6 λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν τον Αύγουστο

Γεωργία Βλαχοπούλου
6 λόγοι που τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν τον Αύγουστο

Μπορεί το τέλος του καλοκαιριού να φέρνει μια γλυκιά νοσταλγία και το φθινόπωρο, φέρνει όμως και πολλούς χωρισμούς.

Το καλοκαίρι ίσως είναι και η πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου για τον περισσότερο κόσμο, η περίοδος που γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, που περνάμε ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία, απολαμβάνουμε τον ήλιο και τον χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Για πολλούς, βέβαια το καλοκαίρι δεν είναι ευχάριστο και ειδικά ο Αύγουστος. Όχι επειδή σημαίνει το τέλος του καλοκαιριού αλλά και το τέλος πολλών γάμων.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, τα ποσοστά διαζυγίων κορυφώνονται σταθερά προς το τέλος του καλοκαιριού και συγκεκριμένα τον Αύγουστο.

Στην πραγματικότητα, ο Chris Farish, δικηγόρος με έδρα το Ντάλας και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών, είπε ότι βλέπει περισσότερους πελάτες να έρχονται στο γραφείο του τον Αύγουστο από κάθε άλλο μήνα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που χωρίζουν τα ζευγάρια στο τέλος του καλοκαιριού;

Πρώτον, τα ζευγάρια πιστεύουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα φτιάξουν τον γάμο τους, αλλά τελικά καταλήγουν να απογοητεύονται.

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για επανεκκίνηση μετά τους κρύους μήνες του χειμώνα. Για τα ζευγάρια που είχαν συζυγικά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, βλέπουν το καλοκαίρι ως ένα διάλειμμα από αυτά τα προβλήματα και ως μια ευκαιρία να αναζωπυρώσουν τον έρωτά τους.

Η Lori Gephart, αδειούχος ψυχολόγος και οικογενειακός μεσολαβητής, είπε ότι τα ζευγάρια βλέπουν επίσης το καλοκαίρι ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να διατηρούν την ελπίδα ότι ο πιο χαλαρός ρυθμός των καλοκαιρινών διακοπών και των καλοκαιρινών διακοπών θα βοηθούσε στη βελτίωση της σχέσης τους», είπε η Gephart.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που υπήρχαν στις αρχές του καλοκαιριού εξακολουθούν να υπάρχουν στο τέλος, αφήνοντας πολλούς απογοητευμένους και βάζοντάς τους στη διαδικασία να χωρίσουν.

Το καλοκαίρι μπορεί επίσης, να τονίσει τα προβλήματα σε έναν γάμο, επειδή δίνεται πρόσθετη έμφαση στο δέσιμο της οικογένειας.

Τα συζυγικά προβλήματα μπορεί συχνά να επισκιάζονται από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Για ζευγάρια με παιδιά, αυτό ισχύει ιδιαίτερα. Αλλά όταν το σχολείο εγκαταλείπει, η ρουτίνα αλλάζει και μετά υπάρχει μια στροφή προς το δέσιμο της οικογένειας.

«Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τείνουμε να πέφτουμε στο μοτίβο να σηκώνουμε, να ταΐζουμε τα παιδιά, να πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο, να πηγαίνουμε στη δουλειά, να επιστρέφουμε σπίτι, να μαγειρεύουμε δείπνο, να κάνουμε τα μαθήματά μας και να πηγαίνουμε για ύπνο» λέει ο Farish.

Όταν τα παιδιά φεύγουν από το σχολείο, αυτό το μοτίβο διαταράσσεται. Αναγκάζει τους γονείς να κοιτάζουν γύρω τους και να αναρωτιούνται τι κάνουν.

Ένας ακόμη λόγος που χωρίζουν τα ζευγάρια στο τέλος του καλοκαιριού είναι πως τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και πηγαίνοντας να σπουδάσουν αφήνουν τους γονείς του με σύνδρομο άδειας φωλιάς. Τα πρόσφατα άδεια σπίτια ωθούν μερικές φορές τα ζευγάρια να επαναξιολογήσουν τον γάμο τους.

Ο Farish είπε ότι είχε έναν πελάτη που περίμενε 10 χρόνια για να φύγει το τελευταίο της παιδί για το κολέγιο πριν χωρίσει τον σύζυγό της.

«Μόλις άφησαν το παιδί στον κοιτώνα, το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί για όλη τη διαδρομή προς το σπίτι ήταν να υποβάλει αίτηση διαζυγίου» είπε στο Business Insider.

Μερικά ζευγάρια επίσης, περιμένουν το καλοκαίρι για να αφιερώσουν στην οικογένειά τους μια τελευταία ανάμνηση.

Σε πολλά ζευγάρια δεν αρέσει να ανακοινώνουν τα νέα στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, επειδή το διαζύγιο συχνά σημαίνει ένα ξερίζωμα της ζωής τους. Αντίθετα, τα ζευγάρια προσπαθούν να περιμένουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά μετά πιέζονται να μείνουν για λίγο ακόμα μαζί, γιατί έκαναν σχέδια και έκλεισαν οικογενειακές διακοπές.

Κάπως έτσι, ο Αύγουστος δίνει στα παιδιά αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν στο διαζύγιο πριν από την περίοδο των διακοπών.

Το διαζύγιο μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η Gephart είπε ότι μερικά ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν τον Αύγουστο, επειδή είναι πιο εύκολο για τα παιδιά. «Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα επείγοντος να τερματιστεί ο γάμος πριν από την περίοδο των διακοπών, ώστε τα παιδιά να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν πριν από τις διακοπές» προσθέτει η Gephart.

Τέλος, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να γνωρίσουν κάποιον νέο το καλοκαίρι. Μία από τις πιο κοινές αιτίες διαζυγίου είναι η απιστία και το καλοκαίρι μπορεί να εμπνέει ένα περιπλανώμενο μάτι, σύμφωνα με τον Dr. Bat Sheva Marcus, τον κλινικό διευθυντή του Maze Women's Sexual Health.