Το body positivity πρέπει να ενισχύεται και να προωθείται: 7 πολύτιμα tips για το σώμα μας
Οι λογαριασμοί που ίσως πρέπει να κάνεις unfollow, το κεφάλαιο ρούχα και γιατί δεν πρέπει να αφαιρείς τα tags σε φωτογραφίες.
Σε αντίθεση με την τοξική θετικότητα και της αρνητικότητας που πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα, η θετικότητα του σώματος είναι από τα πιο ενδυναμωτικά μηνύματα που μπορεί κανείς να προωθήσει.
Το body positivity είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία που αντιπροσωπεύει την αποδοχή, την εκτίμηση και τον σεβασμό για κάθε σώμα έτσι όπως ακριβώς είναι. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται δύσκολο να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας, αξίζει κάθε δευτερόλεπτο της προσπάθειάς μας καθώς οδηγεί στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας, ενώ κάθε μία από εμάς αλλά και όλες μαζί συμβάλλουμε σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μπεις περισσότερο στη λογική του body positivity το οποίο και θα πρέπει να προωθείς κι εσύ με τη σειρά σου σε κάθε γυναίκα, εντός και εκτός social media.
1. Αγκάλιασε κάθε πτυχή του σώματός σου
Το σώμα μας είναι αυτό που πορεύεται μαζί μας σε όλη μας τη ζωή επομένως, είναι μια καλή ιδέα να το αγαπήσουμε και να το ντύνουμε με θετικά συναισθήματα καθημερινά.
Για όλους εμάς που χρειαζόμαστε μια καθημερινή υπενθύμιση για να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να γεμίσουμε με θετικά post it τον καθρέφτη μας, στο σημείο δηλαδή όπου μπορεί να βιώσουμε τα πιο αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας.
Κάθε φορά που είμαστε επικριτικοί με το σώμα μας, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε αν θα ήμασταν το ίδιο επικριτικοί με κάποιον φίλο μας. Δεδομένου ότι η απάντηση είναι «όχι», αυτή η στρατηγική μπορεί να μας βοηθήσει να μείνουμε μακριά από αυτές τις αρνητικές σκέψεις για την εικόνα μας.
2. Ακολούθα λογαριασμούς με στοχευμένο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
5 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικά ευτυχισμένες γυναίκες
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, μπορούν να έχουν τεράστια επιρροή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να φιλτράρουμε τον τύπο περιεχομένου με το οποίο αλληλεπιδράμε προκειμένου να μείνουμε μακριά από τυχόν αρνητικά συναισθήματα για το σώμα μας.
Σε αυτό το σενάριο, είναι πάντα καλή ιδέα να θυμόμαστε ότι η επιλογή unfollow υπάρχει για να τη χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, εάν το περιεχόμενο ενός συγκεκριμένου λογαριασμού μάς κάνει να αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας, μπορούμε εύκολα να τον καταργήσουμε ή να τον θέσουμε σε σίγαση.
Κάνε το πιο εύκολο έχοντας κατά νου ότι οι λογαριασμοί που ακολουθείς πρέπει να ενθαρρύνουν θετικά συναισθήματα, όπως έμπνευση, ενδυνάμωση και πρόκληση με καλό τρόπο -ποτέ το αντίθετο.
3. Επίλεξε ρούχα με τα οποία νιώθεις υπέροχα
Κάθε μέρα, πολλοί από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο αποφασίζοντας ποια ρούχα θα φορέσουμε και αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη περισσότερο όταν επιλέγουμε ρούχα που δεν νιώθουμε άνετα μέσα σε αυτά και που καταλήγουν απλώς μια επιλογή που δεν μας «κάνει» και που μας «τρώει» χρόνο και χώρο.
Επομένως, καλό είναι να σταματήσουμε τις αρνητικές σκέψεις για το σώμα μας, δωρίζοντας όλα εκείνα τα ρούχα που δεν τα θέλουμε πλέον και αγοράζοντας νέα ρούχα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια χρήσιμη στρατηγική είναι να αρχίσουμε να ντυνόμαστε και να φροντίζουμε το σώμα μας όπως είναι στο παρόν.
Να θυμάσαι ότι η γκαρνταρόμπα σου πρέπει να προάγει τη σωματική άνεση για να ενισχύσει τα θετικά σου συναισθήματα για το σώμα σου, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι.
Εδώ, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να αποφύγεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ή με το πώς έμοιαζες όταν ήσουν νεότερη. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και είναι απολύτως υγιές και φυσιολογικό το σώμα μας να αλλάζει όσο περνάει ο καιρός.
Ο χρόνος είναι χρήμα ή αλλιώς πώς να παίρνεις πιο γρήγορα αποφάσεις
4. Μην ζητάς από τους φίλους σου να σε αφαιρέσουν από το tag στις φωτογραφίες
Μάθε να αποδέχεσαι τον τρόπο που φαίνεσαι σε κάθε συνθήκη, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι μια συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι κολακευτική και σε αδικεί.
Να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να έχεις τέλεια εμφάνιση σε μια φωτογραφία, επομένως είναι εντάξει να δημοσιεύεις μια ανόητη φωτογραφία από καιρό σε καιρό, ειδικά εάν τα άτομα που μπορεί να τη δουν σε γνωρίζουν ήδη και γνωρίζουν πώς μοιάζεις στην πραγματικότητα.
5. Θέσε όρια όποτε είναι απαραίτητο
Λάβε υπόψη ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να θέσεις ορισμένα όρια με άτομα που μπορεί να μην ενδιαφέρονται τόσο για τη διαδικασία της θετικότητας του σώματος όσο εσύ. Για παράδειγμα, μπορείς πάντα να ζητήσεις από ένα άτομο να αλλάξει θέμα, εάν ποτέ εμπλακείς σε συζητήσεις σχετικά με τη μέτρηση θερμίδων, τις αναλογίες σώματος ή οποιοδήποτε άλλο θέμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικότητα.
Θυμήσου ότι μπορείς να υποστηρίξεις τη θέση σου λέγοντας απλώς ότι προσπαθείς να έχεις μια πιο θετική σχέση με το σώμα σου και, ως εκ τούτου, θα ήθελες να αποφύγεις να μιλήσεις για πράγματα που θα μπορούσαν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση.
Εάν το άτομο που αλληλεπιδράς εκείνη τη στιγμή ενδιαφέρεται για το καλό σου, θα πρέπει να σεβαστεί αυτό το όριο. Αν δεν το κάνει, μπορείς πάντα να κρατήσεις μια φυσική και συναισθηματική απόσταση από αυτή τη συναναστροφή.
6. Μάθε να δέχεσαι κομπλιμέντα
Το να μην μπορείς να το κάνεις μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση του εαυτού σου. Επομένως, είναι σημαντικό να δέχεσαι κομπλιμέντα κάθε φορά που τα λαμβάνεις, απαντώντας απλώς με ευγνωμοσύνη και χωρίς να προσθέτεις αντίθετες δηλώσεις με ένα «αλλά».