Πώς θα κρατήσεις για πάντα τον κήπο σου περιποιημένο; Tips για να γίνεις expert
Ο Ανδρέας Μπαρμπούτσης μας έδωσε τα πιο χρήσιμα tips κηπουρικής!
Μέχρι να βρεθώ στο training center της Bosch πίστευα πως ο κήπος και η κηπουρική ήταν καθαρά αντρική υπόθεση. Ναι, είμαι από τα κορίτσια που το μόνο πράγμα που έχω κάνει τα 27 αυτά έτη της ζωής μου είναι να ποτίσω το γκαζόν (όταν φυσικά οι γονείς μου λείπουν διακοπές). Τελικά όμως η ενασχόληση με τον κήπο εκτός του ότι είναι πολύ ωραία είναι και αντί-στρες.
Αν έχει κανείς τα σωστά εργαλεία και τις κατάλληλες γνώσεις, τότε ο κήπος του θα είναι τέλος όλες τις εποχές του χρόνου. Εγώ είχα αρκετές απορίες (φαντάζομαι και εσύ) για το πώς πρέπει να φροντίζω το γκαζόν και πώς ή πότε να κλαδεύω τα δέντρα του κήπου; Ο Ανδρέας Μπαρμπούτσης μου έδωσε τις καλύτερες συμβουλές και φυσικά θα τις μοιραστώ μαζί σου.
Περιποίηση γκαζόν
• Τι πρέπει να ξέρουμε για το κούρεμα: Προτιμάμε να κουρεύουμε πιο συχνά και ψηλότερα, αφήνοντας δηλαδή ψηλότερο το φρεσκοκουρεμένο γκαζόν που μένει. Εάν αργήσουμε να κουρέψουμε και το γκαζόν ψηλώσει πολύ είναι πιθανό το κουρεμένο γκαζόν να φαίνεται κιτρινισμένο. Δεν είναι πρόβλημα και αποκαθίσταται μόνο του αλλά μειώνει την αισθητική της εμφάνισης.
• Τι πρέπει να ξέρουμε για το πότισμα: Προτιμάμε να ποτίζουμε τις πρώτες πρωινές ώρες ώστε το γκαζόν να έχει το νερό που χρειάζεται τις ζεστές ώρες της ημέρας.
• Τι πρέπει να ξέρουμε για τη λίπανση: Όταν εφαρμόζουμε κοκκώδες λίπασμα προσέχουμε την ποσότητα που σκορπίζουμε. Αν υπερβάλλουμε θα προκαλέσουμε εγκαύματα (τρύπες με ξερό γκαζόν). Μπορούμε να εφαρμόζουμε κομπόστ όποτε και σε όση ποσότητα θέλουμε.
• Τι κάνουμε το κομμένο γκαζόν: Μπορούμε να το βάλουμε στον κομποστοποιητή ανακατεμένο με στάχτη από τζάκι. Δεν το βάζουμε σκέτο γιατί μπορεί να δημιουργήσει αδιαπέραστο στρώμα και να επηρεάσει αρνητικά την κομποστοποίηση. Αποφεύγουμε και τη στάχτη από BBQ στον κομποστοποιητή για να μην βάλουμε στον σωρό λίπη ή λάδια από το ψήσιμο τα οποία δεν κομποστοποιούνται.
Κλάδεμα
• Πότε είναι η κατάλληλη εποχή: Για τα αειθαλή φυτά 2 φορές το χρόνο, μια προς το τέλος της άνοιξης (να μην υπάρχει περίπτωση παγετού) και μια στο τέλος του φθινοπώρου (να έχει περάσει η περίοδος ψηλών θερμοκρασιών).
• Τι πρέπει να ξέρουμε: Το αυστηρό (βαθύ) κλάδεμα ευνοεί την βλάστηση ενώ το ελαφρύ ευνοεί την ανθοφορία. Οι τομες πρέπει να γίνονται με κλίση αντίθετη και λίγα εκατοστά πάνω από το τελευταίο μάτι που μένει στο κλαδί.