Κινητό δίπλα στο κρεβάτι. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Κινητό δίπλα στο κρεβάτι. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Πριν κοιμηθούμε, όλοι ανεξαιρέτως, κάνουμε ατελείωτο σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωτογραφίες που μας γεμίζουν με… ανάμεικτα συναισθήματα, «βροχή» από likes, ανάγνωση μερικών άρθρων στη φωτεινή μας οθόνη και βίντεο που μας οδηγούν αυτομάτως σε ακόμα περισσότερα βίντεο και, χωρίς να το καταλάβουμε, μας στερούν σημαντικές ώρες ύπνου. Και όλα αυτά, μέχρι να αφήσουμε το smartphone μας, πάνω στο μαξιλάρι ή το κομοδίνο…

Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, αλλά μπαίνουμε στον πειρασμό να το ξανακοιτάξουμε, μήπως χάσαμε κάποια ειδοποίηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε «κατά φαντασίαν δονήσεις», νομίζουμε δηλαδή ότι το κινητό μας δονείται ή χτυπάει, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η εξάρτησή μας απορροφά όλο και περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας, ακόμα και ώρες από τον ύπνο μας, που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Λάρι Ρόζεν και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Dominguez Hills στην Καλιφόρνια, όταν μένουμε μακριά από τα κινητά μας, ο εγκέφαλός μας παράγει μία ορμόνη, την κορτιζόλη, η οποία μας θέτει σε επιφυλακή. Έτσι, παραμένουμε σε εγρήγορση και νιώθουμε την ανάγκη να κοιτάμε διαρκώς το κινητό μας, κάτι που μπορεί να μας στερήσει σημαντικές ώρες ξεκούρασης.

ksekourashs

Όταν τελικά, αφού το κοιτάξουμε αρκετές φορές, το αφήσουμε, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και καταλήγουμε να στιφογυρνάμε στο κρεβάτι μας. Αυτό συμβαίνει διότι το έντονο φως που εκπέμπει η οθόνη μας διαταράσσει τον ύπνο μας, καθώς ο εγκέφαλός μας το προσλαμβάνει ως ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι ξημέρωσε και να μειώνονται τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κιρκαρδικό μας ρυθμό και ειδικότερα τον κύκλο του ύπνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, η διαρκής και καθημερινή έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του κινητού μας μπορεί να κρύβει σημαντικούς κινδύνους, που βλάπτουν την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα σχετίζει την υπέρμετρη μακροχρόνια χρήση του κινητού με καρκίνο του εγκεφάλου, πονοκεφάλους, μειωμένη μνήμη, όραση και ακοή όπως επίσης και χαμηλό αριθμό υγιών σπερματοζωαρίων…

Η Dr. Karen Smith, από την υπηρεσία της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι: «Όταν κοιμόμαστε, πρέπει να κρατάμε το τηλέφωνο σε απόσταση τουλάχιστον ενός χεριού από το σώμα μας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην έχουμε το κινητό μας διαρκώς στην τσέπη μας ή την τσάντα μας».

Με λίγα λόγια, μας ενθαρρύνει να μειώσουμε την υπέρμετρη χρήση του κινητού και να αποφεύγουμε να το έχουμε επικίνδυνα κοντά στο σώμα μας. Χρειάζεσαι και άλλους λόγους για να αφήσεις το κινητό μακριά από το κρεβάτι σου;