Διαζύγιο ύπνου: Πώς να το κάνεις σωστά και γιατί μπορεί να είναι σωτήριο για τη σχέση σου

Freepik

Το νέο sleeping trend θέλει τα ζευγάρια να μην κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι (ίσως ούτε και δωμάτιο) με στόχο έναν καλύτερο ύπνο. Εσύ, ψήνεσαι;

Αν έχεις ακούσει τον όρο «διαζύγιο ύπνου» και σου φαίνεται λίγο παράξενος, μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη. Πρόκειται για την απόφαση των ζευγαριών να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή ακόμα και σε διαφορετικά δωμάτια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι χωρίζουν ή ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση τους. Αντίθετα, το διαζύγιο ύπνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση και την ποιότητα της καθημερινότητάς σου.

Τι είναι το διαζύγιο ύπνου;

Με απλά λόγια, το διαζύγιο ύπνου σημαίνει ότι εσύ και ο σύντροφός σου κοιμάστε σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια. Δεν πρόκειται για συναισθηματική απόσταση ή έλλειψη αγάπης, αλλά για έναν πρακτικό τρόπο να βελτιώσεις τον ύπνο και την καθημερινότητά σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση: το ροχαλητό, διαφορετικές ώρες ύπνου, αϋπνία, ακόμα και διαφορετικές προτιμήσεις στο στρώμα ή τη θερμοκρασία δωματίου.

Κοιμάσαι από τη δεξιά πλευρά; Αυτή η έρευνα ίσως σε κάνει να αλλάξεις πλευρό (αλλά και μεριά)

Γιατί να το δοκιμάσεις;

1. Πιο ποιοτικός ύπνος

Αν ο σύντροφός σου ροχαλίζει, στριφογυρίζει ή έχει διαφορετικές ώρες ύπνου από εσένα, ίσως δυσκολεύεσαι να ξεκουραστείς καλά. Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία σου, και το να μην κοιμάσαι σωστά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την καθημερινή σου ενέργεια. Ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί να σου προσφέρει την ηρεμία και την ξεκούραση που χρειάζεσαι.

2. Λιγότερος εκνευρισμός

Αν δεν κοιμάσαι καλά, είναι πιθανό να γίνεσαι πιο ευερέθιστη και να ξεσπάς πιο εύκολα σε καβγάδες. Ο ύπνος σε ξεχωριστό κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ένταση που προκαλείται από την κούραση, και να νιώθεις πιο ήρεμη και υπομονετική.

3. Περισσότερος χώρος και ελευθερία

Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες στον ύπνο. Ίσως σου αρέσει να απλώνεσαι ή να κοιμάσαι σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο. Όταν κοιμάσαι μόνη, έχεις τον απόλυτο έλεγχο του χώρου σου και μπορείς να διαμορφώσεις το κρεβάτι σου όπως ακριβώς θέλεις.

Υπάρχει «αναίμακτος» τρόπος να το προτείνεις στον σύντροφό σου;

Μπορεί να νιώθεις διστακτική να το συζητήσεις, καθώς το διαζύγιο ύπνου παραπέμπει (λανθασμένα) σε πρόβλημα στη σχέση. Όμως, αν το προσεγγίσεις σωστά, μπορεί να φανεί ως μια κίνηση που δείχνει ότι νοιάζεσαι τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τη σχέση σας. Εξήγησε πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ψυχολογία σου και τη μεταξύ σας επικοινωνία, και πώς μπορεί αυτό να βελτιωθεί με ξεχωριστά κρεβάτια.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις ότι το διαζύγιο ύπνου δεν είναι συναισθηματικό διαζύγιο. Μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις ρομαντικές στιγμές μαζί του και να δίνεται «ραντεβού ύπνου» όποτε θέλετε. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι δίνετε έμφαση στον ποιοτικό ύπνο και την ξεκούραση.

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο και ο λόγος δεν θα αρέσει στους άντρες

Μύθοι και αλήθειες

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το διαζύγιο ύπνου είναι σημάδι απομάκρυνσης ή ότι θα πλήξει την οικειότητα στη σχέση σου, όμως αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Σύμφωνα με έρευνες, τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κοιμούνται χωριστά δεν χάνουν τη σύνδεσή τους, αλλά αντίθετα καταφέρνουν να έχουν καλύτερη επικοινωνία και ποιότητα χρόνου μαζί. Άλλωστε, το πιο σημαντικό είναι να είστε και οι δύο ξεκούραστοι και να έχετε διάθεση να περνάτε όμορφα μαζί.

Τελικά εσένα σου ταιριάζει;

Δεν είναι όλα τα ζευγάρια το ίδιο, οπότε αυτό που λειτουργεί για κάποιους μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση για όλους. Αν νιώθεις ότι η ποιότητα του ύπνου σου έχει επηρεαστεί σημαντικά και ότι αυτό δημιουργεί τριβές στη σχέση, ίσως αξίζει να το δοκιμάσεις. Μπορεί να μην είναι μια μόνιμη λύση, αλλά μια προσωρινή τακτική που θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη χαμένη σου ενέργεια.

Στο τέλος της ημέρας, πάντως, το ζητούμενο είναι να βρείτε έναν τρόπο που να ταιριάζει στη δική σας καθημερινότητα και ανάγκες. Το διαζύγιο ύπνου δεν είναι ταμπού, αλλά μια λύση που μπορεί να προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και περισσότερη αγάπη στη σχέση σας.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης