Ο άντρας που εφηύρε χειροκίνητα πλυντήρια, τα χαρίζει στις γυναίκες πρόσφυγες του Ιράν
Γνωρίζεις ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό πλυντήριο ρούχων;
Για να καθαρίσεις τα ρούχα σου χρησιμοποιείς το πλυντήριο, σωστά;. Όμως κάτι που για εσένα μοιάζει αυτονόητο, για κάποιες άλλες γυναίκες είναι ουτοπία.
Υπάρχουν όμως περιοχές που δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό, έτσι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου πλυντήριο. Γι' αυτό σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει πολλές γυναίκες από αυτό το βάρος του συνεχούς πλυσίματος στο χέρι, ένας Βρετανός μηχανικός ονόματι Navjot Sawhney ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό χειροκίνητο πλυντήριο, το οποίο είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ο οργανισμός του «The Washing Machine Project» έχει αρχίσει τώρα να διανέμει τη δημιουργία του αυτή σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκδιωγμένους στο Ιράκ.
Αφγανιστάν: Ο συγκινητικός τρόπος που τα αγόρια στέκονται δίπλα στα κορίτσια που δεν πάνε σχολείο
Ποιος είναι ο εφευρέτης
Ο Sawhney μεγάλωσε στο Λονδίνο, αλλά η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ινδία απ΄ όπου καταγόταν, το 1947. Το βιογραφικό του ιστότοπού του τον αναφέρει ως έμπνευση για τις προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει το πτυχίο τεχνολογίας και μηχανικής (αλλά και την εμπειρία του), για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εκδιωγμένοι λαοί. Αφήνοντας τη δουλειά του μηχανικού στο Λονδίνο και πηγαίνοντας στην Ινδία ως εθελοντής, ο Sawhney είπε στο BBC ότι παρατήρησε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του πλυσίματος των ρούχων. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να σχεδιάζει ένα πλυντήριο με χειρολαβές, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα συμπαγές βαρέλι. Γνωστό ως Divya, το πλυντήριο αυτό χρησιμοποιεί τη μισή ποσότητα νερού για το πλύσιμο απ' ότι να τα πλύνει κάποιος στο χέρι.
Τα πλυντήρια του Sawhney έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τα βάρη των γυναικών στο Ιράκ
Οι συγκρούσεις στην περιοχή από το 2014 δημιούργησαν μια τεράστια προσφυγική κρίση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Πολλά στρατόπεδα φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους - εκτοπισμένους από το Ιράκ ή τις γειτονικές χώρες - που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με το The Washing Machine Project, το πλύσιμο στο χέρι καταναλώνει περίπου το ήμισυ του επιδόματος νερού μιας οικογένειας σε έναν οικισμό. Το πλύσιμο για μια οικογένεια θα μπορούσε να διαρκέσει 20 ώρες την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως χάνεται πολύτιμος χρόνος και πόροι.
Ο Sawhney είπε στο BBC: «Το πλύσιμο στο χέρι είναι περιοριστικό και επώδυνο. Με το Divya οι γυναίκες, οι οποίες είναι συνήθως εκείνες που πλένουν τα ρούχα σε μια οικογένεια, έχουν περισσότερο χρόνο για ξεκούραση».
Ο Sawhney ταξίδεψε στο Ιράκ με μια πιλοτική παρτίδα πλυντηρίων, που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε στο BBC η καθημερινότητα των γυναικών ξεχώρισε ήδη...