Το κορίτσι με το τατουάζ
Τι να προσέχετε κάτω από τον ήλιο για να μείνει το tattoo σας σαν καινούριο! Plus: χρήσιμα tips για... αρχάριους.
«Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα τατουάζ αυτή την εποχή, καλύτερα να το αφήσετε για αργότερα», μας είπε ο Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος, tattoo artist στο Intrepid Fox στο Γκάζι. «Αυτό γιατί, το πρώτο διάστημα της επούλωσης θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο και τον ιδρώτα, πράγμα δύσκολο με το ελληνικό καλοκαίρι».
«Στην περίπτωση που έχετε ήδη τατουάζ, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως με τον καιρό και την έκθεση στον ήλιο, τα χρώματα χάνουν την έντασή τους. Ο γενικός κανόνας είναι πως τα μαύρα, γραμμικά ή tribal σχέδια είναι πιο ανθεκτικά ενώ τα χρωματιστά φθείρονται πιο εύκολα.»
Όσο για την σωστή προστασία τους κάτω απο τον ήλιο, ρωτήσαμε τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα: «Για τα μόνιμα τατουάζ που είναι "φρέσκα" θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις πρώτες 7-10 μέρες, ώσπου να επουλωθεί το δέρμα (συνήθως σχηματίζεται μια κρούστα στο σημείο του τατουάζ). Μετά, μεγάλη προσοχή τον πρώτο μήνα, όπου καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό στικ τοπικά, με υψηλό δείκτη προστασίας. Στα παλιά τατουάζ δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο, χρησιμοποιείτε το ίδιο αντηλιακό που βάζετε και στο υπόλοιπο σώμα. Όσον αφορά το τατουάζ με χέννα, τις δύο πρώτες μέρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αντηλιακό για το δέρμα σας».
Τι άλλο θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας αν αποφασίσετε να κάνετε τατουάζ: «Σκεφτείτε το πολύ προσεκτικά, είναι κάτι που πιθανά θα το έχετε μια ζωή», συμβουλεύει η Παναγιώτα Ρήγα. «Η αφαίρεση με λέιζερ είναι λύση, αλλά δυστυχώς σπάνια μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς το τατουάζ. Επίσης είναι ακριβή θεραπεία, συνήθως επώδυνη, απαιτεί πολλές επισκέψεις στο γιατρό σας και μπορεί να αφήσει σημάδια ή αντιαισθητικές ουλές. Όσο πιο πολλά χρώματα έχει και όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο δύσκολα αφαιρείται.
Πάντα κάντε τα τατουάζ σε επαγγελματίες, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καθαρός και ότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα υλικά μιας χρήσης (πχ γάντια, βελόνες, γάζες). Τα χρώματα πρέπει να είναι ειδικά για τατουάζ, καινούρια και αποστειρωμένα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αν δεν τηρούνται τα παραπάνω, είναι η μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως τέτανος, ηπατίτιδες και AIDS. Επίσης η μετάδοση δερματικών λοιμώξεων όπως έρπητας και σταφυλόκοκκος. Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται πλέον, θεωρούνται ότι δεν προκαλούν αντίδραση στον ιστό, παρόλα αυτά έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτές οφείλονται κυρίως στο νικέλιο (ένα μέταλλο) που υπάρχει σε ορισμένες χρωστικές, οπότε αν έχετε γνωστές αλλεργίες θα πρέπει να τις αναφέρετε. Επίσης αν το δέρμα σας έχει την τάση να κάνει χηλοειδή (δηλαδή αντιαισθητικές μεγάλες ουλές μετά απο χειρουργεία ή τραυματισμούς) είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα τατουάζ.
Τέλος, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δοθούν μετά, ώστε να αποφύγετε επιμόλυνση και να βοηθήσετε να επουλωθεί σωστά το δέρμα σας».