Aν πιέζεσαι κι εσύ από την «hookup κουλτούρα», ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσεις είναι τα όρια

Γεωργία Βλαχοπούλου
Aν πιέζεσαι κι εσύ από την «hookup κουλτούρα», ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσεις είναι τα όρια

Είναι «οκ» αν δεν θες να συνευρεθείς από το πρώτο ραντεβού με κάποιον κι ας φαίνεται οπισθοδρομικό.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα όσον αφορά τις σχέσεις. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η «έξαρση» των online εφαρμογών dating σαν να έκανε πιο απελευθερωτική την έννοια των ερωτικών συνευρέσεων, σαν να μην υπάρχει πια υπομονή για να απολαύσεις αυτό που παλαιότερα θεωρούταν η απόλυτη σύνδεση για σένα και τον άνθρωπό σου, σαν να μπήκαν όλα σε fast mode.

5 λόγοι που σε ελκύουν συναισθηματικά μη διαθέσιμα άτομα

Tο όλο θέμα των ερωτικών επαφών κάποτε ήταν ταμπού και μάλιστα το πότε θα συνευρεθείς με κάποιον από την στιγμή που γνωρίζεστε - και επ' ουδενί αυτό δεν θα ήταν στο πρώτο ραντεβού - ήταν μεγάλη «σπαζοκεφαλιά», ιδιαίτερα αν ήσουν γυναίκα, για να μην χαρακτηριστείς με προσβλητικό τρόπο.

Και οι άντρες όμως, έδιναν τον απαραίτητο χώρο συνήθως σε μια γυναίκα, σαν σωστοί gentlemen, για να αισθανθεί άνετα και μόνο όταν ήθελαν και οι δύο να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους αυτό γινόταν. Φυσικά, αφού έβγαιναν 3-4 φορές να δουν αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους.

Πλέον θεωρείται σίγουρο πως στο πρώτο ραντεβού θα «πρέπει» να συνευρεθείς και ερωτικά με τον άλλο, για να θεωρηθεί επιτυχημένο, άσχετα από την εξέλιξη της σχέσης σας.

Κι αν όχι στο πρώτο σίγουρα στο δεύτερο ραντεβού, αλλιώς κινδυνεύεις να θεωρηθείς πουριτανή. Μια από τις καθιερωμένες πρώτες ερωτήσεις μάλιστα, τόσο σε online εφαρμογές όσο και σε κάποια ραντεβού από τους άντρες είναι το αν μένεις μόνη σου και ποιες είναι οι προτιμήσεις σου στο σεξουαλικό κομμάτι.

Κάτι το οποίο μου έχει συμβεί και ναι, είναι κάπως cringe, να με ρωτάει κάποιος που μόλις με γνώρισε κάτι τέτοιο.

Αυτή είναι και η όλη φιλοσοφία της «hookup κουλτούρας». Δηλαδή η έμφαση σε περιστασιακές σεξουαλικές συναντήσεις - συμπεριλαμβανομένων των one night stand - οι οποίες δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν απαραίτητα συναισθηματική οικειότητα ή δέσιμο.

Μήπως όμως έχουμε χάσει λίγο το νόημα; Πού πήγε το «ένδοξο» φλερτ; Mήπως όλη αυτή η πίεση του να δείξουμε πόσο απελευθερωμένοι είμαστε σεξουαλικά εν έτει 2024 μας ωθεί σε λάθος επιλογές και μας δημιουργεί περισσότερο άγχος;

Για ποιον λόγο βγαίνεις ραντεβού με κάποιον;

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Το paperclipping είναι η νέα τοξική τάση στις σχέσεις και τελικά είναι χειρότερη από το ghosting

Αν απώτερος σκοπός σου είναι να ικανοποιήσεις τις σεξουαλικές σου επιθυμίες, τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα να συνευρεθείς ερωτικά με κάποιον που μόλις γνώρισες ή μιλούσατε μέσω Tinder για παράδειγμα και αποφασίσατε να βρεθείτε. Κοινώς δεν είναι κακό να θες να κάνεις one night stand με κάποιον, είτε η σχέση σας μείνει σε αυτό είτε προκύψει κάτι περισσότερο.

Το ίδιο ισχύει και αν η ερωτική έλξη που νιώθεις για κάποιον - κι αντίστοιχα εκείνος για σένα - είναι ακατανίκητη και δεν μπορεί να ελεγχθεί, οπότε με το που βγείτε ένα ραντεβού προχωράτε στο επόμενο βήμα κατευθείαν.

Είναι σημαντικό όμως, να έχεις κάνει ξεκάθαρο μέσα σου τι είναι αυτό που αναζητάς από τον άνθρωπο με τον οποίο βγαίνεις ένα ραντεβού.

Γιατί αν εσένα δεν είναι το στυλ σου όλα τα παραπάνω και θες πρώτα να γνωρίσεις τον άλλο καλύτερα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσετε μαζί κάτι πιο σοβαρό από ένα one night stand, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά και μπορώ να καταλάβω την πίεση που δέχεσαι. Eίναι δύσκολο να μην υποκύψεις στη «μόδα», «αντίληψη» - όπως θες πες το - που λέει πως πρώτα πρέπει να δεις αν ταιριάζεις με τον άλλο ερωτικά και μετά να δείτε αν ταιριάζετε και σαν άνθρωποι.

Δεν υπάρχει ωστόσο, κανένας λόγος να ντρέπεσαι αν δεν θες να κάνεις το επόμενο βήμα στο πρώτο ή το δεύτερο ραντεβού.

Θέτοντας όρια

Το να θέτεις όρια είναι απαραίτητο για να έχεις μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Συν του ότι θεωρείται και πιο ελκυστικό για μερικούς άντρες σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το να εστιάζεις στο φλερτ και στο διανοητικό παιχνίδι που συμβαίνει στην αρχή μιας σχέσης - τα βλέμματα, τα δειλά αγγίγματα, το φιλί στο τέλος του ραντεβού - είναι από τα πιο όμορφα μέρη μιας γνωριμίας και για τα δύο φύλα και είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια όλοι σχεδόν παραλείπουν λόγω της πίεσης ή της «μόδας» που έχει δημιουργηθεί και που αναφέραμε πιο πάνω, σχετικά με την άμεση ερωτική συνεύρεση.

Όμως, η οικοδόμηση της προσμονής μέσω του φλερτ και των προκαταρκτικών παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική αφού αυξάνει την ερωτική επιθυμία ανάμεσα σε σένα και τον πιθανό ερωτικό σου σύντροφο.

«Όσο περισσότερη επιθυμία έχετε για μια σεξουαλική εμπειρία, τόσο πιο ικανοποιητική θα είναι (συνήθως) όταν τελικά την αποκτήσετε» λέει η Laura Miano, σεξολόγος από την Μελβούρνη.

Παράλληλα, θέτοντας κάποια όρια δίνεις την ευκαιρία και στον άλλο να σε γνωρίσει καλύτερα και να μην σε θεωρεί απλά ένα «σκεύος ηδονής» ή μια πιθανή φίλη with benefits. Αντίστοιχα, και εσύ τον γνωρίζεις καλύτερα κι έτσι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να πεις «μα πού πήγα κι έμπλεξα», αφού κάνετε έρωτα, κάτι που είναι πολύ πιο πιθανό αν πρώτα τον γνωρίσεις ερωτικά και ύστερα προσωπικά.

pexels-asadphoto-1024960.jpg

Για κάποιους ο ρομαντισμός δεν είναι μια vintage ιστορία και το πιο όμορφο πράγμα που μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δεν είναι μια τυπική, ξερή διαδικασία.