Πώς το Άμστερνταμ βάζει τέλος στη ρύπανση και δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον

Πώς το Άμστερνταμ βάζει τέλος στη ρύπανση και δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον
Pexels

Το παράδειγμα της Ολλανδίας για μια βιώσιμη εξέλιξη και οι πόλεις που βρίσκονται πίσω από το Άμστερνταμ στην κατάταξη. 

Το Άμστερνταμ ανακηρύχθηκε η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με τον Sustainable Cities Index 2024 της Arcadis. Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η πόλη σημειώνει βιώσιμη πρόοδο, δείχνοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το προβάδισμα της ολλανδικής πρωτεύουσας στέλνει ουσιαστικά ένα μήνυμα προσοχής με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αυξάνεται και λίγες χώρες να καταφέρνουν να ακολουθήσουν αποτελεσματικά το παράδειγμα μιας βιώσιμης εξέλιξης.

Η επιτυχία της βιωσιμότητας του Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ ανακηρύχθηκε η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο το 2024, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Ρότερνταμ. Οι ολλανδικές πόλεις παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη και πρακτική προσέγγιση της βιωσιμότητας στις Κάτω Χώρες. Παράλληλα, ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Κοπεγχάγη, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Όσλο σημείωσαν επίσης εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά τους δείκτες βιωσιμότητας.

Η Arcadis αξιολόγησε τις πόλεις με βάση ένα ευρύ πεδίο κριτηρίων, από τους κλιματικούς στόχους μέχρι τα επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών και την κλίμακα της βιώσιμης προόδου. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση εξασφάλισε ότι οι πόλεις αξιολογήθηκαν με βάση τις συνολικές επιδόσεις τους και τη δέσμευσή τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

1724933056635-650401254-amsterdam.jpg

Το να ψωνίζεις λιγότερo βοηθάει το περιβάλλον και αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε πείσουν

Πρόκειται για την έκτη έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία εισάγει έναν τέταρτο πυλώνα αξιολόγησης: την «πρόοδο». Σύμφωνα με την Arcadis, η συνεχιζόμενη υψηλή κατάταξη του Άμστερνταμ δείχνει πώς η βιώσιμη πρόοδος μπορεί να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου. Η στρατηγική της πόλης για τη μείωση των εκπομπών κατά 95% έως το 2050, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, έχει επαινεθεί ιδιαίτερα. Επιπλέον, το Άμστερνταμ έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030.

«Η πρόκληση για κορυφαίες πόλεις όπως το Άμστερνταμ ή την Κοπεγχάγη είναι να συνεχίσουν την ταχεία πορεία τους», υπογράμμισε η Arcadis. Με το 2030 να πλησιάζει - ένα κομβικό έτος για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη - είναι ζωτικής σημασίας για τις πόλεις να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση για την επιτάχυνση της μετάβασης προς έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και δικαιότερο κόσμο.

Καινοτόμες αστικές λύσεις είναι ορατές σε όλη την πόλη της ολλανδικής πρωτεύουσας. Το Άμστερνταμ είναι γνωστό για τις δημιουργικές του προσεγγίσεις στην αστική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις όπως η πρωτοβουλία για τα ηλιακά πάνελ ή το έργο για το έξυπνο δίκτυο και έργα με γνώμονα την κοινότητα. Οι λύσεις αυτές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του προφίλ βιωσιμότητας της πόλης.

Από την πλευρά του το Ρότερνταμ αντιμετωπίζει επίσης καλά την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές CO2 και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά το πράσινο της πόλης, τις βιώσιμες μεταφορές και το μερίδιο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι κορυφαίες κατατάξεις του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ υπογραμμίζουν την ηγετική θέση των Κάτω Χωρών στην αστική βιωσιμότητα. Καθώς ο κόσμος οδεύει προς το 2030, οι πόλεις αυτές χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για άλλες που στοχεύουν στην επίτευξη ουσιαστικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής προόδου.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις της κατάταξης:

  1. Άμστερνταμ
  2. Ρότερνταμ
  3. Κοπεγχάγη
  4. Φρανκφούρτη
  5. Μόναχο
  6. Όσλο
  7. Αμβούργο
  8. Βερολίνο
  9. Βαρσοβία
  10. Λονδίνο
1724933453179-687504881-amsterdam.jpg