Μια νέα εταιρεία καταπολεμά τον αντίκτυπο που έχουν τα ρούχα και υπόσχεται να ανατρέψει τα δεδομένα

 Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Μπορεί να μοιάζει με μικρή λεπτομέρεια, αλλά το χρώμα που έχουν τα ρούχα μπορεί να παίξει ρόλο στο περιβάλλον μ' έναν τρόπο που πιθανότατα δεν έχουμε σκεφτεί. Πώς; 

Γίνεται το χρώμα των ρούχων να έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο; Η απάντηση είναι ναι και για να είμαστε ακριβείς το βάψιμό τους είναι αυτό που το προκαλεί. Η βιομηχανία ένδυσης είναι γνωστή μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, αλλά μια επιχείρηση προσπαθεί να καταπολεμήσει τον αντίκτυπο με μια νέα μέθοδο.

Κάπου στην Ταϊβάν, μία start-up εταιρεία με το όνομα Alchemie Technology, βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησης ενός σχεδίου που ισχυρίζεται ότι θα ανατρέψει την παγκόσμια βιομηχανία ενδυμάτων και θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα.

Έχει γίνει το vintage άλλη μια μορφή του fast fashion; Όταν οι καταναλωτικές συνήθειες παραμένουν

Το αποτύπωμα της βιομηχανίας ένδυσης στο περιβάλλον

Η βιομηχανία ένδυσης χρησιμοποιεί περίπου πέντε τρισεκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο μόνο για τη βαφή των υφασμάτων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα τις ΗΠΑ. Ο κλάδος είναι, με τη σειρά του, υπεύθυνος για το 20% της βιομηχανικής ρύπανσης των υδάτων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα καταναλώνει ζωτικούς πόρους όπως τα υπόγεια ύδατα σε ορισμένες χώρες.

Επίσης, απελευθερώνει ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα από την αρχή μέχρι το τέλος - ή περίπου το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η καινοτομία πίσω από τον αντίκτυπο που έχουν τα ρούχα στο περιβάλλον

Η νέα επιχείρηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοχεύσει σε ένα από τα πιο βρώμικα τμήματα της βιομηχανίας ένδυσης - τη βαφή των υφασμάτων - με την πρώτη παγκοσμίως ψηφιακή διαδικασία βαφής.

Η Alchemie Technology ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η βιομηχανία ένδυσης. Η μηχανή της, που ονομάζεται Endeavour, μπορεί να συμπιέσει τη βαφή, το στέγνωμα και τη στερέωση των υφασμάτων σε μια δραματικά συντομότερη και με εξοικονόμηση νερού διαδικασία. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Endeavour χρησιμοποιεί την ίδια αρχή με την εκτύπωση inkjet για να εκτοξεύσει γρήγορα και με ακρίβεια τη βαφή πάνω και μέσα από το ύφασμα.

Η εταιρεία αναφέρει, ακόμα, ότι η εξοικονόμηση που κάνει μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί είναι μεγάλη. Τι καταφέρνει; Μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 95%, της κατανάλωσης ενέργειας έως και 85% και εργασία τρεις έως πέντε φορές ταχύτερη από τις παραδοσιακές διαδικασίες.

Πώς λειτουργεί η εταιρεία;

Η εταιρεία αναπτύχθηκε αρχικά στο Cambridge, αλλά αποφάσισε να βρεθεί στην Ταϊβάν για να δει από κοντά πώς λειτουργεί το Endeavour σε πραγματικό περιβάλλον και να υλοποιήσει το σχέδιό της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ δυνατό στην εφεύρεση νέων πραγμάτων, αλλά σίγουρα αν θέλεις να προχωρήσεις στην εμπορική αξιοποίηση πρέπει να πας στα πραγματικά εργοστάσια», λέει ο Ryan Chen, ο νέος επικεφαλής των επιχειρήσεων της Alchemie, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στην κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ταϊβάν.

Πίσω από τη βαφή των υφασμάτων, όπως για παράδειγμα πολυεστέρα, κρύβονται τόνοι τοξικών λυμάτων κατά την παραγωγή. Τη διαδικασία αυτή προσπαθεί να ανατρέψει η εταιρεία Alchemie Technology, αν και δεν είναι η μόνη που επιχειρεί μια διαδικασία βαφής σχεδόν χωρίς νερό. Υπάρχει η κινεζική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας NTX, η οποία έχει αναπτύξει μια διαδικασία βαφής χωρίς θερμότητα που μπορεί να μειώσει τη χρήση νερού κατά 90% και τη βαφή κατά 40%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, και η σουηδική νεοφυής εταιρεία Imogo, η οποία χρησιμοποιεί επίσης μια «ψηφιακή εφαρμογή ψεκασμού» με παρόμοια περιβαλλοντικά οφέλη.

Η Kirsi Niinimäki, καθηγήτρια σχεδιασμού που ερευνά το μέλλον των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας μίλησε στο BBC και δήλωσε πως εταιρείες όπως η Alchemie θα μπορούσαν να φέρουν πραγματικές αλλαγές στη βιομηχανία.

«Όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες, νομίζω ότι αποτελούν βελτιώσεις. Εάν είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς λιγότερο νερό, για παράδειγμα, αυτό φυσικά σημαίνει λιγότερη ενέργεια και ίσως ακόμη και λιγότερα χημικά - οπότε αυτό σίγουρα αποτελεί τεράστια βελτίωση».

Ποια είναι μερικά από τα επόμενα σχέδια της Alchemie;

Η εταιρεία, μετά τη δοκιμαστική της λειτουργία με πολυεστέρα στην Ταϊβάν, θα κατευθυνθεί στη Νότια Ασία και την Πορτογαλία για να δοκιμάσει την τεχνολογία της επίσης στο βαμβάκι. Επιθυμεί ακόμα να βρει τρόπους ώστε να επεκταθεί η τεχνική της και να γίνει πιο γνωστή ως μια λιγότερο ρυπογόνος διαδικασία που έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, όσον αφορά τη βαφή στα ρούχα.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης