Ολυμπιακοί: Αφγανή σπρίντερ στέλνει ηχηρό μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

AP Photo/Martin Meissner

Για την Kimia Yousofi σημασία δεν έχει το χρυσό. Η αθλήτρια που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών έτρεξε στους Ολυμπιακούς για καλό σκοπό. 

Η Αφγανή σπρίντερ μπορεί να τερμάτισε τελευταία στην κούρσα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η παρουσία της Kimia Yousofi στον στίβο στο Παρίσι έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Εκπαίδευση. Αθλητισμός. Τα δικαιώματά μας», έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα στο πίσω μέρος της αγωνιστικής καρτέλας της Yousofi, την οποία έδειξε με υπερηφάνεια μετά τον τερματισμό της σε 13,42 δευτερόλεπτα στο Stade de France την Παρασκευή.

Yusra Mardini: Η Σύρια κολυμβήτρια που πρώτα έσωσε 20 πρόσφυγες και ύστερα πήγε στους Ολυμπιακούς

«Αγωνίζομαι για μια χώρα όπου ήρθαν οι τρομοκράτες. Αν μπουν στο σπίτι σου, λες: "Εντάξει, βγείτε έξω, αυτό είναι το σπίτι μου". Τι πρέπει να αισθάνομαι; Πήραν τη γη μου», δήλωσε η ίδια μετά τον αγώνα. «Κανείς στο Αφγανιστάν δεν τους αναγνωρίζει ως κυβέρνηση. Κανείς. Δεν μπορούν να μιλήσουν. Εγώ μπορώ να μιλήσω», συνέχισε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι η πιο καταπιεστική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2021, η ισλαμιστική ομάδα έκλεισε τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, απαγόρευσε στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο και να εργάζονται σε ΜΚΟ, περιόρισε τα ταξίδια τους χωρίς ανδρική συνοδεία και τους απαγόρευσε την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα και τα γυμναστήρια.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και η λεγόμενη αστυνομία ηθικής των Ταλιμπάν έχει επίσης στοχοποιήσει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, δημιουργώντας ένα «κλίμα φόβου και εκφοβισμού», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό.

Η 28χρονη Kimia Yousofi είναι η μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος του Αφγανιστάν στον στίβο στο Παρίσι, μέρος της εξαμελούς Ολυμπιακής ομάδας της χώρας - που αποτελείται από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες σε μια συμβολική ένδειξη της ισότητας των φύλων.

Εκπροσωπώντας τα «κλεμμένα όνειρα και τις προσδοκίες των Αφγανών γυναικών», η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι ότι οι άνδρες συναθλητές της ήταν απολύτως υποστηρικτικοί.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την εξόριστη Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των έξι στο σύνολο αθλητών και αθλητριών στην Ολυμπιάδα του 2024, ενώ έχει επίσης ξεκαθαρίσει, ότι κανένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δεν θα γίνει ευπρόσδεκτος.

Η Kimia Yousofi δεν συμμετέχει πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς

Γεννημένη από γονείς πρόσφυγες στο Ιράν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυριαρχίας των Ταλιμπάν, η Kimia Yousofi μετακόμισε στο Αφγανιστάν για να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και ήταν η σημαιοφόρος της χώρας στους Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Ο Noah Lyles πήρε το χρυσό κι έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα για τη μάχη που δίνει με την ψυχική υγεία

Το 2022 η αθλήτρια μετακόμισε στην Αυστραλία για να συνεργαστεί με τον προπονητή John Quinn που ζει στο Σίδνεϊ και να προπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

«Νομίζω ότι η Kimia αποτελεί έμπνευση για τις γυναίκες, την ανθρωπότητα σε όλο τον κόσμο. Έχοντας το θάρρος να έχει φωνή και να μιλάει. Και να πάρει θέση. Όταν οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι καταστροφικές», δήλωσε ο προπονητής της στο CNN.

Άλλωστε, μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στους Ολυμπιακούς για να κερδίσουν μετάλλιο κι άλλοι για να πάρουν θέση και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης