (Photo by Antonio Masiello/Getty Images)

Ο ίδιος ξεχώρισε για τον τρόπο που συνδύαζε στα κοσμήματά του στοιχεία από τη βυζαντινή και την ισλαμική τέχνη, συνδυάζοντάς τα με λουλουδένια μοτίβα, τα οποία αργότερα έγιναν και το σήμα κατατεθέν του οίκου Bvlgari. Ο Σωτήριος Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932, αφήνοντας την επιχείρηση στους δύο γιους του Γεώργιο και Κωνσταντίνο, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία με το δικό τους τρόπο. Ήταν εκείνοι που έδωσαν μάλιστα στον οίκο την ταυτότητα που τον χαρακτηρίζει μέχρι και σήμερα, ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση. Έτσι ήδη από τη δεκαετία του 1950 ο οίκος ξεκίνησε να γίνεται διάσημος σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας να δημιουργεί καταστήματα σε όλα τα μεγάλα θέρετρα όπως το Μόντε Κάρλο.

Η αποθέωση των 70s: Τα κοσμήματα που φόραγαν όλες οι μεγάλες stars του πλανήτη.

Κατά τη δεκαετία του 1970 ο Gianni Bulgari και η ξαδέρφη του Marina (εγγόνια του Σωτηρίου Βούλγαρη) ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης και έδωσαν χρώμα στα κοσμήματα του οίκου. Τα εντυπωσιακά τους σχέδια, οι μοναδικές τεχνικές και οι ζωηρές αποχρώσεις στις πέτρες των σιερών τους τραβούν την προσοχή των μεγαλύτερων κινηματρογραφικών stars του πλανήτη.

Οι Gianni Bulgari, Nicola Bulgari και Anna Bulgari τον Αύγουστο του 1974. (Photo by Reginald Gray/WWD/Penske Media via Getty Images)

Η Claudia Cardinale και η Gina Lollobrigida ήταν από τις πρώτες εγχώριες κορυφαίες κυρίες του σινεμά που λάτρεψαν τον οίκο Bvlgari και φρόντιζαν να συμπεριλαμβάνουν στις εμφανίσεις τους τα κοσμήματά τους. Στο μεταξύ η φήμη του οίκου είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας με μία άλλη κυρία της μεγάλης οθόνης να δηλώνει πιστή θαυμάστρια των κοσμημάτων τους. Την Elizabeth Taylor.

Η Claudia Cardinale και η Gina Lollobrigida στο 28ο Venice International Film Festival το 1967 (Photo by Giorgio Lotti\Mondadori via Getty Images) MONDADORI PORTFOLIO/Giorgio Lotti

Ο Richard Burton αγόρασε για τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες: «Εγώ έμαθα στην Elizabeth την μπύρα. Αυτή μου έμαθε την Bvlgari». To ίδιο αυτό δαχτυλίδι, δημοπρατήθηκε σαράντα χρόνια μετά στον οίκο Christie's για 80.000 δολάρια αποδεικνύοντας τη δύναμη και την αξία που είχε πάρει η «καλλιτεχνική» αυτή ένωση μίας ντίβας με έναν iconic οίκο κοσμημάτων.

Η Liz Taylor με σκουλαρίκια του οίκου Bulgari στην Taormina τον Ιούλιο του 1972 (Photo by Angelo Deligio\Mondadori via Getty Images) MONDADORI PORTFOLIO/Angelo Deligio

Οι πράσινοι πολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιούσαν ειδικά για τα προσωπικά της κοσμήματα ταίριαζαν απόλυτα με τα πιο συγκλονιστικά μάτια της, που έκλεβαν την πράσταση στη μεγάλη οθόνη. Η Liz Taylor, όμως, ήταν και αυτή που έκανε διάσημη τη σειρά Serpenti, την κορυφαία σήμερα σειρά κοσμημάτων του οίκου Bvlgari σε πωλήσεις, με το περίφημο βραχιόλι σε σχήμα φίδι που φόρεσε στο set της ταινίας Κλεοπάτρα, όπου συμπρωταγωνιστούσε με τον Richard Burton, το 1962. Tο κόσμημα αυτό μετατράπηκε αυτόματα λοιπόν από ένα πολύ ωραίο αντικείμενο από ένα τοπικό κοσμηματοπωλείο —ο Bvlgari δεν είχε τότε υποκαταστήματα εκτός Ρώμης—σε ένα άμεσα αναγνωρίσιμο σχέδιο διεθνώς. Ήταν μάλιστα εκείνη ακριβώς η περίοδος που το κοινό έμαθε για την σχέση της Taylor με τον Burton μέσα από κάποιες παπαρατσικές φωτογραφίες του ζευγαριού, που φιλιούνται στο κατάστρωμα ενός γιοτ και φεύγουν από ένα εστιατόριο μετά από δείπνο στη Via Veneto.

(Photo by Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Ιδιωτικά, το ζευγάρι γιόρτασε τη σχέση του με κάποια κοσμήματα Bvlgari. Διέφυγαν από τους φωτογράφους μπαίνοντας και βγαίνονταςστο κατάστημα του οίκου από μια κρυφή πόρτα στο πλάι του κτιρίου με μια ιδιωτική αυλή, όπου πάρκαραν το αυτοκίνητό τους και απομακρύνθηκαν απαρατήρητοι. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί αν το περίφημο βραχιόλι Serpenti ήταν ανάμεσα στα πολυάριθμα δώρα που είχε κάνει ο Burton στη Liz Taylor.

Το διάσημο βραχιόλι της Elizabeth Taylor σε δημοπρασία του οίκου Christie's. (AP Photo/Richard Drew)

«Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bvlgari» είχε πει για την ίδια, ο τέταρτος σύζυγός της Eddie Fisher αργότερα. Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου Bulgari, που με τα χρόνια άλλαξε το λογότυπό του σε BVLGARI, συναντά κανείς διάσημους stars, βασιλιάδες, ζάμπλουτους, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ingrid Bergman, τη Sophia Loren και την Anna Magnani, μέχρι την Angelina Jolie, τη Nicole Kidman και τη Charlize Theron.

Φωτογραφίες από τη δημοπρασία κοσμημάτων της Elizabeth Taylor, AP IMAGES

AYEZI: To new age brand που κατασκευάζει τα κοσμήματα της ελληνικής rap σκηνής

O οίκος Bvlgari σήμερα.

Το 1984, ο Paolo και o Nicola Bvlgari, ανέλαβαν την εταιρεία με CEO τον Francesco Trapani, ο οποίος θέλησε να επεκτείνει το brand με το λανσάρισμα των αρωμάτων τη δεκαετία του ’90. Ο Trapani ήταν αυτός που κατάφερε να κάνει το brand γνωστό παγκοσμίως ως ένα luxury brand και να συνδέσει το όνομά του με την απόλυτη έννοια της πολυτέλειας που ξεπερνά τα στενά όρια ενός κοσμηματοπωλείο και γίνεται τρόπος ζωής. Έτσι σήμερα εκτός από τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ και τα αρώματα έχουμε και πολυτελή ξενοδοχεία υπό το brand name Bvlagri. Ambassados του brand είναι κορυφαίες stars του πλανήτη όπως η Zendaya και η Anne Hathaway, αλλά και η Priyanka Chopra.

To 2011 ο οίκος Louis Vuitton εξαγόρασε την εταιρεία με το ποσό των 4.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που είχε δώσει ποτέ για την αγορά άλλης εταιρείας, ενώ η οικογένεια Bvlgari κατέχει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στην LVMH, μετά την οικογένεια Arnault. H αξία της εταιρείας σήμερα υπολογίζεται στα 7,49 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Tags
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης