Τι είναι τελικά τα μικροπλαστικά που συνέχεια ακούμε και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
Τα μικροπλαστικά είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία μας.
Εκτός από τα πλαστικά που ακούμε ότι βλάπτουν τον πλανήτη, και κυρίως τον ωκεανό και τα θαλάσσια έμβια όντα, υπάρχουν και τα μικροπλαστικά που προκαλούν μεγάλο κακό τόσο στο περιβάλλον, στις θάλασσες όσο και στην υγεία των ανθρώπων.
Ξέρεις, όμως, τι είναι στην πραγματικότητα τα μικροπλαστικά και πού εντοπίζονται; Έχεις ιδέα πώς μπορείς να τα περιορίσεις στην καθημερινότητά σου; Γιατί να τα εξαφανίσεις ούτε λόγος. Δεν γίνεται.
Η Βενετία λέει «όχι» στο πλαστικό και κάνει εκστρατεία με συντριβάνια
Τι ακριβώς είναι τα μικροπλαστικά
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού που εντοπίζονται στους ωκεανούς, το φαγητό και κατ’ επέκταση στον οργανισμό μας. Στο περιβάλλον συναντώνται τα πρωτογενή μικροπλαστικά και τα δευτερογενή μικροπλαστικά.
Τα πρωτογενή μικροπλαστικά είναι οι όχι και τόσο εμφανείς πηγές μικροπλαστικής ρύπανσης και συχνά προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα, όπως καλλυντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, απορρυπαντικά, προϊόντα καθαρισμού και χρώματα.
Τα δευτερογενή μικροπλαστικά είναι πλαστικά σε μικροσκοπικά κομμάτια και αποτελούν υποπροϊόντα των βιομηχανικών πλαστικών απορριμμάτων και των καταναλωτικών πλαστικών υλικών. Στην ουσία, δηλαδή, είναι πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα αλιείας που έχουν διασπαστεί.
Πού συναντώνται τα μικροπλαστικά και τι επιπτώσεις έχουν
Τα μικροπλαστικά συναντώνται στους ωκεανούς, στο έδαφος και στο ανθρώπινο σώμα. Όσον αφορά τους ωκεανούς, τα στατιστικά είναι αρκετά σοκαριστικά. Ένα στα τρία ψάρια που αλιεύονται για ανθρώπινη κατανάλωση περιέχει πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο και τα ζώα της θάλασσας που καταναλώνουν το πλαστικό, αλλά και ο άνθρωπος που καταναλώνει το ψάρι ή το θαλασσινό που το εμπεριέχει.
Στο έδαφος, τα μικροπλαστικά φτάνουν μέσω των συνθετικών λιπασμάτων και σπόρων που χρησιμοποιούν οι γεωργοί, καθώς και της λάσπης και των λυμάτων. Ακόμη και στη βιολογική γεωργία χρησιμοποιείται μερικές φορές πλαστικό αντί για ζιζανιοκτόνα για την καταστολή των ζιζανίων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την παραμονή πλαστικών υπολειμμάτων στα χωράφια. Κατά συνέπεια, αυτά τα μικροπλαστικά καταλήγουν στο ανθρώπινο τραπέζι και άρα στον οργανισμό μας μέσα από τα γεωργικά προϊόντα που καταναλώνουμε, αλλά και τα ζώα που βοσκούν και τα καταναλώνουν και τα οποία κάποια στιγμή φτάνουν στο πιάτο μας.
Με όλα αυτά, λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργο που οι έρευνες δείχνουν ότι το 80% των ανθρώπων του πλανήτη έχουν μικροπλαστικά στον οργανισμό τους. «Τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε πολλά προϊόντα –θαλασσινά, νερό, φρούτα και λαχανικά– και στον αέρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε μικροπλαστικά κάθε μέρα. Πλαστικά έχουν βρεθεί ακόμη και σε ανθρώπινους πλακούντες και αίμα», αναφέρει πρόσφατη έρευνα για τα μικροπλαστικά.
Γιατί, όμως, πρέπει να ανησυχούμε; Διότι μερικά πλαστικά μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις, ενώ άλλα μπορούν να απορροφήσουν ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB’s) και φυτοφάρμακα που στη συνέχεια μεταφέρονται στο σώμα μας. Αυτά έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα περιορίσεις τα μικροπλαστικά στη ζωή σου και πώς θα προστατευθείς από αυτά, συνέχισε στην gallery.