Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύεις ποτέ το ψωμί στο ψυγείο και άλλα tips για το πολύτιμο αγαθό

Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύεις ποτέ το ψωμί στο ψυγείο και άλλα tips για το πολύτιμο αγαθό
Pexels

Το ψωμί, αποτελεί διαχρονικό πυλώνα της διατροφής μας και η σωστή αποθήκευσή του είναι κομβικής σημασίας.

Το ψωμί, μια απλή αλλά ουσιώδης τροφή, κατέχει περίοπτη θέση στην ανθρώπινη ιστορία και διατροφή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί βασικό συστατικό των γευμάτων μας, προσφέροντας ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και απόλαυση. Πέρα από τη γευστική του αξία, το ψωμί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας μας, αρκεί να επιλέγουμε τις μη σωστή ποιότητα και να το αποθηκεύουμε κατάλληλα.

Πώς θα διατηρήσεις το ψωμί σου φρέσκο για περισσότερο-Το λάθος με την ψωμιέρα και το tip με το πανί

Η σημασία της σωστής επιλογής και αποθήκευσης

Η επιλογή του ψωμιού επηρεάζει σημαντικά τη θρεπτική του αξία. Οι ολικής άλεσης ποικιλίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα ψωμιά συχνά στερούνται θρεπτικών συστατικών και περιέχουν πρόσθετα που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας.

Η σωστή αποθήκευση είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας του ψωμιού. Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του.

Με την κατάλληλη αποθήκευση, μπορούμε να απολαύσουμε το ψωμί μας για περισσότερο καιρό, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά.

Αποθηκεύεις το ψωμί λάθος -η σωστή μέθοδος το διατηρεί χωρίς μούχλα για 7 ημέρες περισσότερο

Συμβουλές για την αποθήκευση ψωμιού για να αποφύγεις τη μούχλα και να το διατηρήσεις φρέσκο:

  • Μην φυλάς ποτέ το ψωμί στο ψυγείο. Οι κρύες συνθήκες στο ψυγείο θα κάνουν το άμυλο να ανακρυσταλλώσει, με αποτέλεσμα το ψωμί να αποκτήσει μπαγιάτικη γεύση και υφή.
  • Χρησιμοποίησε μια θήκη για ψωμί, μια σακούλα ψωμιού ή την αρχική συσκευασία. Φύλαξε το ψωμί σε δροσερό και ξηρό μέρος.
  • Το ψωμί σε φέτες διατηρείται φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Κατάψυξη το ψωμί για μακροχρόνια αποθήκευση. Αυτό διατηρεί το ψωμί βρώσιμο και αποτρέπει την εξάπλωση της μούχλας.

Επιπλέον συμβουλές:

  • Αφαίρεσε το ψωμί από την αρχική του συσκευασία. Αυτό θα αποτρέψει το «ίδρωμα» του ψωμιού σε ζεστά περιβάλλοντα, το οποίο ευθύνεται για το σχηματισμό υγρασίας μέσα στο πλαστικό.
  • Φύλαξε το ψωμί μακριά από το νερό. Το νερό μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη της μούχλας.
  • Κράτησε το ψωμί σε σκιερό μέρος. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να κάνει το ψωμί να ξεραθεί και να γίνει εύθραυστο.

Το πανέξυπνο hack με το σέλερι που θα διατηρήσει το ψωμί περισσότερο

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων τονίζει τον λόγο που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύουμε το ψωμί στο ψυγείο -ακόμη και το καλοκαίρι

Λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού να αποθηκεύσουμε ένα καρβέλι ψωμί. Η Sarah Taylor, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στην High-Speed Training, αποκάλυψε πώς ακριβώς να αποτρέψουμε το ψωμί από το να μπαγιατέψει ή να μουχλιάσει.

Σε δήλωσή της στην Express.co.uk, η Taylor είπε: «Είναι το αιώνιο ερώτημα, πρέπει να πετάξεις ή να κρατήσεις ψωμί με κηλίδες μούχλας; Το μουχλιασμένο ψωμί είναι γενικά καλύτερο να πετιέται, καθώς η μούχλα πιθανότατα έχει εξαπλωθεί πολύ περισσότερο στο καρβέλι από ό,τι είναι πραγματικά ορατό.

Η αγορά ψωμιού σε φέτες είναι μια καλή, φθηνότερη επιλογή για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερο, καθώς η μούχλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλο το καρβέλι».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Ένα τυπικό καρβέλι του σούπερ μάρκετ τείνει να διαρκεί όχι περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς να μπαγιατέψει ή να μουχλιάσει. Τα φρεσκοψημένα καρβέλια θα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα αντίστοιχα που θα βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οπότε πρέπει να το έχετε αυτό υπόψη σας όταν επιλέγετε το καρβέλι σας.

Για να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για περισσότερο, είναι καλύτερο να το κρατάτε καλυμμένο. Είτε έχετε ειδική θήκη ψωμιού ή σακούλα ψωμιού, είτε κρατάτε το καρβέλι στην αρχική του συσκευασία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε το ψωμί σε δροσερό, ξηρό μέρος».

Σύμφωνα με την Taylor, η αφαίρεση του ψωμιού από την αρχική του συσκευασία είναι το πρώτο βήμα για να αποφευχθεί η «εφίδρωση» σε ζεστά περιβάλλοντα, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό υγρασίας μέσα στο πλαστικό.

Η ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων προέτρεψε: «Θα πρέπει να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε μια θήκη ψωμιού ή μια σακούλα “που αναπνέει” για να το αποφύγετε αυτό, αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή, τότε η αποθήκευση του ψωμιού μέσα σε ένα δροσερό, ξηρό ντουλάπι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε το καρβέλι μακριά από το νερό, το οποίο μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μούχλας. Τα υγρά περιβάλλοντα είναι οι τέλειες συνθήκες για να προκαλέσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των σπόρων της μούχλας πιο γρήγορα από ό,τι θα έκαναν κανονικά, οπότε επιβραδύνετε τη διαδικασία κρατώντας το καρβέλι όσο το δυνατόν πιο στεγνό».

Μάλιστα, υπάρχει και ένα μέρος όπου Sarah Taylor τονίζει να μην αποθηκεύουμε ποτε το ψωμί, εξηγώντας: «Δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε το καρβέλι σας στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρύες συνθήκες μέσα στο ψυγείο θα κάνουν το άμυλο να ανακρυσταλλωθεί, προκαλώντας στο ψωμί μια μπαγιάτικη γεύση και υφή».

«Αν τείνετε να καταναλώνετε αργότερα από την αγορά το ψωμί σας, μια καλύτερη επιλογή είναι να το καταψύξετε καθώς αυτή η επιλογή διατηρεί το καρβέλι βρώσιμο και αποτρέπει την εξάπλωση της μούχλας».

IMG_8256.jpeg