Έρευνα διαπίστωσε ότι είναι προς όφελός σου να καλλιεργείς μαρούλι σε εσωτερικό χώρο

Τζένη Ντεμιράι
Έρευνα διαπίστωσε ότι είναι προς όφελός σου να καλλιεργείς μαρούλι σε εσωτερικό χώρο

Τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Surrey θα σε κάνουν να δεις με άλλο μάτι την καλλιέργεια μαρουλιού. 

Ερευνητές του Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Surrey διαπίστωσαν πως ένα μαρούλι που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους παράγει κατά μέσο όρο 50% περισσότερα φύλλα και έως και 300% ταχύτερα από ένα μαρούλι που καλλιεργείται σε χωράφια.

Σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την εποχή, η υπαίθρια παραγωγή χρειάζεται από 65 έως 120 ημέρες για να φτάσει από τη βλάστηση στη συγκομιδή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ελεγχόμενα εσωτερικά περιβάλλοντα, η καλλιέργεια μαρουλιού αποδίδει διπλάσια ποσότητα μαρουλιού σε σύγκριση με τις καλλιέργειες σε αγρούς.

marouli-(2).jpgΠηγή: Pexels

Συγκεκριμένα, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε εσωτερικούς χώρους η απόδοση είναι 3,68 κιλά μαρούλι ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που στις συμβατικές καλλιέργειες η απόδοση είναι κατά μέσο όρο 1,88 κιλά.

Εκτός αυτών, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το μαρούλι iceberg που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους αποδίδει κατά μέσο όρο 7,45 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε ακόμα πως η καλλιέργεια μαρουλιού σε εσωτερικούς χώρους με κάθετη στοίβαξη και όχι οριζόντια αύξησε τις πιθανότητες για μεγαλύτερη σοδειά.

marouli-(3).jpgΠηγή: Pexels

Τα οφέλη του να καλλιεργείς μαρούλι σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνουν:

  1. Ευελιξία - Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπει την καλλιέργεια μαρουλιού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από το κλίμα και την εποχή.
  2. Ελεγχόμενο περιβάλλον - Η καλλιέργεια μαρουλιού σε εσωτερικούς χώρους σου επιτρέπει να ελέγχεις το περιβάλλον (θερμοκρασία, υγρασία, φως), ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των καιρικών διακυμάνσεων, των παρασίτων και των ασθενειών.
  3. Μικρότερος κίνδυνος από παράσιτα - Η καλλιέργεια μαρουλιού σε εσωτερικούς χώρους οδηγεί σε λιγότερα προβλήματα με κοινά παράσιτα όπως τα αφιδοειδή. Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους εξαλείφει επίσης την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.
marouli-(4).jpgΠηγή: Pexels