Θες να αλλάξεις την καθημερινότητα και τη ψυχολογία σου; Το «πράσινο» mindset είναι η απάντηση

Pexels

Το να έχεις «πράσινες» συνήθειες και οικολογική συνείδηση, δε θα βοηθήσει μόνο το περιβάλλον, αλλά τη ψυχολογία σου. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Με την κλιματική αλλαγή να έρχεται συνεχώς στο επίκεντρο της ζωής μας, πολλοί από εμάς - ίσως και εσύ - σκεφτόμαστε αν έχει όντως νόημα να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά και τις πρακτικές μας ώστε να είναι όλο και πιο βιώσιμες για το περιβάλλον. Ή μήπως αυτές οι προσπάθειες είναι τελικά ασήμαντες;

Η αλήθεια είναι πως το να νιώθουμε ότι έχουμε πάνω μας όλη την ευθύνη είναι κάπως υπερβολικό και δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον, καθώς θα γίνει όλο και πιο αγχωτικό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για οικολογική συνείδηση.

Η ατομική δράση μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή κουλτούρας, κάτι που αν δε συμβεί δε θα επέλθουν και οι παγκόσμιες αλλαγές στη βιομηχανία και την πολιτική. Επίσης, η ανάπτυξη μιας καθημερινής πρακτικής φιλικά προσκείμενης στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στη μείωση του άγχους μας για το μέλλον. Παραδέξου ότι κι εσύ αγχώνεσαι λίγο.

Αν θες να κάνεις τη ζωή σου πιο «πράσινη», να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση και αν έχεις ένα αίσθημα φόβου για το κλίμα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσαρμόσεις την καθημερινότητά σου σε κάποιες πιο οικολογικές συνήθειες. Αν μπεις σ’ αυτή τη νοοτροπία, μετά δε θα θες να την εγκαταλείψεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ζεις μια πιο «πράσινη» και βιώσιμη ζωή είναι κάπως διασκεδαστικό και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η καθημερινότητά σου πιο ευχάριστη και γεμάτη.

Πώς γίνεται αυτό;

Βρες την πραγματική αιτία της αλλαγής

Αν θες όλο αυτό που σκοπεύεις να κάνεις να γίνει ουσιαστικά και να μην το παρατήσεις μετά από λίγο, είναι σημαντικό να βρεις τον λόγο της αλλαγής που σκοπεύεις να κάνεις στις συνήθειές σου.

Οι περισσότεροι οικολόγοι, ακτιβιστές ή όσοι επιζητούν μια σημαντική αλλαγή θεωρούν ότι είναι ανήθικο να καταστρέφουμε τον πλανήτη με μόνο όφελος τον πλούτο και τα κέρδη. Άλλοι, από την άλλη, θέλουν να ζουν μια πιο υγιή ζωή και να έχουν τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο ένα βιώσιμο μέλλον. Ο δικός σου λόγος γι’ αυτή την αλλαγή ποιος είναι;

Είναι πιο εύκολο να ακολουθείς έναν οικολογικό τρόπο ζωής- Ξεκίνα από τώρα!

Πώς σε φαντάζεσαι στο μέλλον;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις ένα πιο οικολογικό mindset είναι να οραματιστείς το ιδανικό σου μέλλον. Ένα τέτοιο θα μπορούσε να είναι το εξής: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο διαδεδομένες από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τα όρια στη χρήση της γης και του νερού και ψωνίζουμε λιγότερο, ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο στο να κάνουμε πράγματα με νόημα.

Το να σκεφτείς πώς θα ήθελες να είναι το μέλλον - τόσο του πλανήτη όσο και το δικό σου από οικολογική άποψη - θα σου δείξει την «πράσινη» προσέγγιση που πρέπει να αποκτήσεις στην καθημερινότητά σου.

Αντιμετώπισε τη φύση ως μια κλιματική λύση

Μία από τις προτροπές όσων ασχολούνται εντατικά και σοβαρά με την κλιματική αλλαγή και αναπτύσσουν συνεχώς την οικολογική συνείδησή τους είναι να δούμε τη φύση ως λύση για το κλίμα. Αυτή η ιδέα είναι γνωστή ως «κλιματική ανθεκτικότητα». Οι υγιείς, ποικιλόμορφοι βιότοποι, όπως τα δάση και οι υγρότοποι, απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνουν, οπότε η προστασία τους μπορεί να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς και να βοηθήσει την τοπική βιοποικιλότητα.

Από τις πιο μικρές πράξεις, όπως το να ασχοληθείς με την κηπουρική ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού σου, μέχρι τη δεντροφύτευση, οι οικολογικές σου συνήθειες θα βάλουν ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση που χρειάζεται ο πλανήτης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πώς το Άμστερνταμ βάζει τέλος στη ρύπανση και δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον

Βγες έξω και διώξε το άγχος σου

Το να βρίσκεσαι κοντά στη φύση ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποσυμπιέζεσαι από την πιεστική καθημερινότητα και να μειώνεις τα συναισθήματα άγχους και θυμού.

Βγες έξω, στη φύση, και εκτίμησε τα όσα σου προσφέρει. Προσωπικά, κάθε φορά που το κάνω, ανακαλύπτω φυσικά τοπία και παρατηρώ τα ζώα που βρίσκονται εκεί, νιώθω ευγνώμων που το περιβάλλον μου προσφέρει άφθονη φυσική ομορφιά, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει σ’ ένα μεγάλο πάρκα της πόλης κι όχι απαραίτητα στην εξοχή.

Οι οικολογικές συνήθειες μπορείς να είναι μικρά βήματα προς έναν ασφαλέστερο και πιο ανθεκτικό κόσμο και δεν πρόκειται να φέρουν την τελειότητα, αλλά την πρόοδο για ένα καλύτερο μέλλον. Και μην ξεχνάς! Είναι αναζωογονητικό να θυμάσαι ότι κάθε μέρα, μια μικρή κίνηση μπορεί να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη αλλαγή.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης