Αρκούδες απομακρύνονται από τη φύση στην Ιαπωνία και φυσικά φταίμε οι άνθρωποι γι' αυτό

Τζένη Ντεμιράι

Ερευνητές παρατήρησαν μία ασυνήθιστη διατροφική συνήθεια των αρκούδων, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των δασών και διαταράσσει το οικοσύστημα στη χερσόνησο Shiretoko. 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Shiretoko δείχνει απροσδόκητη αλληλεπίδραση μεταξύ αρκούδων που τρέφονται με νύμφες τζιτζικιών και δέντρων που έχουν φυτευτεί από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο, οι καφέ αρκούδες που αναζητούν τροφή στη χερσόνησο Shiretoko στο Hokkaido της Ιαπωνίας, έχουν διαταράξει την ανάπτυξη των δέντρων σε τεχνητά δάση κωνοφόρων.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα χώματος και δέντρων από αγροτεμάχια που έχουν αναδασωθεί με δείγματα από φυσικά δάση και διαπίστωσαν ότι το σκάψιμο των αρκούδων για νύμφες τζιτζικιών κατέστρεψε τις ρίζες των δέντρων και άλλαξε την περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο, γεγονός που με τη σειρά του περιόρισε την αύξηση της διαμέτρου των δέντρων.

Είναι η λύση στη διαστημική ρύπανση οι ξύλινοι δορυφόροι; Οι Ιάπωνες λένε «ναι»

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε δάση που έχουν δημιουργηθεί με ανθρώπινη παρέμβαση

Το φαινόμενο των αρκούδων που σκάβουν αναζητώντας να τραφούν με νύμφες τζιτζικιών δεν έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει σε κάποιο άλλο σημείο του κόσμου και σίγουρα δεν αποτελεί μία αντίδραση που συναντά κανείς σε αρκούδες που βρίσκονται σε φυσικά δάση. Όπως φαίνεται, η συμπεριφορά αυτή περιορίζεται σε δάση κωνοφόρων που έχουν δημιουργηθεί με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Είναι γνωστό ότι οι αρκούδες στο Hokkaido αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναζήτηση της τροφής τους, αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτός είναι ο λόγος που τους οδηγεί στο να τρέφονται με τζιτζίκια.

Ο επίκουρος καθηγητής Kanji Tomita από το Πανεπιστήμιο Kochi και ο καθηγητής Tsutom Hiura από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι καφέ αρκούδες αλληλοεπιδρούν με αυτά τα δάση που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο και διαπίστωσαν ότι οι αρκούδες συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι όταν βρίσκονται σε φυσικό δάσος.

«Στην τελευταία μας μελέτη, διαπιστώσαμε ότι οι καφέ αρκούδες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των κωνοφόρων δέντρων που έχουν μεταφυτευτεί. Έρχονται στα νέα δάση για να σκάψουν για νύμφες τζιτζικιών, μια συμπεριφορά που δεν έχουμε δει σε φυσικά δάση ή δεν έχουμε ακούσει να αναφέρεται αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Hiura, ο οποίος διδάσκει στο τμήμα Γεωπονικών Επιστημών και Επιστήμων Ζωής.

«Ενώ η συμπεριφορά των θηλαστικών που σκάβουν στα φυσικά οικοσυστήματα έχει συνήθως θεωρηθεί ότι έχει θετική επίδραση, η έρευνά μας δείχνει ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό στα ανθρωπογενή (ανθρωπογενή) τοπία», πρόσθεσε.

To φεγγάρι συρρικνώνεται σαν «σταφίδα» κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε λένε οι ειδικοί

Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς αντιμέτωπο με ασυνήθιστες συμπεριφορές

Η χερσόνησος Shiretoko βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Hokkaido και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, χάρη στο ακμάζον οικοσύστημα και την ποικιλόμορφη άγρια ζωή της, και φιλοξενεί το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο της Ιαπωνίας, την καφέ αρκούδα.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 500 αρκούδες ζουν εντός της λωρίδας μήκους 70 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων, καθιστώντας την μία από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσμών καφέ αρκούδων στον κόσμο.

Αντί να είναι μια απομονωμένη ερημιά, χιλιάδες άνθρωποι ζουν και εργάζονται στη χερσόνησο Shiretoko, και είναι επίσης ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Από τη δεκαετία του 1970, οι κάτοικοι και η τοπική κυβέρνηση φυτεύουν κωνοφόρα δέντρα, όπως Πεύκη και Ερυθρελάτη, σε εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις με σκοπό να βοηθήσουν στην επιστροφή της περιοχής στην αρχική της δασική κατάσταση.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pixabay

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης