Malala Yousafzai: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα χάνονταν τόσο εύκολα»

Άρτεμις Σκούφου
Malala Yousafzai: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα χάνονταν τόσο εύκολα»
AP Photo/Chris Pizzello

«Οι γυναίκες έχασαν τα πάντα»: Η Malala Yousafzai υψώνει ξανά τη φωνή της για τα δικαιώματα των γυναικών και μαζί με τη Jennifer Lawrence ετοιμάζει ταινία, δίνοντας φωνή σε «20 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες του Αφγανιστάν». 

Η Malala Yousafzai δεν ξέρει τι σημαίνει παραίτηση και συνεχίζει να μιλά και να μάχεται για τις γυναίκες όσα χρόνια κι αν περάσουν. Έγινε σύμβολο παγκοσμίως για τα δικαιώματα των γυναικών μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν το 2012, αλλά μια σφαίρα δεν ήταν αρκετή για να τη φιμώσει.

Malala Yousafzai: «Η απαγόρευση της εκπαίδευσης στα κορίτσια του Αφγανιστάν δεν θα διαρκέσει»

Η Malala Yousafzai μιλά ξανά για τα δικαιώματα των γυναικών και εμπνέει

Τα δικαιώματα των γυναικών έχουν υποβιβαστεί πολύ από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021. Η Malala Yousafzai μίλησε στο BBC Asian Network για όλα όσα βλέπει να αλλάζουν και να γίνονται μέσα σε μόλις λίγα χρόνια με τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν να δέχονται σοβαρή συρρίκνωση, όπως τονίζει η ίδια, με απαγόρευση ακόμα και του τραγουδιού.

https://www.instagram.com/p/DAKRPOMoMDz/

Η Malala στη συνέντευξη που έδωσε εξέφρασε, ακόμα, την απογοήτευσή της για την επιδείνωση της κατάστασης αυτής, λέγοντας πως πολλές γυναίκες ζουν χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον. Ανάμεσα στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις γυναίκες είναι ένας ενδυματολογικός κώδικας που σημαίνει ότι πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένες και αυστηροί κανόνες τους απαγόρευσαν να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία άνδρα ή να κοιτάζουν έναν άνδρα στα μάτια, εκτός αν είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο στο Αφγανιστάν - περίπου το 80% - και το 2022 περίπου 100.000 φοιτήτριες αποκλείστηκαν από τα πανεπιστημιακά τους μαθήματα.

https://www.instagram.com/p/C8LOBe6PKvZ/

Οι αφγανές γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους ενώ οι Ταλιμπάν τις φιμώνουν. Για ποια ισότητα μιλάμε;

6 φράσεις της Malala που αντιπροσωπεύουν κάθε γυναίκα στο Αφγανιστάν

«Πολλά κορίτσια βρίσκονται σε μια πολύ απελπιστική, καταθλιπτική κατάσταση όπου δεν βλέπουν καμία διέξοδο.»

«Το μέλλον τους φαίνεται πολύ σκοτεινό.»

«Οι γυναίκες του Αφγανιστάν ζουν τώρα σε πολύ σκοτεινούς καιρούς, αλλά δείχνουν αντίσταση.»

«Οι γυναίκες έχασαν τα πάντα»

Ξέρουν οι Ταλιμπάν ότι για να αφαιρέσεις τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να ξεκινήσεις από τα θεμέλια, και αυτό είναι η εκπαίδευση.

Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή των αφγανών γυναικών

Η γεννημένη στο Πακιστάν ακτιβίστρια, η οποία έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ το Νόμπελ Ειρήνης, είναι παραγωγός της επερχόμενης ταινίας «Bread & Roses», η οποία καταγράφει τη ζωή τριών Αφγανών γυναικών που ζουν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη Zahra, μια οδοντίατρο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το ιατρείο της, την ακτιβίστρια Taranom, η οποία καταφεύγει στα σύνορα, και την κυβερνητική υπάλληλο Sharifa, η οποία χάνει τη δουλειά της και την ανεξαρτησία της.

Αλλά η ταινία δεν αφορά μόνο τις ιστορίες τριών γυναικών, λέει η Malala.

«Αφορά τα 20 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες του Αφγανιστάν, των οποίων οι ιστορίες μπορεί να μην φτάσουν στις οθόνες μας».

Το «Bread & Roses» σκηνοθετήθηκε από την αφγανή σκηνοθέτιδα Sahra Mani και η αμερικανίδα ηθοποιός Jennifer Lawrence προστέθηκε επίσης ως παραγωγός.

Η Sahra λέει στο Asian Network ότι η αποστολή της ήταν «να αφηγηθεί την ιστορία ενός έθνους υπό τη δικτατορία των Ταλιμπάν».

«Πόσο αργά, όλα τα δικαιώματα έχουν αφαιρεθεί».

Η Malala Yousafzai λέει ότι, για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, «η πρόκληση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Παρ' όλες αυτές τις προκλήσεις, βγαίνουν στους δρόμους και ρισκάρουν τη ζωή τους για να ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο για τις ίδιες.

Και οι τρεις γυναίκες που εμφανίζονται στην ταινία δεν ζουν πια στο Αφγανιστάν και η Sahra και η Malala ελπίζουν ότι η ταινία θα ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες που παραμένουν και θα δείξει τι υπομένουν.

«Κάνουν ό,τι μπορούν για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για να υψώσουν τη φωνή τους», λέει η Malala Yousafzai.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ «Bread & Roses» η Malala προσπαθεί να ενισχύσει την ελπίδα για όλες τις γυναίκες. «Έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε από τη γενναιότητα και το θάρρος αυτών των Αφγανών γυναικών», τονίζει η ίδια.

Ο τίτλος της ταινίας δεν είναι τυχαίος. «Το ψωμί είναι σύμβολο της ελευθερίας, του να κερδίζεις έναν μισθό και να στηρίζεις την οικογένεια. Έχουμε ένα ρητό στη γλώσσα μου που λέει ότι αυτός που σου έδωσε ψωμί είναι αυτός που σε διατάζει», λέει η Sahra Mani.

«Έτσι, αν βρεις το ψωμί σου, αυτό σημαίνει ότι είσαι το αφεντικό του εαυτού σου», συμπλήρωσε με την ελπίδα πάντα να δει τις γυναίκες στο Αφγανιστάν να ζουν ελεύθερες.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, συνεχίζουν να αλλάζουν την τακτική. Συνεχίζουν να αναζητούν έναν νέο τρόπο για να συνεχίσουν να αντιστέκονται».

DPG Network