Φίλοι για μια ζωή: Οι 10 κανόνες της φιλίας για να δημιουργείς ουσιαστικές και καλές σχέσεις

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Αν νιώθεις κι εσύ ότι το να έχεις φίλους για μια ζωή είναι ό,τι καλύτερο σου έχει συμβεί, αυτοί οι κανόνες για τη φιλία θα σε κάνουν να δημιουργείς πιο ισχυρές και ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω σου. 

Αν έχεις φίλους - αληθινούς φίλους - τότε ξέρεις πως η φιλία δεν είναι απλά μια σχέση, μια κατάσταση ή μια παρέα, αλλά μια αξία που φροντίζεις με κάθε τρόπο να διαφυλάττεις με το πέρασμα των χρόνων. Πώς μπορείς, όμως, να ενισχύσεις ουσιαστικούς δεσμούς με τους συντρόφους και τους φίλους; Αυτοί οι κανόνες για τη φιλία είναι ό,τι χρειάζεσαι για να έχεις φίλους για μια ζωή.

Γιατί οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στην ενήλικη ζωή (και πώς να κάνεις φιλίες με διάρκεια)

Ανάγκη για ειλικρίνεια

Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς με τους φίλους μας; Με όλους τους ανθρώπους γύρω μας κρατάμε επιφυλάξεις, δεν λέμε όλα όσα θέλουμε ή σκεφτόμαστε και μπορεί με πολλούς αυτό να είναι οκ, αλλά με τους φίλους σίγουρα όχι. Αυτό δε σημαίνει πως θα ασκούμε κριτική σε καθετί που κάνουν και στις επιλογές τους, αλλά θα μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς για όσα θέλουμε και αφορούν τόσο εμάς όσο και εκείνους.

Αποδοχή των διαφορών

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι (ευτυχώς) και οι διαφορές με τα άτομα που κάνουμε παρέα είναι εμφανείς με το πέρασμα του χρόνου. Πώς θα κάνεις, όμως, αυτές τις διαφορές να μην είναι αισθητές;

Χρόνος! Φυσικά και αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να περνάς χρόνο με τους φίλους σου και να δημιουργείς κοινές αναμνήσεις. Αυτό πολλές φορές είναι αρκετό για να δεις αν «κολλάς» με κάποιον και η παρέα σας είναι σημαντική για εσένα. Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι είναι πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και το να μην έχεις ακριβώς τα ίδια γούστα σε όλους τους τομείς με τους φίλους σου είναι εντάξει.

Υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές

Συχνά αυτό είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να γίνεται ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές. Το να στηρίζεις τους φίλους σου σε δύσκολες στιγμές δεν είναι υποχρέωση, αλλά κάτι που καλό θα ήταν να σου βγαίνει αυθόρμητα, φυσικά και όχι βίαια.

Μην ξεχνάς πως όσο υποστηρίζεις εσύ τους φίλους σου, άλλο τόσο θα έπρεπε να το κάνουν και εκείνοι για εσένα κι αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε απλά κάτι δεν πάει καλά.

Κατανόηση ότι η φιλία απαιτεί προσπάθεια και χρόνο

Η φιλία δε δημιουργείται από τη μια στιγμή στην άλλη, φυσικά και απαιτεί τόσο χρόνο, όσο και προσπάθεια. Όπως μια ερωτική σχέση - στην οποία κάνεις υποχωρήσεις, βγαίνεις ραντεβού και μοιράζεσαι πράγματα, έτσι και στη φιλία οφείλεις να δίνεις χώρο, χρόνο και ευκαιρίες, ώστε να «ανθίσει».

Ισχυρή επικοινωνία

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ό,τι και για τις σχέσεις. Στην αρχή, όταν μια φιλία «χτίζεται», τότε είναι που πρέπει να επικοινωνείς λίγο παραπάνω, ίσως και καθημερινά. Με τον καιρό, θα βρίσκεται ο ένας στη ζωή και την καθημερινότητα του άλλου και μια πιο αραιή επικοινωνία, αν συμβεί κάποια στιγμή, δε θα σας κάνει να χαθείτε.

Δοτικότητα

Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για αυτό; Η δοτικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να το έχεις μέσα σου για να το καταλάβεις και όταν είναι αμοιβαία είναι απλά υπέροχη. Σε μια φιλία χρειάζεται τόσο να δίνεις όσο και να παίρνεις και μην ξεχνάς πως η γενναιοδωρία και η δοτικότητα δεν είναι μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά και στα μικρά, καθημερινά πράγματα.

Σχέση χωρίς εξάρτηση

Το να έχεις ανθρώπους γύρω σου είναι υπέροχο, αρκεί να μη φτάνεις στο σημείο να εξαρτάσαι από αυτούς. Οι σχέσεις εξάρτησεις είναι κάτι που δεν χρειάζεσαι με κανέναν στη ζωή σου - ούτε με τον σύντροφό σου - και κάτι τέτοιο μπορεί να φτάσει στο σημείο της τοξικότητας, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνετή επιλογή φίλων

Ανάμεσα στους χρυσούς κανόνες για τη φιλία είναι σίγουρα και το να επιλέγεις προσεκτικά τους φίλους σου. Αυτό αφορά κυρίως τις αξίες και τα πιστεύω και όχι τις ασχολίες ή την εξωτερική εμφάνιση. Αν νιώθεις ότι τα άτομα που έχεις γνωρίσει δεν σου ταιριάζουν και ο χαρακτήρας τους ξεπερνάει τις αξίες που έχεις, τότε απλώς δεν είναι απαραίτητο να συναναστρέφεσαι μαζί τους.

Έμφαση στην ποιότητα και όχι την ποσότητα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η φυσική συνέχεια του προηγούμενου κανόνα, αφού σημασία δεν έχει να αποκτήσεις πολλούς φίλους, αλλά καλούς. Αξίζει να βγαίνεις κάθε εβδομάδα με τους ίδιους ανθρώπους και να έχεις για όλη σου τη ζωή τρεις συγκεκριμένους φίλους από το να κάνεις ανούσιες σχέσεις με άτομα που τελικά δε θα μπορούσαν ποτέ να είναι φίλοι σου; Ναι, αξίζει και αν δεν έχει πολλούς καλούς φίλους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σεβασμός προσωπικής ελευθερίας

Νιώθεις πραγματική ελευθερία σε μια σχέση που αναπτύσσεις; Πιστεύεις ότι δίνεις το περιθώριο στους φίλους σου να είναι αληθινοί και ελεύθεροι στη σχέση που έχετε; Αυτά είναι μόλις μερικά ερωτήματα που καλείσαι να απαντήσεις, όταν έχεις φίλους και φυσικά να θυμάσαι πως όλοι σας στην παρέα έχετε τη ζωή και την καθημερινότητά σας. Σε οποιουδήποτε είδους σχέση και αν αναφερόμαστε, ο σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας είναι από τις πιο βασικές αρχές και ίσως βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα μας με τους κανόνες για τη φιλία.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης