H Δανάη Μπάρκα μπορεί να γιορτάζει τη «Singles’ Day», αλλά ποιος εφηύρε τη γιορτή των εργένηδων;
Σήμερα 11 Νοεμβρίου είναι η γιορτή των «singles», των ανθρώπων δηλαδή που δεν είναι σε σχέση. Ανάμεσα στους οποίους είναι και η Δανάη Μπάρκα, όπως δήλωσε.
11 Nοεμβρίου σήμερα και αν δεν το γνώριζες γιορτάζουν όλοι όσοι δεν έχουν σχέση, κοινώς οι «singles», γι' αυτό και ονομάζεται «Singles’ Day». Μπορεί να σου ήρθαν μηνύματα στο κινητό για διάφορες εκπτώσεις λόγω της ημέρας, μπορεί να είδες στα social media διάφορα quotes να περνούν από την αρχική σου με τον αριθμό 11:11 και γενικά ίσως πρόσεξες πως υπήρχε μια ειδική αναφορά σε αυτή την ημερομηνία - ακόμα και από τους αστρολόγους.
«Three loves theory»: Η θεωρία που εξηγεί γιατί ερωτευόμαστε μόνο 3 φορές πραγματικά στη ζωή μας
Η «single» Δανάη Μπάρκα και ο λόγος που γιορτάζουμε με αυτόν τον τρόπο την 11/11
Κάπως έτσι, στη σημερινή ημερομηνία αναφέρθηκε και ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος στην εκπομπή Πάμε Δανάη! με την παρουσιάστρια να λέει «Χρόνια μου πολλά λοιπόν» - αποκαλύπτωντας έτσι πως δεν είναι επίσημα σε σχέση - την ώρα που ο δημοσιογράφος έλεγε πως δεν βλέπει κάποιον «single» στην παρέα.
Το νούμερο ένα πρόβλημα του να είσαι single
Ποιος εφηύρε όμως την μέρα που θα γιορτάζουν οι αδέσμευτοι; Ήταν κάποιο µποϊκοτάζ ή αντίποινο για την ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φλεβάρη;
Πώς καθιερώθηκε η 11η Nοεμβρίου σαν «Singles' day»;
Η Ημέρα των Ελεύθερων ή Ημέρα των Singles ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ το 1993 και οι εορτασμοί για την Ημέρα των Άγαμων εξαπλώθηκαν σε πολλά άλλα πανεπιστήμια στη Ναντζίνγκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Η 11η Νοεμβρίου (11/11), που αποτελείται από τέσσερα 1, επιλέχθηκε καθώς αντιπροσωπεύει τέσσερις μονάδες.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν το πώς δημιουργήθηκε η «Singles' Day».
Η πιο ευρέως αποδεκτή ιδέα είναι ότι οι προήλθε από τους κοιτώνες του Πανεπιστημίου Nanjing. Μια ιστορία λέει ότι το 1993, τέσσερις άντρες φοιτητές του κοιτώνα Mingcaowuzhu (όλοι ανύπαντροι) του Πανεπιστημίου Nanjing συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη μονοτονία του να είναι ελεύθεροι και συμφώνησαν ότι η 11η Νοεμβρίου θα ήταν μια ημέρα εκδηλώσεων και εορτασμών προς τιμή του να μην έχεις σχέση και να είσαι single.
Αυτοί οι εορτασμοί έγιναν γνωστοί στο πανεπιστήμιο και τελικά έφτασαν στην ευρύτερη κοινωνία. Η εξάπλωση αυξήθηκε με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εκδήλωση έγινε όλο και πιο δημοφιλής στη σύγχρονη κινεζική κουλτούρα και κοινωνία.
Η Ημέρα των Singles χρησιμεύει ως αφορμή για να συναντηθούν οι απανταχού ελεύθεροι και να κάνουν πάρτι.
Η γιορτή αρχικά γιορταζόταν μόνο από νεαρούς άνδρες, εξ ου και η αρχική ονομασία ήταν «Bachelors' Day», δηλαδή η μέρα του εργένη.
Ωστόσο, πλέον η 11η Νοεμβρίου γιορτάζεται ευρέως και από τα δύο φύλα. Παράλληλα, τα πάρτι με ραντεβού στα τυφλά είναι δημοφιλή αυτήν την ημέρα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το single status των συμμετεχόντων.
Αν και αυτή η ημερομηνία προορίζεται για τον εορτασμό της άγαμης ηλικίας, η επιθυμία να βρουν σύζυγο ή σύντροφο εκφράζεται συχνά από νεαρούς Κινέζους σε αυτήν την ημερομηνία, ενώ άλλα θέματα που σχετίζονται με την αγάπη συζητούνται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στον εορτασμό αυτής της γιορτής, πολλές εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να στοχεύσουν νεότερους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, αίθουσες καραόκε και διαδικτυακά εμπορικά κέντρα. Για παράδειγμα, το κινεζικό διαδικτυακό εμπορικό κέντρο Taobao πούλησε προϊόντα αξίας 19 δισεκατομμυρίων CNY (περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στις 11 Νοεμβρίου το 2012.
Η ημέρα των Singles έχει φτάσει να αντιπροσωπεύεται και ως πολιτιστικό γεγονός. Η Alibaba φιλοξενεί συνήθως μεγάλα εορταστικά φεστιβάλ το βράδυ πριν από τη μεγαλύτερη ημέρα αγορών της και έχουν παρουσιάσει παγκόσμιες διασημότητες, όπως η Nicole Kidman το 2017, η Taylor Swift στο γκαλά της Alibaba στη Σαγκάη το 2019 και η Katy Perry σε ζωντανή μετάδοση το 2020.
Το 2011 σηματοδότησε την Ημέρα των Singles του αιώνα (κινεζικά pinyin: Shiji Guanggun Jie) καθώς αυτή η ημερομηνία είχε έξι "one" αντί για τέσσερα, αυξάνοντας τη σημασία της περίστασης.
Και βέβαια, η γιορτή αυτή δεν έμεινε εντός των συνόρων της Κίνας, αλλά γιορτάζεται παγκοσμίως.