10 σωτήρια tips για να βγάλεις τα βλαβερά μικροπλαστικά από τη ζωή σου

10 σωτήρια tips για να βγάλεις τα βλαβερά μικροπλαστικά από τη ζωή σου
Unsplash

Έχεις ακούσει για τα μικροπλαστικά, αλλά δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς είναι; Κι όμως είναι πιο επιβλαβή από ό,τι φαντάζεσαι. Ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να τα αποφύγεις.

Γκουγκλάροντας, «τι είναι τα μικροπλαστικά;», θα έχει πάρει σίγουρα το μάτι σου ότι είναι βλαβερά και υπάρχουν στους ωκανούς, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού που εντοπίζονται στους ωκεανούς, το φαγητό και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας. Στο περιβάλλον συναντώνται τα πρωτογενή μικροπλαστικά και τα δευτερογενή μικροπλαστικά.

Χρησιμοποιούμε περισσότερο πλαστικό από ποτέ, και σύμφωνα με τους Surfers Against Sewage, υπάρχουν «περίπου 51 τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού [στον ωκεανό], βάρους 269.000 τόνων - περίπου όσο 1345 ενήλικες γαλάζιες φάλαινες ή 500 φορές ο αριθμός των αστεριών του γαλαξία μας».

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μικροπλαστικά βρίσκονται και στο 80% των ανθρώπων. Επίσης, είναι σοκαριστικό ότι συνήθως βρίσκονται στον ωκεανό και στον αέρα. «Αυτό είναι που κάνει αυτά τα μικρά σωματίδια τόσο ύπουλα - είναι κυριολεκτικά παντού και αναπόφευκτα», εξηγούν οι ειδικοί.

plastiko2.jpg

Μήπως είμαστε ένα βήμα πριν βρεθεί τρόπος να απομακρύνουμε τα μικροπλαστικά από τον οργανισμό μας;

Πώς να αποφεύγουμε τα μικροπλαστικά; Οι συμβουλές που θα βοηθήσουν

Πλύνε τα ρούχα σου λιγότερο συχνά

Είναι τόσο απλό. Επιπλέον, όταν τα βάζεις στο πλυντήριο, φρόντισε να τα πλένεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να αποβάλλουν λιγότερα μικροπλαστικά.

Πάρε μια guppy bag

Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό αλλά δεν είναι. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό πολύ εύκολα. Καλό είναι, ειδικά τα συνθετικά ρούχα, να τα πλένεις μέσα σε μια τέτοιου είδους τσάντα, ώστε να μην εξαπλωθούν τα μικροπλαστικά στο νερό την ώρα που είναι ενεργό το πλυντήριο.

Δώσε προσοχή στα καλλυντικά που επιλέγεις

Για να αποφύγεις τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά, δοκίμασε να κατεβάσεις την εφαρμογή Beat the Microbead - είναι δωρεάν στη χρήση και ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθεις αν τα καλλυντικά σου περιέχουν μικροπλαστικά. Επίσης, καλό είναι να διαβάζεις τα συστατικά στα προϊόντα που αγοράζεις.

Στόχευσε στα μη πλαστικά

Προσπάθησε να χρησιμοποιείς μη πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα στο σπίτι για να αποφύγεις την έκθεση σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά προϊόντα.

Πρόσεχε το οικολογικό σου αποτύπωμα

Περιόρισε πολύ απλά τη χρήση του πλαστικού, όσο γίνεται περισσότερο. Μπορείς ακόμα να κατεβάσεις την εφαρμογή My Little Plastic Footprint, η οποία έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να μειώσεις την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείς.

Προτίμησε τα φυσικά συστατικά

Προσπάθησε να επιλέγεις είδη από φυσικά υλικά, όπως βαμβάκι, λινό ή κάνναβη στα ρούχα, γενικά τα υφάσματα, αλλά και τα έπιπλα και να μην χρησιμοποιείς πλαστικά όταν ψωνίζεις.

Τρώγε λιγότερα θαλασσινά

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγεις την κατανάλωση μικροπλαστικών; Προσπάθησε να μειώσεις την κατανάλωση θαλασσινών. Μεγάλο μέρος του πλαστικού που καταλήγει στους ωκεανούς προέρχεται από πλαστικά δίχτυα αλιείας και τα οστρακοειδή έχει αποδειχθεί ότι συγκρατούν σημαντική ποσότητα μικροπλαστικών. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις και στην προστασία αυτών των ειδών.

Μείωσε το περιτύλιγμα

Άλλη μια βασική συμβουλή: Προτίμησε προϊόντα χωρίς συσκευασία ή με μη πλαστική συσκευασία, όποτε είναι δυνατόν. Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές τόσο στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ όσο και σε καλλυντικά, κοσμήματα και πολλά ακόμη είδη.

Μείωσε τα νανοπλαστικά

Το ήξερες; Το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, το ξεσκόνισμα και ο καθαρισμός του αέρα μπορούν να βοηθήσουν στον πολλαπλασιασμό των μικροπλαστικών στον αέρα του σπιτιού σου. Δεν σου λέμε φυσικά να μην καθαρίζεις το σπίτι, αλλά τουλάχιστον φρόντισε ο τρόπος και τα προϊόντα που χρησιμοποιείς να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Χρησιμοποίησε ξανά τα μπουκάλια και τα ποτήρια σου

Με λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου του πλαστικού σε πολλές χώρες να ανακυκλώνεται, ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και ποτήρια καφέ. Το να έχεις μαζί σου ένα θερμός σημαίνει πολλά οφέλη για το περιβάλλον και μάλιστα συχνά ότι έχεις έκπτωση στα ροφήματά σου. Όταν πηγαίνεις να πάρεις καφέ πριν πας στη δουλειά, μπορείς πολύ απλά να ζητάς να στον βάζουν στο δικό σου μπουκάλι.

plastiko1.jpg