Η Stephanie Frappart γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Μουντιάλ
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 η Stephanie Frappart έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει. 5 ακόμη γυναίκες-διαιτητές που συμμετέχουν στο φετινό Μουντιάλ.
Το Μουντιάλ στο Κατάρ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με ολοένα και περισσότερα περιστατικά για άθλιες συνθήκες εργασίας και θανάτους εργατών να φτάνουν στο φως της δημοσιότητας. Και εκεί που η «μαυρίλα» φάνταζε να είναι η μόνη πραγματικότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, εμφανίστηκε φως στο τούνελ κι έδωσε δύναμη σε πολλές γυναίκες. Και ειδικά στις γυναίκες του Κατάρ.
Γιατί στη χώρα που η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι καθημερινότητα, έγινε η ανατροπή. Η πρόοδος. Φυσικά, μιλάω για τη Stephanie Frappart, την πρώτη γυναίκα διαιτητή σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, η οποία σφύριξε στο γήπεδο, έχοντας στο πλευρό της και στη διαιτησία ακόμη 2 γυναίκες.
He’s coming home: Η καμπάνια που παρουσιάζει τη σύνδεση της ενδοοικογενειακής βίας με το Μουντιάλ
Η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του Μουντιάλ
Η Stephanie Frappart θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών. Η 38χρονη Γαλλίδα ανέλαβε τη διαιτησία στον αγώνα της Κόστα Ρίκα με τη Γερμανία (στις 1/12, στις 21:00), όμως δεν ήταν μόνη της στον ρόλο αυτό. Είχε στο πλευρό της 2 γυναίκες βοηθούς, τη Noiza Buck και την Karen Diath Martinez, και όλες μαζί αποτέλεσαν μια δυναμική 3άδα γυναικείας διαιτησίας σε αγώνα ανδρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που συνέβη μετά από συνολικά 942 αγώνες στη διοργάνωση του Μουντιάλ και, μάλιστα, στο Κατάρ, σε μια χώρα όπου οι γυναίκες θεωρούνται και είναι κατώτερες από τους άνδρες.
Η Stephanie Frappart είχε γράψει ιστορία και πριν από λίγες μέρες, όταν εκτέλεσε χρέη 4ου διαιτητή στην αναμέτρηση του Μεξικού με την Πολωνία, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Champions League το 2020 και σε ευρωπαϊκό Super Cup το 2019.
«Όταν είσαι γυναίκα διαιτητής υπάρχει περισσότερη πίεση»
Λίγες ώρες πριν την ιστορική στιγμή της διαιτησίας, η Stephanie Frappart μίλησε για τη θέση της, αλλά και για την πίεση που τη διακατέχει επειδή ακριβώς είναι γυναίκα σε έναν τέτοιον ρόλο. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για τις γυναίκες, όμως πιστεύω ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ευκαιρία για να τις βοηθήσουμε. Γνωρίζουμε την πίεση, αλλά νομίζω ότι δεν θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας, θα είμαστε ήρεμες και συγκεντρωμένες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα ΜΜΕ, συγκέντρωση μόνο στο γήπεδο. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές προσδοκίες, ξέρουμε ότι κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό, αλλά έχουμε εμπειρία. Έκανα πολλά παιχνίδια υψηλής σημασίας, οπότε με όλη αυτή την εμπειρία θα είμαι έτοιμη για τους αγώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά η 38χρονη στο BBC.
Ενώ σχετικά με τον ντόρο για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ ανέφερε: «Όταν επιλέγεσαι για το Μουντιάλ, πώς μπορείς να πεις δε θα πάω; Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο».
6 γυναίκες συνολικά θα κάνουν διαιτησία στο Μουντιάλ του Κατάρ
Εκτός από τη Frappart και τις 2 βοηθούς της, είναι ακόμη 3 οι γυναίκες που θα αναλάβουν διαιτησία σε αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Αυτές είναι οι: Yamashita Yoshimi από την Ιαπωνία, Salima Mukansanga από τη Ρουάντα και Kathryn Nesbitt από τις ΗΠΑ.
«Οι γυναίκες διαιτητές που θα σφυρίξουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν το αποτέλεσμα μια εξέλιξης του σχεδίου μας, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και απέδωσε σύντομα καρπούς. Κέρδισαν τη συμμετοχή τους με τις συνεχείς υψηλού επιπέδου διαιτησίες τους σε σημαντικές διοργανώσεις», διευκρίνισε ο Pierluigi Collina, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας.
Δες στην παρακάτω gallery ποιες είναι αυτές οι 6 γυναίκες και τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα στον τομέα τους.