Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που θα επιδοτεί τους πολίτες της για να επισκευάσουν τα ρούχα τους

Ναταλία Κατσακιώρη

(AP Photo/Matias Delacroix)

Μια μεγάλη κίνηση για να σταματήσουμε να στοιβάζουμε τα ρούχα μας στους κάδους σκουπιδιών.

Το ότι η ρύπανση του πλανήτη μας έχει πια φτάσει στο τελικό στάδιο με την κλιματική αλλαγή να απειλή πλέον ακόμη και ανθρώπινες ζωές το ξέρουμε όλοι μας. Γιατί ζούμε πια τις φυσικές καταστροφές που είναι το πρώτο επακόλουθο της κλιματικής κρίσης. Γιατί δεν είναι κάτι μακρινό και ξένο για εμάς όλο αυτό, μια εικόνα από κάποια παραλία της Αφρικής ή της Ινδίας, όπου ξεβράζονται χιλιάδες θαμμένα ρούχα. Είναι η δική σου παραλία, που το νερό της θόλωσε, είναι ο ήλιος που μας κοιτάει όλους με έναν πρωτόγνωρα καυτό τρόπο, είναι οι πλημμύρες που καταστρέφουν πλέον την αυλή και το σπίτι σου. Όλα αυτά γιατί ακριβώς τόσες δεκαετίες κλείναμε τα μάτια στους ρακοσυλλέκτες του Μπαγκλαντέζ και της Ινδίας σαν να μην μας αφορά, σαν να μην είναι δική μας ευθύνη, μέχρι το «κακό» να χτυπήσει την πόρτα μας.

(AP Photo/Arnulfo Franco)

Λάθη που έγιναν και δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας έστω και τώρα και να κάνουμε το καλύτερο που μποορύμε μέσα από την προσπάθεια να αγγίξουμε τη βιωσιμότητα. Βιωσιμότητα και μόδα έχουν αρχίσει να αναζητούν κοινή πορεία και η πολιτεία προσπαθεί να σταθεί μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα του fast fashion και να μας δώσει έστω και το μικρότερο κίνητρο, για να σταματήσουμε να στοιβάζουμε σε κάδους τα ρούχα μας με την παραμικρή αφορμή.

Οδηγός αγοράς: Τα 10 must buys του Αυγούστου που θα βρεις ακόμη σε έκπτωση

Η Γαλλία επιδοτεί το «μαντάρισμα».

Αν υπάρχει μία χώρα που να έχει ταυτιστεί με τη μόδα και το πολυτελές ντύσιμο αυτή είναι σίγουρα η Γαλλία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο κάθε πολίτης θα επιδοτηθεί με ένα ποσό, από 6 έως 25 ευρώ, για κάθε ρούχο που θα πάει προς επιδιόρθωση και δεν θα πετάξει σε κάποιον κάδο. Το ποσό θα εξαρτηθεί από τη φθορά και τη μεταποίηση που θα χρειαστεί το κάθε item.

Είναι σίγουρα η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο από μια κυβέρνηση και είναι ένα μέτρο, που σίγουρα θα δώσει το απαραίτητο κίνητρο σε κάποιους να επισκεφθούν τη μοδίστρα της γειτονιάς τους, αν δεν το έχουν κάνει ακόμη. Τα χρήματα θα καταβληθούν από ένα ταμείο βιωσιμότητας 154 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

(AP Photo/Rodrigo Abd)

«Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακριβώς τους ανθρώπους που έχουν αγοράσει, για παράδειγμα, παπούτσια από μια μάρκα που φτιάχνει παπούτσια καλής ποιότητας ή παρομοίως καλής ποιότητας έτοιμα ρούχα, να θέλουν να τα επισκευάσουν αντί να τα ξεφορτωθούν», εξήγησε ο Υφυπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Bérangere Couillard, ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιο στο Παρίσι. «Αυτός είναι ακριβώς ο στόχος, να δημιουργηθεί μια κυκλική οικονομία για τα παπούτσια και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έτσι ώστε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο, γιατί στην κυβέρνηση πιστεύουμε στη δεύτερη ζωή ενός προϊόντος».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης