Μπορείς να ξεπεράσεις τον πρώην σου; Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα και σου λένε το πώς

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μπορείς να ξεπεράσεις τον πρώην σου; Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα και σου λένε το πώς
@sjp_daily

Οι πρώην πολλές φορές «τριγυρνάνε» στο μυαλό μας ιδιαίτερα τα κρύα βράδια του χειμώνα. Αν ακολουθήσεις τις συμβουλές των ψυχολόγων ωστόσο, ο χειμώνας θα περάσει πολύ πιο ευχάριστα για σένα.

Ας μιλήσουμε για πρώην.

Είσαι ελεύθερη (ή στα ξεκινήματα μιας νέας σχέση), αλλά υπάρχει μια σκιά: ο πρώην σου. Ούτε η πρώτη είσαι, ούτε η τελευταία που ενώ έχει τελειώσει εδώ και καιρό η σχέση που είχες με τον πρώην σύντροφό σου, ακόμα «τριγυρίζει» στο μυαλό σου και δεν σε αφήνει να κάνεις ένα καινούργιο βήμα.

Διαζύγιο ύπνου: Πώς να το κάνεις σωστά και γιατί μπορεί να είναι σωτήριο για τη σχέση σου

Μπορεί να μην τον σκέφτεσαι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν έρχεται το βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο. Εκεί που αρχίζουν να σε επισκέπτονται οι αμφιβολίες και σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, σκεπτόμενη παράλληλα τις ευτυχισμένες στιγμές (ξεχνώντας, φυσικά, εκείνες τις στιγμές που δεν ήταν και τόσο χαρούμενες).

Μπορεί ακόμη και να έχεις την -όχι και τόσο έξυπνη ιδέα- να ρίξεις μια ματιά στις παλιές σας φωτογραφίες, να μπεις στο προφίλ του στα social ή, ακόμα χειρότερα, να επικοινωνήσεις μαζί του.

Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει από την τελευταία σας επαφή, η σκιά αυτής της πρώην «αγάπης» σε ακολουθεί όπου κι αν πας και ίσως ευθύνεται που δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια νέα σχέση με άλλο άτομο.

Πριν πανικοβληθείς και θεωρήσεις πως είσαι καταδικασμένη για πάντα να σκέφτεσαι τον πρώην ή προτού θεωρήσεις πως εκείνος σου έχει ρίξει κάποια «κατάρα», δες τους τρόπους με τους οποίους θα τον ξεπεράσεις, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

couple-2577936_1280.jpg

Είναι δυνατόν να χωρίσεις και να είσαι ακόμα ερωτευμένος;

Είτε το τέλος της σχέσης σας καθορίστηκε από ένα συγκεκριμένο γεγονός που κατέστησε αδύνατο για κανέναν από τους δύο να συνεχίσετε ή εάν τερματίσατε χωρίς προφανή λόγο, ο χωρισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αγάπη τελείωσε.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να μάθουμε να παίρνουμε απόσταση από το συναίσθημα. Η αγάπη είναι σημαντική σε μια σχέση, φυσικά, αλλά σίγουρα δεν είναι το παν», λέει η María Cordón, ψυχολόγος που ειδικεύεται στις σχέσεις των φύλων.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα συναισθήματά μας, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Συνήθως αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα με κάθε κόστος, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι θα είναι παρόντα και, αν προσπαθήσουμε να τα ξεφύγουμε, πιθανότατα θα επανεμφανιστούν με πολύ περισσότερη δύναμη. Είναι αυτό που θα λέγαμε "φαινόμενο μπούμερανγκ".

Λαμβάνοντας, λοιπόν υπόψη ότι είναι δυνατό να ξεκινήσετε ένα νέο κεφάλαιο ενώ είστε ακόμα ερωτευμένοι με τον πρώην σας, ας περάσουμε στο περίπλοκο κομμάτι: Πώς το κάνουμε; Η Cordón μάς δίνει την απάντηση.

«Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξουν και τα συναισθήματά σας. Αν θέλετε να μιλήσετε με τον πρώην σας, αντί να το κάνετε, τηλεφωνήστε ή γράψτε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. Αν θέλετε να δείτε αυτό το άτομο, κάντε κάτι που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλά: το αγαπημένο σας χόμπι, την εξάσκηση σε ένα άθλημα ή έναν μαραθώνιο της σειράς που έχετε κολλήσει. Είναι σημαντικό να αναπτύξετε αυτές τις εναλλακτικές συμπεριφορές, καθώς και να εστιάσετε σε αυτό που σας κάνει να συνδεθείτε με την ουσία και τις αξίες σας», προτείνει η Cordón.

Πώς λέτε αντίο στις συγκρίσεις;

Εάν είστε ήδη σε μια νέα σχέση, αλλά δεν έχετε ξεπεράσει αρκετά την παλιά, η σύγκριση τους μπορεί να είναι παγίδα. Κι αυτό γιατί η δυναμική του δεσμού μιας σχέσης είναι και πάλι παρούσα.

«Η σχέση του παρελθόντος παραμένει παρούσα στη ζωή σας και στην ιστορία της εκμάθησης, αλλά είναι σημαντικό να την αγκυροβολήσετε στην παρούσα στιγμή για να δώσετε προσοχή στο πώς μας κάνει να νιώθουμε ο νέος δεσμός», λέει ο Cordón.

Με κάνει αυτό να νιώθω καλά; Εάν η απάντηση είναι ναι, γιατί να μην δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να εξερευνήσει; Σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζουμε να μην στοιχηματίσουμε και να παραμείνουμε σε ένα μη κολακευτικό πλαίσιο, επειδή πιστεύουμε ότι το κόστος του αποχαιρετισμού είναι πολύ υψηλό, όταν ίσως η ταλαιπωρία που συνεπάγεται η παραμονή στο ίδιο μέρος είναι πολύ πιο δαπανηρή από το ίδιο το αντίο.

Η Dr. Caroline West, ειδικός στο σεξ και τις σχέσεις εκ μέρους του Bumble, μάς συμβουλεύει σε αυτές τις περιπτώσεις να καταφύγουμε σε μια τεχνική που ονομάζεται «ιστός αράχνης» ή αλλιώς να ξεκαθαρίζουμε πράγματα που μας θυμίζουν την παλιά μας φλόγα.

«Αναμνηστικά, όπως φωτογραφίες ή αντικείμενα από προηγούμενες σχέσεις, μπορούν να παρεμποδίσουν την τρέχουσα σχέση μας ή την αναζήτησή μας για κάποιον που ταιριάζει καλύτερα. Δεν είναι να τα πετάξουμε αν δεν το θέλουμε, αλλά για να επικεντρωθούμε σε μια νέα σχέση μπορεί να είναι πολύτιμο να βάλουμε μια γραμμή μεταξύ του παρελθόντος και του τρέχοντος ή των πιθανών συντρόφων», λέει.

Είναι αυτός ένας φυσιολογικός τρόπος να νιώθεις; Ναι, είναι. Άλλωστε, δεν πρόκειται να βρούμε άλλον με τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου μας. Είναι επίσης καιρός να πούμε αντίο σε ένα κομμάτι μας που άνθισε σε αυτή τη σχέση και που ήταν μέρος αυτού του δεσμού.

«Είναι σαν σπόρος που φυτεύεται στο κεφάλι μας και φαίνεται ότι δεν θα εξαφανιστεί. Αφήστε το να είναι και μην του δίνετε ιδιαίτερη σημασία, όπως όταν βλέπετε τα σύννεφα να περνούν στον ουρανό χωρίς να αμφισβητείτε τίποτα άλλο», λέει η Cordón και προσθέτει:

«Τελικά, έχουμε αποχαιρετήσει κάποιον που αγαπήσαμε και με τον οποίο είχαμε τη δική μας γλώσσα, ρουτίνες και αμέτρητες πράξεις που μας συνέδεαν και μας καθόρισαν ως ζευγάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ερωτική μας ζωή έχει τελειώσει. Το σημαντικό εδώ είναι να κατανοήσουμε ότι η αγάπη είναι απεριόριστη και ότι, ακόμα κι αν δεν λειτούργησε με αυτό το άτομο, δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει με κανέναν άλλο. Κάθε σχέση είναι ένας κόσμος και σε κάθε μία θα νιώσεις κάτι διαφορετικό, αλλά χρειάζεται χρόνος για να θεραπευτεί».

Ποιες είναι μερικές άλλες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε έναν πρώην;

Ακολουθούν τέσσερις βασικές συμβουλές από τη West για να αντιμετωπίσετε έναν χωρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

1. Βάλτε προτεραιότητα στον εαυτό σας:

«Αν εργαζόμαστε για να αποδεχθούμε τον εαυτό μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και να προστατευτούμε από προηγούμενες σχέσεις. Το να νιώθουμε θετικά και αυτοπεποίθηση μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή μας σε πιο σταθερή βάση, ακόμα και στο ραντεβού. Βεβαιωθείτε ότι περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά και σας βάζουν σε μια θετική σκέψη».

2. Αποφύγετε το «single shaming»

«H Bumble ανακάλυψε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχουν βιώσει κάποια στιγμή αδιάκριτες ερωτήσεις από φίλους και συγγενείς σχετικά με την κατάσταση της σχέσης τους. Η προετοιμασία μιας τυπικής απάντησης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο «επιτόπου», αλλά μπορείτε επίσης να γυρίσετε τα τραπέζια και να τους ρωτήσετε πώς είναι η ρομαντική τους ζωή, ώστε να συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολες μπορεί να είναι αυτού του είδους οι ερωτήσεις».

3. Επεξεργαστείτε το παρελθόν

«Είναι εντάξει να νιώθετε συγκλονισμένοι μετά από έναν χωρισμό. Αν και είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, προσπαθήστε να αφομοιώσετε τα συναισθήματά σας και να οραματιστείτε τον εαυτό σας σε μια νέα φάση. Εκμεταλλευτείτε το ως ευκαιρία να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας—αυτή η ενδοσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το τι ψάχνετε σε μια σχέση και να αποφύγει τις συγκρίσεις στο μέλλον».

4. Ξεσκονίστε τους «ιστούς της αράχνης»

«Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ασχολούμαστε με προηγούμενες σχέσεις σε μια κατάσταση που κάναμε μαζί, γιατί να μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε χώρο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, για να καλωσορίσετε το μέλλον; Μερικές φορές ένα καλό κοσκίνισμα (από όλες τις απόψεις) είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσεις το μυαλό».