Στάσεις λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη απέκτησαν «ζωντανές στέγες» με μέλισσες

Μαρία Ροδίτη

Διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προχώρησαν σε αυτήν την καινοτομία με σκοπό να βοηθήσουν τις μέλισσες να ευδοκιμήσουν.

Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας ισορροπίας στο περιβάλλον και γνωρίζοντάς το αυτό, πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να τις βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν. Το 2019, εκατοντάδες στάσεις λεωφορείων στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας μετατράπηκαν σε κατάφυτα καταφύγια για έντομα.

Το Λέστερ της Αγγλίας ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμα και κατασκεύασε στάσεις λεωφορείων για επικονίαση (aka η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά) στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας της πόλης με οικολογικό χαρακτήρα το 2021. Χάρη, λοιπόν, στην τεράστια επιτυχία αυτών των νέων και εντελώς διαφορετικών στάσεων λεωφορείων, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να δημιουργήσει τουλάχιστον 1.000 ακόμη. Και η δράση συνεχίζεται.

Το πολυτελές resort στις Μαλδίβες που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια

Πώς δημιουργήθηκαν οι λεγόμενες Bee Bus Stops

Οι οικολογικές στάσεις λεωφορείων ανά την Ευρώπη ονομάζονται Living Roofs κι έχουν επίσης το χαριτωμένο παρατσούκλι «Bee Bus Stops». Σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Clear Channel σε συνεργασία με οικολόγους και έχουν κατασκευαστεί από ένα μείγμα από αγριολούλουδα και λουλούδια της εκάστοτε περιοχής.

Οι περαστικοί μπορούν να δουν άγριες φράουλες, παπαρούνες, πανσέδες, θυμάρι και άγρια ​​μαντζουράνα στην κορυφή των στάσεων λεωφορείων. Αυτό, ωστόσο, που μπορεί να μην ξέρουν είναι ότι αυτά τα αγριολούλουδα επιλέχθηκαν ειδικά για να προσελκύσουν επικονιαστές, όπως μέλισσες, βομβίνους, μέλισσες με ουρά, πεταλούδες-παγώνια και κνιδοκάμπη.

Ωστόσο, η λειτουργία αυτών των στάσεων δεν σταματά εκεί. Οι στάσεις απορροφούν επίσης το νερό της βροχής και τα σωματίδια του αέρα, μειώνοντας το «*φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας» και συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του κλίματος. Το Clear Channel αναφέρει ότι οι Bee Bus Stops «βοηθούν να γίνει η πόλη ένα πιο πράσινο και πιο χαρούμενο μέρος». Η μόνη συντήρηση που χρειάζονται οι Living Roofs είναι δύο επισκέψεις τον χρόνο από κηπουρούς για να κόψουν, να ξεριζώσουν και να ρίξουν λίπασμα. Το πότισμα απαιτείται μόνο εάν υπάρχει ξηρασία.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Κάθε λεπτομέρεια φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη, από τον σχεδιασμό των Living Roofs μέχρι το αστικό τοπίο στο οποίο κατασκευάζονται. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις οικολογικές στάσεις είναι 100% ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα. Το μόνο μειονέκτημα – αν μπορούμε να το πούμε έτσι- είναι ότι «πράσινες» στάσεις δεν μπορούν να φτιαχτούν σε ήδη υπάρχουσες. Μια στάση λεωφορείου για μέλισσες φτιάχνεται εξ αρχής.

Ήδη, πάντως, έχουν δημιουργηθεί Bee Bus Stops σχεδόν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Derby, την Οξφόρδη, το Cardiff, το Sunderland, το Μπράιτον και τη Γλασκώβη. Αλλά και στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Στόχος της κατασκευαστικής εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν δημιουργηθεί Bee Bus Stops σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ ήδη υπάρχουν αιτήματα και για Καναδά και Αυστραλία.

*Οι «αστικές θερμικές νησίδες» εμφανίζονται όταν οι πόλεις αντικαθιστούν το φυσικό έδαφος με πολλά πεζοδρόμια, κτίρια και άλλες επιφάνειες, που απορροφούν και διατηρούν τη θερμότητα. Αυτή η συνθήκη αυξάνει το ενεργειακό κόστος (π.χ. για κλιματισμό), τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις ασθένειες και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης