Γεωργία Παράσχου: Όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς» τα αποτελέσματα είναι σπουδαία

Τσακιρίδου Χριστίνα

Η δημιουργός του Humanity Greece, της πιο δραστικής εθελοντικής ομάδας της χώρας, μας εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας αλληλεγγύης και πώς μπορούμε εμείς να γίνουμε κομμάτι της. 

Πριν από δύο χρόνια, στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, την Εύβοια και τον Έβρο η Γεωργία Παράσχου οραματίστηκε και δημιούργησε το Humanity Greece, την εθελοντική ομάδα που προσέφερε καθημερινά σε εκείνους που είχαν ανάγκη.

Σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν ανθρωπιστικό οργανισμό, η συμβολή του οποίου στην επίλυση των πρόσφατων καίριων προβλημάτων που έπληξαν την περιφέρεια της Θεσσαλίας υπήρξε καθοριστική και παράλληλα στηρίζει σε μηνιαία βάση περισσότερες από 500 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξέα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η ακτιβίστρια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά και με αδιάκοπη προσπάθεια σε συνδυασμό με σκληρή, συλλογική δουλειά έχει καταφέρει να αναδείξει το Humanity Greece σε μια από τις πιο δυναμικές και επιδραστικές εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα.

Η δημιουργός του Humanity Greece μοιράστηκε μαζί μας το όραμα που αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία της οργάνωσης, τις δυσκολίες και τον τρόπο λειτουργίας της εθελοντικής ομάδας.

Ξεκινήσατε το έργο σας ως οργανωμένο εθελοντικό εγχείρημα τον Αύγουστο του 2021 εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών και έχετε καταφέρει να στηρίζετε καθημερινά περισσότερες από 500 οικογένειες και εκατοντάδες αστέγους συμβάλλοντας παράλληλα στην εξάλειψη της φτώχειας. Πόσο δύσκολο ήταν να επιτευχθεί αυτό;

Η ίδρυση του Humanity Greece είχε και έχει πρωταρχικό στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις αλλά και την ένταξη της προσφοράς και του εθελοντισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι και σήμερα, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κρίσεις με ραγδαίες επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία οι οποίες έχουν προκαλέσει ποικιλόμορφα προβλήματα στους πολίτες. Ο αγώνας των εθελοντών είναι δύσκολος, καθημερινός και επίπονος κυρίως ψυχικά.

Πώς οδηγηθήκατε στη δημιουργία του σωματείου και ποιο ήταν το προσωπικό σας έναυσμα;

Ήταν η εσωτερική ανάγκη της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Το έναυσμα ήταν η έλλειψη μιας οργανωμένης μεγάλης εθελοντικής ομάδας ανθρώπων που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν στο πεδίο και είναι διαθέσιμοι να αφιερώσουν χρόνο, ενέργεια, χειρωνακτική βοήθεια. Έλειπε από τις ομάδες έργου και τις οργανώσεις μία ομάδα εθελοντών που να δημιουργεί συνολικά μαζί, χωρίς διοικητικά συμβούλια, χωρίς τίτλους, όλοι μαζί με έναν κοινό στόχο.

Οργανωθήκαμε, εξελιχθήκαμε και σήμερα είμαστε εδώ. Η αλυσίδα αλληλεγγύης όλο και μεγαλώνει. Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου. Άλλωστε οι πράξεις μας δημιουργούν τα θαύματα. Στόχος είναι να φτάσουμε στο σημείο που οι εθελοντές θα αναγνωρίζονται, ως αναπόσπαστο ενεργό κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας, με μέριμνα για την ασφάλεια τους και αναγνώριση του πολύτιμου έργου τους.

Ποιο είναι το βασικό σας μέλημα ως οργάνωση;

Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεισφέρουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται τόσο στα όρια της φτώχειας όσο εκείνους που έχουν πληγεί από διάφορα καιρικά φαινόμενα.

Πώς λειτουργεί η ομάδα του Humanity Greece; Απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές;

Η ομάδα του Humanity αποτελείται από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν χωρίς να έχουν εξειδίκευση αλλά και από εξειδικευμένους εθελοντές που καλούνται να δώσουν το δικό τους «παρών» κάθε φορά προσφέροντας την βοήθεια τους, σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα.

Σήμερα, δεκάδες νέοι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, αναλαμβάνουν άοκνα να «τρέξουν» το όλο εγχείρημα του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας, καταρρίπτοντας λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος και αποδεικνύοντας πως ο εθελοντισμός είναι ένας κρίκος ουσιαστικής στήριξης για όλους μας. Μέσα από το Humanity Greece, έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο ανοιχτό καθημερινά και προσβάσιμο σε όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν τόσο χειρωνακτικά όσο προσφέροντας είδη και αγαθά τα οποία στέλνουμε σε μηνιαία βάση σε οικογένειες όλης της χώρας.

Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο δυναμικό σας;

Με μια απλή επίσκεψη στο Humanity Greece και μια ώρα αφιέρωσης από το χρόνο του και ενασχόλησης με τις ανθρωπιστικές δράσεις μας, είναι αρκετό για να μάθει κάποιος για τις ανάγκες και να γίνει ενεργό μέλος της οικογένειάς μας. Οι εθελοντές μας προσφέρουν καθημερινά μέσα από το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο ενώ συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ανθρώπων σε ανάγκη.

Το Humanity Greece βρίσκεται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στις συγκεκριμένες περιοχές. Πώς μπορούμε εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας;

Οι ορατές καταστροφές που μπορεί να εντοπίσει όποιος βρεθεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είναι αμέτρητες. Ακόμη περισσότερες όμως είναι οι «αόρατες» που έχουν προκαλέσει ζημιές διαφόρων επιπέδων για την ζωή των πολιτών και την κοινωνία της Θεσσαλίας. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αμέτρητα ζώα χάθηκαν, πλήθος οικογενειών έχασε τα σπίτια και τις περιουσίες του μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Τα προβλήματα δε τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Οι εθελοντές του Humanity Greece από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ξεκίνησαν την μεγαλύτερη αλυσίδα αλληλεγγύης στη χώρα ενώ ακόμη και σήμερα ταξιδεύουν σε όλα τα χωριά και βοηθούν μέσω της παροχής όλων των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης όσο την ψυχική υποστήριξη των πληγέντων. Οικογένειες σε περισσότερα από 12 χωριά που έχουν πληγεί, λαμβάνουν προσωποποιημένο πακέτο στήριξης με βάση τις ανάγκες τους. Κάθε βοήθεια του κόσμου είναι πολύτιμη μέσω της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να διασφαλίσουμε την συνέχιση αποστολών στις οικογένειες.

Είναι επαρκής η συμβολή του κρατικού μηχανισμού; Θεωρείτε πως το φιλανθρωπικό έργο μπορεί να τον αντικαταστήσει;

Οι κρατικές αστοχίες μεγαλώνουν μαζί με τις φυσικές καταστροφές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμη και σήμερα τα κενά στην προληπτική αντιμετώπιση αλλά και στην ετοιμότητα αντίδρασης είναι μεγάλα. Οι εθελοντικές ομάδες καλύπτουν χρόνιες κρατικές δυσλειτουργίες καταβάλλοντας τεράστια συλλογική προσπάθεια με καθοριστικά θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τον κρατικό μηχανισμό.

Αρχικά δεν έχουμε τα μέσα, δεν έχουμε τους πόρους και ο ρόλος μας δεν είναι να αντικαθιστούμε επαγγελματίες σε κάθε κλάδο. Το ότι δρούμε οργανωμένα και προσπαθούμε να δώσουμε έναν επαγγελματισμό στο πώς αντιμετωπίζουμε και βοηθάμε τους ανθρώπους σε έκτακτη ανάγκη δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την Πολιτεία.

Είστε μια νέα γυναίκα με αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει καθημερινά και σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε; Υπήρξαν στιγμές που «λυγίσατε» και αν ναι πώς το αντιμετωπίσατε;

Το συναίσθημα να αγωνίζεσαι καθημερινά για τις ζωές των συνανθρώπων σου είναι ανεκτίμητο. Το σπίτι του Humanity Greece πλέον είναι μια πελώρια οικογένεια με μικρά παιδιά, εφήβους, ανθρώπους κάθε ηλικίας και αυτή είναι η δίκη μου κινητήριος δύναμη. Ζούμε και δρούμε μαζί. Παλεύει ο ένας για τον άλλον, μεγαλώνει ο ένας με τον άλλον αλληλεπιδρώντας για το κοινό καλό.

