Skin Matters: Ναι, η επιδερμίδα σου μπορεί να είναι πιο καθαρή από ότι πρέπει

Skin Matters: Ναι, η επιδερμίδα σου μπορεί να είναι πιο καθαρή από ότι πρέπει

Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την υγεία και την καλή εμφάνιση της επιδερμίδας μας. Πότε όμως το παρακάνουμε; Τι μπορεί να συμβεί; Πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση; Σήμερα τα απαντάμε όλα!

Όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου, ο καθαρισμός πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας που ακολουθείς. Τα να απομακρύνεις μακιγιάζ, ρύπους, σμήγμα και οτιδήποτε μπορεί να έχει συσσωρευτεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας σου, είναι σημαντικό για την υγεία και την εμφάνιση του προσώπου σου.

Ο υπερβολικός καθαρισμός ωστόσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επιδερμίδα σου. Το ότι φωνάζω «ξεβαφτείτε» με όλη μου τη δύναμη (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη), δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνεις και θα σου εξηγήσω γιατί.

plisimo prosopou

Τι συμβαίνει;

Η ισορροπία για την επιδερμίδα είναι εξίσου σημαντική με τον καθαρισμό. Όταν το παρακάνουμε λοιπόν με τον καθαρισμό και –θου Κύριε- με την απολέπιση, «τραυματίζουμε» τον δερματικό φραγμό της επιδερμίδας και απομακρύνουμε λιπίδια και συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή του λειτουργία. Γιατί όμως πρέπει να σε νοιάζει ο δερματικός φραγμός;

skin barrier bare minerals

Υγιής δερματικός φραγμός

Ο δερματικός φραγμός, είναι η «ασπίδα προστασίας» που έχει η επιδερμίδα σου ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις. Σε προστατεύει από τα βακτήρια και τη μόλυνση, και συγκρατεί την πολύτιμη υγρασία, περιορίζοντας τις απώλειες. Τραυματίζοντας λοιπόν τον δερματικό φραγμό με τον υπερβολικό καθαρισμό, αφήνουμε την επιδερμίδα μας ανυπεράσπιστη.

Λιπαρά βλέφαρα: Όχι, δεν είναι ιδέα σου – Μπορεί να τα έχεις και είναι πρόβλημα

Πώς θα το καταλάβεις;

Όταν ο δερματικός φραγμός τραυματίζεται, η επιδερμίδα δεν είναι… κανονική. Μπορεί να παρατηρήσεις ξηρότητα σε σημεία ή υπερβολική λιπαρότητα σε άλλα (ό, τι τύπο επιδερμίδας και αν έχεις). Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, θα έχεις αίσθηση κνησμού, ίσως να εμφανιστούν σπυράκια και ερεθισμοί.

skin barrier bare minerals bad copy

Τραυματισμένος δερματικός φραγμός

Το δέρμα σου μπορεί να «μιλήσει» και να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτό πρέπει να παρατηρείς τι του συμβαίνει και να μην παραμελείς τα «λόγια» του. Αμέσως όταν νιώσεις ή δεις ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να αναλάβεις δράση.

To the rescue!

Όταν το δέρμα σου εκπέμπει SOS, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις τα ενεργά συστατικά από τη ρουτίνα σου (έχουμε μιλήσει για αυτά). Συστατικά όπως η ρετινόλη και τα οξέα θα πρέπει να περιμένουν. Ομοίως, προϊόντα με υψηλά ποσοστά βιταμίνης C πρέπει να περιμένουν επίσης.

provlima

Ενεργά συστατικά: Σε τι διαφέρουν από τα απλά συστατικά και πώς θα διαλέξεις τα σωστά

Ομοίως, αν χρησιμοποιείς κάποια συσκευή καθαρισμού θα πρέπει να σταματήσεις για λίγο μέχρι να ηρεμήσει η επιδερμίδα σου και η απολέπιση –μηχανική και χημική- αποκλείεται μέχρι να επανέλθει η ισορροπία στο δέρμα σου.

Τα συστατικά που θα πρέπει να προτιμήσεις είναι πιο θρεπτικά και ενυδατικά όπως τα προβιοτικά. Είναι ό, τι καλύτερο για την επιδερμίδα σου γενικά αλλά και ειδικά σε αυτή την ευάλωτη φάση της.

proion katharismou

Τα επόμενα βήματα

Αφού επανέλθει η ισορροπία στην επιδερμίδα σου, πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα προκειμένου να μην συμβεί ξανά όλο αυτό που πέρασες. Ακόμα και αν δεν σου έχει συμβεί κάτι όμως, είναι καλό να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές γιατί, ουσιαστικά, είναι τα βήματα για τον σωστό καθαρισμό.

Αρχικά πρέπει αν οργανώσεις τον καθημερινό σου καθαρισμό, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, θα πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ και να κάνεις απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Microdosing: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα τάση στο skincare

Αν η επιδερμίδα σου είναι ξηρή, μπορείς να καθαρίζεις την επιδερμίδα σου μόνο μία φορά την ημέρα με σαπούνι και μία ακόμη με ένα νερό καθαρισμού. Όσο για την απολέπιση, μπορείς να κάνεις χημική απολέπιση καθημερινά ή μηχανική 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

katharismos

Εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να προσέξεις και τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, αν η επιδερμίδα σου είναι λιπαρή αλλά δεν έχεις σπυράκια, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς καθαριστικά με σαλυκιλικό οξύ (καταπολεμούν τα σπυράκια) καθημερινά. Είναι ένα πολύ σκληρό καθαριστικό και δεν θα κάνει καλό στον δερματικό φραγμό σου.

Ομοίως, αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις σαπούνι. Ξέρω ότι νιώθεις τέλεια καθαριότητα με κάτι που κάνει αφρό αλλά το δέρμα σου δεν περνάει καλά. Προτίμησε ένα λάδι καθαρισμού ή μία κρέμα που θρέφουν ενώ καθαρίζουν την επιδερμίδα.

Το συμπέρασμα

Ο δρόμος για μία όμορφη επιδερμίδα μπορεί να είναι στρωμένος με καθαριστικά, απολεπιστικά, οξέα και προϊόντα αλλά πρέπει να τον διαβαίνουμε με σύνεση και προσοχή. Μην το παρακάνεις λοιπόν και αν θέλεις μία ακόμα συμβουλή από εμένα την skincare addict, ξεκίνα να παίρνεις καθημερινά ένα συμπλήρωμα με προβιοτικά για να δυναμώσεις το δέρμα σου από μέσα προς τα έξω.

Μην αμελείς τον καθαρισμό του προσώπου σου! 20 καθαριστικά για κάθε τύπο επιδερμίδας