Το κλείσιμο του Internet στο Ιράν είναι ο πιο ύπουλος τρόπος μη βίαιης βίας

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει.

Η παγκόσμια κατακραυγή συνεχίζεται. Διαμαρτυρόμενοι και διαμαρτυρόμενες σε όλον τον κόσμο έχουν ξεσηκωθεί μπροστά στα αποτρόπαια πλάνα και στις επανειλημμένες εγκληματικές ενέργειες στο Ιράν. Πρώτα, η δολοφονία της 22χρονης Ιρανής Mahsa Amini που ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία της ηθικής γιατί άφησε μερικές τούφες από τα μαλλιά της ακάλυπτες κάτω από τη hijab.

Έπειτα, η 20χρονη Hadis Najafi σκοτώθηκε με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς στο πρόσωπο, στον λαιμό και στην καρδιά. Αιτία; Το ότι ανήκε στις διαδηλώτριες που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στα πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Ιράν και τις διαμαρτυρίες. Και αυτό ακριβώς φαίνεται πως είναι τώρα το πρόβλημα: τα πλάνα.

Δε θέλουν viral video, οπότε κλείνουν το Internet

Το Internet είναι πρόβλημα για κάποιον που θέλει να ελέγχει τη ροή των ειδήσεων και την κάθε εικόνα που φτάνει στη μάζα. Γιατί ο κάθε πολίτης μπορεί να τραβήξει βίντεο με το κινητό του και να καταλήξει με εκατομμύρια προβολές. Οπότε τώρα η κυβέρνηση στο Ιράν πήρε την απόφαση να κλείσει την πρόσβαση στο Internet, μπλοκάροντας διάσημες πλατφόρμες των social media, όπως το Instagram και το WhatsApp.

Αυτή η αντιδημοκρατική κίνηση, ωστόσο, δεν έχει στόχο μόνο να αποτρέψει τον διαμοιρασμό βίντεο, αλλά αποτελεί εφαρμογή της επιθυμίας της Ιρανής κυβέρνησης για καθιέρωση ενός συστήματος παρακολούθησης του διαδικτύου με ειδικά μέτρα σε όσα δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλει να προωθεί. Το εν λόγω σύστημα θα έχει δύο δίκτυα: ένα εθνικό και ένα παγκόσμιο. Το παγκόσμιο, όμως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να «κοπεί» από το κράτος.

Σαν αυτά να μην είναι αρκετά ανησυχητικά, μέσα σε αυτό το πακέτο παρακολούθησης, υπάρχουν και ψηφιακές ταυτότητες, οι οποίες επιτρέπουν να αναγνωριστεί ο κάθε διαδηλωτής /-τρια μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μέσω καμερών που θα έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα. Με αυτές τις ταυτότητες επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ή στο booking εισιτηρίων και, κάπως έτσι, είναι όλοι «φακελωμένοι».

Το να μην υπάρχει Internet, λοιπόν, ή το να ελέγχονται τα κανάλια είναι πολύ σοβαρό, καθώς οποιαδήποτε κτηνωδία συμβαίνει, και να μπορεί να καταγραφεί, δε θα καταφέρνει να φτάνει εκτός συνόρων για να υπάρξει επέμβαση. Είναι η σύγχρονη φίμωση του μέσου ανθρώπου που υπό κανονικές συνθήκες, πατάει ένα κουμπί και μοιράζεται τη γνώμη του ή το ντοκουμέντο που έχει καταγράψει. Το κλείσιμο του Internet είναι ο πιο ύπουλος τρόπος μη βίαιης βίας.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης