Η Monica Bellucci έγινε 60 και 22 χρόνια μετά το «Μη αναστρέψιμος» ο χρόνος κυλάει κάπως ανάποδα

Ανθή Μιμηγιάννη

Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν ο Θεός έπλασε τη Bellucci. «Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σέξι πράγμα που μπορεί να έχει μια γυναίκα (...) Η γοητεία είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ή να εξηγηθεί. Είναι απλά εκεί».

Σε μια εποχή που η βιομηχανία του θεάματος συχνά περιθωριοποιεί τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν, η Monica Bellucci αποτελεί ένα καλό παράδειγμα έμπνευσης που αποδεικνύει πως οι συνθήκες που επικρατούν στην πλειοψηφία μπορεί να είναι -όντως- αναστρέψιμες. Πράγματι: η Ιταλίδα καλλονή, αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις της νεότητας που επιτάσσει το star system και αγκαλιάζει την ηλικία της με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Εξάλλου, «Η ομορφιά δεν έχει να κάνει με την ηλικία» όπως έχει δηλώσει. «Είναι θέμα ενέργειας και αίσθησης του εαυτού σου».

Italian Actress Monica Bellucci (Photo by Assunta Servello/Sygma via Getty Images)

Oh «Malèna»! Η γυναίκα πίσω από το σύμβολο

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964 όταν ήρθε στον κόσμο μία από τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο. Έξι δεκαετίες ζωής, γεμάτες λάμψη, επιτυχίες, αλλά και προκλήσεις. Κι όμως, κοιτώντας την, ο χρόνος μοιάζει να έχει κάνει μια παράκαμψη. Είναι σαν να μην την έχει αγγίξει, σαν να κυλάει ανάποδα. Όπως η iconic ταινία «Μη αναστρέψιμος» στην οποία πρωταγωνίστησε πριν από 22 χρόνια.

Γεννημένη στην Τσιτά ντι Καστέλο της Ιταλίας το 1964, η Bellucci ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, κατακτώντας γρήγορα τις πασαρέλες του Μιλάνου και τις σελίδες των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας.

Ξεκίνησε την πορεία της στο modeling σε νεαρή ηλικία, στα 13 της χρόνια, το 1977. Παρά τις σπουδές της στη νομική στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, το modeling την κέρδισε και το 1988 υπέγραψε με το πρακτορείο Elite Model Management, μετακομίζοντας στο Μιλάνο.

Η καριέρα της απογειώθηκε, δουλεύοντας στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, ενώ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως οι Dolce & Gabbana και το περιοδικό Elle. Η αναγνώρισή της ήταν παγκόσμια, με το περιοδικό Esquire να την φιλοξενεί στο εξώφυλλό του το 2001 και το Maxim το 2003. Μάλιστα, το Men's Health την κατέταξε 21η στη λίστα με τις «100 Πιο Σέξι Γυναίκες Όλων Των Εποχών», ενώ ιταλικές εφημερίδες την ανακήρυξαν ιταλικό σύμβολο του σεξ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Belluci χρησιμοποίησε τη φήμη της και για κοινωνικούς σκοπούς, φωτογραφιζόμενη γυμνή για το Vanity Fair κατά τη διάρκεια των εγκυμοσυνών της, το 2004 και το 2010, για να protestify against Italian laws on sperm donation. Η καριέρα της ως μοντέλο συνεχίστηκε με επιτυχία, καθώς υπήρξε το πρόσωπο του οίκου Dior από το 2006 έως το 2010 και αργότερα του οίκου Dolce & Gabbana το 2012. Ακόμα και το 2019, περπάτησε στην πασαρέλα για τους Dolce & Gabbana στην εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, αποδεικνύοντας ότι η ομορφιά και η επιρροή της είναι διαχρονικές.

FRANCE - MAY 21: Cannes Film Festival: Photo call of "Le Deuxieme souffle" in Cannes, France on May 21, 2006-Monica Bellucci. (Photo by Pool BENAINOUS/CATARINA/LEGRAND/Gamma-Rapho via Getty Images)

Η μετάβασή της στον κινηματογράφο ήταν αναπόφευκτη.

Με την μεσογειακή της ομορφιά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ηθοποιούς του πλανήτη, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως το «Malèna», «The Passion of the Christ» και φυσικά το αμφιλεγόμενο «Irréversible» (Μη Αναστρέψιμος). Η εν λόγω ταινία του Gaspar Noé το 2002 προκάλεσε σάλο λόγω της ωμής απεικόνισης της βίας και μιας ιδιαίτερα δύσκολης σκηνής βιασμού. Η ερμηνεία της Bellucci ήταν συγκλονιστική, αλλά η ταινία -με την αντίστροφη χρονολογική σειρά της, άφησε το στίγμα της, τόσο στην καριέρα της όσο και στην προσωπική της ζωή αφού σε αυτή πρωταγωνίστησε με τον πρώην σύζυγο της και πατέρα των παιδιών της, Vincent Cassel.

FILE- Actress Monica Bellucci, left, arrives with her husband Vincent Cassel at the Rome International Film Festival, in Rome, in this file photo dated Thursday, Oct. 23, 2008. In a statement Monday Aug. 26, 2013, released by their respective representatives, the celebrity couple have confirmed rumors of their split after 14-years of marriage. (AP Photo/Andrew Medichini, FILE)

Ωστόσο, ήταν 6 χρόνια νωρίτερα στο πλατό της ταινίας του 1996 «The Apartment» (L'Appartement) που γνώρισε τον γοητευτικό Γάλλο ηθοποιό.

Η χημεία τους στην οθόνη μεταφράστηκε σε έναν πραγματικό έρωτα, που οδήγησε στο γάμο τους το 1999. Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, τη Deva (γεννημένη το 2004) και τη Léonie (γεννημένη το 2010), και μοιράστηκαν την οθόνη σε 10 ταινίες κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Δυστυχώς, μετά από 14 χρόνια γάμου, η Bellucci και ο Cassel ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους τον Αύγουστο του 2013. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από την εμβληματική της σχέση με τον Cassel, ήταν παντρεμένη με τον φωτογράφο Claudio Carlos Basso από το 1990 έως το 1994.

Πέρα από τη λάμψη και τη φήμη, η Bellucci είναι μια γυναίκα με βάθος που δεν φοβάται να πηγαίνει κόντρα σε κανόνες και ανούσια κλισέ. Η 60χρονη σήμερα Monica έχει μιλήσει ανοιχτά για τις προκλήσεις της μητρότητας και της ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Έχει επίσης υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Οι διακρίσεις και η Ελλάδα

Το 2003, η ερμηνεία της ως Αλέσια στο «Απιστίες» της χάρισε το βραβείο Νάστρο ντ' Αρτζέντο β' γυναικείου ρόλου. Η αναγνώρισή της στον χώρο του κινηματογράφου κορυφώθηκε το 2006, όταν επιλέχθηκε ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μια τιμή που επιφυλάσσεται μόνο σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το 2009, τιμήθηκε με το βραβείο World Actress Award στο Women's World Award, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια απήχησή της.

Η προσφορά της στον κινηματογράφο αναγνωρίστηκε και στην Ελλάδα, καθώς το 2023 της απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος για το σύνολο της καριέρας της, κατά τη διάρκεια του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πέρα από την επιτυχημένη πορεία της στον κινηματογράφο, το 2019 ανέλαβε έναν απαιτητικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τη θρυλική Μαρία Κάλλας στη θεατρική παράσταση "Maria Callas: Letters and Memoirs". Μέσα από την αφήγηση αδημοσίευτων επιστολών και προσωπικών κειμένων της ντίβας της όπερας, η Bellucci κατάφερε να ζωντανέψει την Κάλλας επί σκηνής, αποκαλύπτοντας την ευάλωτη και ανθρώπινη πλευρά της πίσω από το μύθο. Η ερμηνεία της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, αποδεικνύοντας ότι η καλλιτεχνική της έκφραση δεν περιορίζεται μόνο στη μεγάλη οθόνη, αλλά εκτείνεται και στη θεατρική σκηνή.

Μη αναστρέψιμος ο χρόνος;

Όσο για το πώς καταφέρνει να αψηφά τον χρόνο; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στα λόγια της: «Η ομορφιά είναι μια κατάσταση του μυαλού».

Η γοητευτική ηθοποιός που σήμερα γιορτάζει τα 60ά γενέθλιά της έχει εκφράσει κατά καιρούς σκέψεις που αφορούν τη ζωή, την αγάπη, την ηλικία και τη θηλυκότητα. Ακολουθούν κάποιες σοφές ατάκες της:

«Η ομορφιά είναι η απόλυτη δύναμη, αλλά αν δεν τη διαχειρίζεσαι σωστά, γίνεται αδυναμία».

«Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ζούμε με φόβο και τύψεις. Πρέπει να τολμάμε».

«Δεν φοβάμαι να μεγαλώσω, γιατί με κάθε χρόνο κερδίζω εμπειρίες και σοφία».

«Η ομορφιά έρχεται σε πολλές μορφές. Πραγματικά όμορφος είναι αυτός που αγαπάει τον εαυτό του».

«Το να είσαι όμορφη δεν σε απαλλάσσει από τις δυσκολίες της ζωής».

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να ορίζονται από την ηλικία τους. Μπορούν να λάμψουν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους».

«Η αυτοπεποίθηση είναι το πιο σέξι πράγμα που μπορεί να έχει μια γυναίκα».

«Στη ζωή, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για αυτά που θέλουμε».

«Η μητρότητα δεν με άλλαξε μόνο ως γυναίκα, αλλά και ως άνθρωπο».

«Η ομορφιά είναι κάτι που αποκτάς με τον καιρό».

«Η πραγματική ομορφιά είναι να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είσαι».

«Η γοητεία είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί ή να εξηγηθεί. Είναι απλά εκεί».

«Δεν πιστεύω στην τελειότητα. Είναι οι ατέλειες που μας κάνουν μοναδικούς».

«Η δύναμη μιας γυναίκας δεν έγκειται στην εξωτερική της εμφάνιση, αλλά στην εσωτερική της ανθεκτικότητα».

«Η ελευθερία είναι να μπορείς να ζεις σύμφωνα με τους δικούς σου κανόνες».

«Η τέχνη και ο κινηματογράφος με δίδαξαν να βλέπω την ομορφιά ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από μια γυναίκα που γνωρίζει την αξία της».

«Η αγάπη είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Είναι αυτή που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός».

«Δεν μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες, γι' αυτό μάθε να ευχαριστείς πρώτα τον εαυτό σου».

«Η αληθινή κομψότητα είναι να ξέρεις πώς να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου σε οποιαδήποτε κατάσταση».

«Η ζωή είναι ένα ταξίδι, και το σημαντικό είναι να το απολαμβάνεις».

«Δεν πιστεύω στην έννοια της 'καλής' ή της 'κακής' γυναίκας. Πιστεύω στην αυθεντικότητα».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης