Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 2024: Η εικονογράφηση της Βίβιαν από τη Σάμο στις καλύτερες της UNICEF

Πατούλια Κατερίνα
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού 2024: Η εικονογράφηση της Βίβιαν από τη Σάμο στις καλύτερες της UNICEF

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης της UNICEF για τα παιδιά σε όλον τον κόσμο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1954, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να προωθήσει τη διεθνή συνοχή, την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των παιδιών και τις δράσεις για τη βελτίωση της ευημερίας τους ενώ σηματοδοτεί και την επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959 και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989.

Το 2024, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού είναι το εξής:

Αυτό το θέμα τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της φωνής των παιδιών και της προτεραιότητας των δικαιωμάτων, της υγείας και της ευημερίας τους για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος.

Η ημέρα αυτή παρέχει την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνουμε συνομιλίες και δραστηριότητες που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά.

Οράματα για ένα καλύτερο μέλλον

unichef.jpg

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μια έκθεση που δημιούργησαν παιδιά από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία ζωντανεύει τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον μέσω εικονογραφήσεων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, παιδιά από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μοιράζονται τα όνειρά τους για τον κόσμο που θέλουν το 2050. Μέσα από τα μάτια τους, βλέπουμε οράματα ελπίδας, καινοτομίας, συνεργασίας και λαμπρό μέλλον.

Η έκθεση αποτελείται από ευφάνταστες εικονογραφήσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα. Αυτές οι εικόνες δημιουργήθηκαν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και βασίζονται σε συνεντεύξεις σε βάθος με παιδιά από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Μία από τις εικονογραφήσεις που φιλοξενείται με ξεχωριστή έμφαση είναι από την Βίβιαν που κατοικεί στη Σάμο!

vivian.jpg

Η Βίβιαν έγραψε χαρακτηριστικά για το μέλλον που οραματίζεται:

«Οι φωνές νέων ανθρώπων σαν εμένα θα ακουγόταν ενεργά. Προσωπικά, ελπίζω ότι κορίτσια σαν εμένα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους φίλους, τους συμμαθητές και τους γονείς τους. Αισθάνομαι ότι όταν ένα κορίτσι μιλά δημόσια στο σχολείο, οι άλλοι μιλούν γι' αυτό, αλλά όταν ένα αγόρι μιλάει, υπάρχει περισσότερος σεβασμός. Ελπίζω ότι τα κορίτσια θα έχουν την ίδια αναγνώριση με τα αγόρια στο σχολείο και ελπίζω το ίδιο να συμβαίνει και στις μελλοντικές τους δουλειές».

Στόχος όχι η γιορτή αλλά η επιβίωση των παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού φέτος για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν αφορά τον εορτασμό αλλά την επιβίωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNICEF, ο οποίος είπε ότι οι συγκρούσεις, οι κλιματικές κρίσεις και η συστημική παραμέληση συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ζωές των νέων.

«Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού θα πρέπει να είναι μια ημέρα εορτασμού και μια μέρα προβληματισμού. Για αυτά τα παιδιά στη Γάζα και τον Λίβανο, η μέρα τους είναι γύρω από την επιβίωση, όχι με τον εορτασμό", είπε ο Τζέιμς Έλντερ.

Από τους πολέμους μέχρι τις κρίσεις ψυχικής υγείας μέχρι το κλίμα, «αυτοί που προσποιούνται ότι είναι ηγέτες έχουν πολλά να κάνουν», είπε, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα της ατιμωρησίας.

Η φετινή εορτή, ωστόσο, έρχεται κάτω από ένα σκοτεινό σύννεφο, υπογραμμίζοντας τη δεινή κατάσταση των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στο διασταυρούμενο πυρά των παγκόσμιων κρίσεων.

Ο Έλντερ προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις συνθήκες για την προστασία των παιδιών και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους.

Ενώ οι κρίσεις στη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και το Σουδάν κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, η UNICEF τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των αγώνων των παιδιών παγκοσμίως.

«Υπάρχουν παιδιά που ζουν στη φτώχεια στη Νότια Αφρική, ορφανά στο Μαλάουι, παιδιά που υπομένουν τοκετό στο Μπαγκλαντές και κρίσεις ψυχικής υγείας στο Σίδνεϊ. Το παιδί είναι παιδί, όπου κι αν είναι», είπε ο Έλντερ.

Πρόσθεσε ότι τα άτομα με επιρροή σε αυτά τα περιβάλλοντα και οι οικογένειες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να μείνουν, να κάνουν ένα βήμα στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού και να δουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα παιδιά γύρω τους.

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης και οι διεθνείς οργανισμοί για τη διασφάλιση της ισόρροπης προσοχής στα παιδιά που έχουν ανάγκη παγκοσμίως - καθώς οι νέες συγκρούσεις επισκιάζουν τις προηγούμενες κρίσεις, είπε:

«Τα στοιχεία και τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά ο κύκλος των ειδήσεων είναι συχνά περισσότερο υστερικός παρά ουσιαστικός. Έχουμε σοβαρές ελπίδες για ένα καλύτερο επόμενο 10 ή 20 χρόνια, τότε πρέπει να γίνουν ψυχολογικές και σωματικές επενδύσεις».

Όχι γιορτή αλλά μήνυμα κόντρα στη βία κατά των παιδιών

.Η βία κατά των παιδιών -είτε σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική- αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που λαμβάνει χώρα σε σπίτια, σχολεία, κοινότητες και διαδίκτυο. Η έκθεση σε βία σε μικρές ηλικίες μπορεί να προκαλέσει τοξικό στρες, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου, και να οδηγήσει σε επιθετικότητα, κατάχρηση ουσιών και εγκληματική συμπεριφορά. Τα παιδιά που βιώνουν βία είναι επίσης πιθανό σαν ενήλικες να αναπτύξουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς αναπαράγοντας τον φαύλο κύκλο της βίας και του τραύματος, επηρεάζοντας έτσι ολόκληρες κοινότητες.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που αντιλαμβάνεται πλήρως την εξάπλωση, τις αιτίες και τα αποτελέσματα ή τις επιπτώσεις της βίας κατά των παιδιών - και η πρώτη που γνωρίζει τις λύσεις που έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε η διευθύντρια Παιδικής Προστασίας της UNICEF Sheema SenGupta.

«Επενδύοντας στην πρόληψη, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υποστήριξης, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου τα παιδιά θα είναι ασφαλή».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα παγκόσμια στοιχεία:

- Κάθε 4 λεπτά, ένα παιδί σκοτώνεται από πράξεις βίας παγκοσμίως.

- Περίπου 90 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα έχοντας βιώσει σεξουαλική βία.

- 650 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες (1 στις 5) ζουν σήμερα έχοντας υποστεί σεξουαλική βία ως παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 370 εκατομμυρίων (1 στις 8) που βίωσαν βιασμό ή σεξουαλική επίθεση.

- Σε επισφαλή περιβάλλοντα, o κίνδυνος για τα κορίτσια είναι ακόμα μεγαλύτερος, με περιστατικά βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης να καταγράφονται σε περισσότερα από 1 στα 4 κορίτσια, στην παιδική τους ηλικία.

- Σχεδόν 50 εκατομμύρια κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας 15-19 ετών (ή αλλιώς 1 στα 6) έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, τον τελευταίο χρόνο.

- 410 έως 530 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες (περίπου 1 στους 7) βίωσαν σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων 240 έως 310 εκατομμυρίων (περίπου 1 στους 11) που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

- 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά (2 στα 3) αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση βίαιη τιμωρία στο σπίτι. Περισσότερα από τα δύο τρίτα υπόκεινται τόσο σε σωματική τιμωρία όσο και σε ψυχολογική κακοποίηση.

- Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο, η βία στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 130.000 παιδιά, εφήβους και νέους κάτω των 20 ετών.

- Τα αγόρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη βία: 3 στα 4 παιδιά και έφηβοι που βρίσκουν βίαιο θάνατο είναι αγόρια.

- Ο κίνδυνος θανάτου από βία αυξάνεται απότομα στα τέλη της εφηβείας: Τα 7 στα 10 παιδιά που πέθαναν επειδή υπέστησαν βία ήταν μεταξύ 15 και 19 ετών, τα περισσότερα από αυτά αγόρια.

- Σχεδόν 550 εκατομμύρια παιδιά (περίπου 1 στα 4 παγκοσμίως) ζουν με μητέρες επιζήσασες βίας και κακοποίησης από τους συντρόφους τους.