Λυγίζω συχνά, κλαίω αρκετά, πονάω με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. Θυμώνω με την κοινωνική αδικία και την αδιαφορία. Βρίσκω διέξοδο παλεύοντας κάθε μέρα ώστε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά καλύτερες βάσεις, για μια οργανωμένη κοινωνία, στην οποία δεν θα υπάρχουν έστω άνθρωποι που να ζουν στα όρια της φτώχειας. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να μοιράζομαι για όσο μπορώ.

Μέσα από το έργο και τις εμπειρίες σας τι θεωρείτε πως χρειάζεται άμεσα η Ελληνική κοινωνία; Τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Η εποχή απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις τόσο στην δημόσια Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια όσο και στον τομέα της δημόσιας Υγείας. Πυλώνες που καθορίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την διαμόρφωση ενός πολιτισμένου βιοτικού επιπέδου για όλους χωρίς ανισότητες. Κρίσιμες δομές του κράτους υπολειτουργούν ακόμη και σήμερα με χρόνιες παθογένειες να τις μαστίζουν. Επίσης, η ορθολογική και αντικειμενική τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις ευθύνης, πρέπει να είναι βασικός άξονας για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας.

Έχω διαπιστώσει πως χιλιάδες άτομα σας γνώρισαν μέσα από τα social media και θέλησαν να συμβάλλουν έμπρακτα στο έργο σας είτε με δωρεές είτε με εθελοντική εργασία. Πόσο σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη λειτουργία σας; Πού θεωρείτε ότι οφείλετε η τεράστια απήχηση που έχουν τα καλέσματά σας;

Η τεράστια απήχηση οφείλεται στην διάθεση και ανιδιοτελή ανάγκη του κόσμου να στηρίξει τον συνάνθρωπο του. Η αλήθεια είναι ότι το Humanity Greece συνδυάζει τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν με τους πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης. Πρόκειται για τον παλμό νέων ανθρώπων, καθώς οι εθελοντές μας είναι κυρίως 16-32 ετών, με μεγάλο πάθος και ενέργεια αλλά και συμμετοχή στα Social Media. Σεβόμαστε κάθε προβολή, γιατί η προβολή για εμάς είναι κινητήριος δύναμη αλλά προσπαθούμε να διατηρούμε το μέτρο.

Η ομάδα μας είναι πραγματικά δίπλα στις ανάγκες των συνανθρώπων μας και μετά ακολουθεί η προβολή του έργου μας. Προβάλλουμε πάντα με σεβασμό τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Ενημερώνουμε συνεχώς για τις ανάγκες που προκύπτουν και κάνουμε έκκληση για εθελοντική βοήθεια στο χώρο μας. Όλες αυτές οι κρίσεις, η συνεχής προβολή των κοινωνικών ζητημάτων στα social media, η ανταλλαγή απόψεων, μας έχουν φέρει ακόμα πιο κοντά, προσπαθώντας ο ένας να βοηθήσει τον άλλον. Γιατί τελικά όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς» τα αποτελέσματα είναι σπουδαία.

Έχετε κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή σας στην προσφορά και έχετε διατελέσει η νεότερη διευθύντρια Πολιτισμού του Ομίλου UNESCO. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο «μάθημα» που έχετε πάρει όλα αυτά τα χρόνια και ποιο το μεγαλύτερο δώρο;

Έχοντας μεγαλώσει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου η λέξη προσφορά και συλλογικότητα δεν αποτελούσαν ωραιοποιημένες εκφράσεις σε τυποποιημένα μηνύματα, αλλά έμπρακτη υποστήριξη μέσα από καθημερινή πρακτική, δε θα μπορούσα να μην βοηθάω, από το δικό μου μετερίζι στην προσπάθεια της κοινωνίας για ανασυγκρότηση.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο «δώρο» από την αγκαλιά και το ευχαριστώ των ανθρώπων όταν τους βοηθάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο «μάθημα» από την συνειδητοποίηση, ότι όλοι εν δυνάμει μπορούμε, να βρεθούμε σε θέση έκτακτης ανάγκης, όπως πολλοί συνάνθρωποί μας.

Photo Credits: Constantinos Lepouris

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης