Το ινδιάνικο καλοκαίρι που έρχεται στην Ελλάδα είναι η απάντηση στο αν θα κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα

 Άρτεμις Σκούφου
Unsplash

Φθινόπωρο με καλοκαιρία και ζέστη και αν έχεις σκοπό να «κατεβάσεις» τα χειμωνιάτικα, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς, γιατί έρχεται το «ινδιάνικο καλοκαίρι». 

Είναι φθινόπωρο και αναρωτιέσαι μέχρι πού θα φτάσει τόση ζέστη; Φοράς ακόμη κοντομάνικα και αμάνικα και ανυπομονείς να βάλεις τα πουλοβεράκια σου; Μη βιάζεσαι, γιατί το καλοκαίρι θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

Το φθινόπωρο συνήθως παραπέμπει σε πρωτοβρόχια, χαλαρά μπουφανάκια και μια αισθητή πτώση του υδραργύρου. Μοιάζει, όμως, κάπως έτσι το φετινό φθινόπωρο; Μάλλον θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με μια μετάβαση μετά το καλοκαίρι παρά με φθινόπωρο.

Το «ινδιάνικο καλοκαίρι» έρχεται για να μας θυμίσει πως οι εποχές του χρόνου δεν είναι πια όπως ήταν παλιά ή αλλιώς είναι μια ευγενική υπενθύμιση για να προσέχουμε περισσότερο το αποτύπωμα που αφήνουμε στο περιβάλλον.

Γιατί κοντεύει Οκτώβρης και φοράμε ακόμα καλοκαιρινά; Οι επιστήμονες εξηγούν αλλά δεν καθησυχάζουν

Τι είναι το «ινδιάνικο καλοκαίρι» που έρχεται στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η Ελλάδα θα καλωσορίσει το «ινδιάνικο καλοκαίρι», ένα φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου».

Αυτή η ονομασία είναι γνωστή στις ΗΠΑ και υπάρχουν πολλές θεωρίες για τον λόγο που οδήγησε αυτή η περίοδος να ονομαστεί έτσι. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η επικρατέστερη είναι γιατί αυτή ήταν η περίοδος που οι Ινδιάνοι της Αμερικής συνέλεγαν τη σπορά τους.

Γενικά στην Ελλάδα, έχουμε συνηθίσει στις 26 Οκτώβρη, του Αγίου Δημητρίου, να έχει καλό καιρό. Συχνά - όπως και φέτος - τυχαίνει να συμβαίνει ένα πολύ βολικό τριήμερο τότε, αυτό της 28ης Οκτωβρίου, και είναι για πολλούς μια καλή αφορμή για εξόρμηση, αλλά και ξεκούραση. Θεωρείται, ακόμα, από παλιά μια καλή ευκαιρία για γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Φέτος, όμως, θα προκύψει το «ινδιάνικο καλοκαίρι». Τι σημαίνει αυτό;

Όπως έχουμε παρατηρήσει, ο καιρός είναι πολύ καλός, χωρίς ιδιαίτερες βροχές. Αυτό είναι κάτι που θα συμβεί έντονα φέτος, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, και μάλιστα πριν από του Αγίου Δημητρίου. Έτσι λοιπόν, θα συνεχίσεις να ζεσταίνεσαι για αρκετές μέρες ακόμα.

«Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας μεταβατικός ή ακόμη και προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως σε πολλές περιπτώσεις τυχαίνει τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό.

Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές ως Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer) ή καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου και τέτοιες προβλέπονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και στη χώρα μας.

Κάποιες φορές οι ηλιόλουστες μέρες όπως φέτος, έρχονται νωρίτερα, καθώς η περίοδος του ξηρού και άνομβρου καιρού εξαρτάται από τη θέση του βαρομετρικού υψηλού (αντικυκλώνα) που καλύπτει την περιοχή μας».

Και στην περίπτωση που δεν το γνώριζες, το «ινδιάνικο καλοκαίρι» έχει και δικό του τραγούδι από το συγκρότημα The Doors.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης