5 σωτήρια tips για να διατηρήσεις τα φυτά σου υγιή ακόμα κι όταν λείπεις πολλές μέρες από το σπίτι

Το καφέ χρώμα ή το κάψιμο των άκρων των φύλλων μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά φυτά εσωτερικού χώρου και είναι συχνά σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος.  

Μερικές φορές τα φύλλα των φυτών γίνονται καφέ ή μαύρα και αυτό είναι ένα σημάδι ότι η αγαπημένο σου φυτό χρειάζεται κάποια βοήθεια. Τι ακριβώς όμως το προκαλεί αυτό και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Το να χαλάνε εύκολα τα φύλλα είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συναντήσει στα φυτά εσωτερικού χώρου, εξηγεί η Lisa Eldred Steinkopf, ειδικός στα φυτά εσωτερικού χώρου και ιδρύτρια του The Houseplant Guru.

Γιατί οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ;

Μιλήσαμε με τους ειδικούς για να μάθουμε ακριβώς τι προκαλεί το κιτρίνισμα των φύλλων και το κάψιμο των άκρων στα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά και πώς αντιμετωπίζεται.

Η ώρα της ημέρας που πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου για να αποφύγεις τις ζημιές δεν είναι το πρωί

5 λόγοι για τους οποίους το φυτό μπορεί να έχει κίτρινα φύλλα

1. Έγκαυμα λιπάσματος

Ο νούμερο ένα λόγος για «κάψιμο» στα φυτά εσωτερικού χώρου είναι οι ακατάλληλες τεχνικές λίπανσης. Να διαβάζεις πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα και μην χρησιμοποιείς ποτέ περισσότερο από το συνιστάμενο λίπασμα

Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη όταν το φυτό δεν αναπτύσσεται ενεργά. Αργά το φθινόπωρο μέχρι αργά το χειμώνα τα φυτά ξεκουράζονται επειδή τα επίπεδα φωτός είναι χαμηλότερα. Εάν καλλιεργείς τα φυτά κάτω από φώτα, η λίπανση όλο το χρόνο είναι μια χαρά.

Πολλοί άνθρωποι ποτίζουν τα φυτά τους βυθίζοντας τα σε μια λεκάνη με νερό. Είναι καλό να ποτίζεις με αυτόν τον τρόπο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα άλατα λιπασμάτων δεν ξεπλένονται ποτέ από το μέσο της γλάστρας.

Τουλάχιστον μία φορά το μήνα - θα πρέπει να περνάς με πολύ νερό από την κορυφή του φυτού για να βοηθήσεις στην απομάκρυνση τυχόν περιττών αλάτων.

2. Τοξικότητα φθορίου

Η τοξικότητα φθορίου μπορεί να είναι μια άλλη αιτία καψίματος των φύλλων. Ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα στο φθόριο . Τα φυτά της οικογένειας Marantacaea είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Αυτά περιλαμβάνουν φυτά προσευχής, καλαθέα (goeppertia) και stromanthe.

Ο ειδικός στα φυτά εσωτερικού χώρου συνιστά το πότισμα των φυτών με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό για να αποφευχθεί η καύση των φύλλων.

3. Πρακτικές ποτίσματος

Εάν σκέφτεσαι πώς να ποτίζεις τα φυτά εσωτερικού χώρου ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές, το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσεις είναι ότι δεν τα ποτίζεις. Οι ασυνεπείς πρακτικές ποτίσματος που μπορεί να οδηγήσουν σε κάψιμο στις άκρες και καύση μολύβδου.

Το υπερβολικό πότισμα όσο και το υποπότισμα μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, ενώ το λιγότερο πότισμα οδηγεί σε αφυδάτωση. Οι ασυνεπείς πρακτικές ποτίσματος διαταράσσουν την ικανότητα του φυτού να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά και το νερό.

4. Καιρικές συνθήκες

Αν ο καιρός είναι παγωμένος, θα πρέπει πάντα να απομακρύνεις τα φυτά από τα παράθυρα. Το φυτό θα αντιδράσει με το να γίνει καφέ όταν τα φύλλα αγγίζουν τα κρύα παράθυρα. Αυτό μπορεί να συμβεί και σε ζεστές περιοχές καθώς και το φυτό μπορεί να καεί στο ζεστό γυαλί. Το ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα, ειδικά αν τα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν τα χαμηλά επίπεδα φωτισμού. Το έντονο φως και η ζέστη μπορεί να καψαλίσουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν και να γίνουν καφέ στις άκρες.

5. Χαμηλή υγρασία

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, απαιτούν υψηλά επίπεδα υγρασίας. Σε ξηρά εσωτερικά περιβάλλοντα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η έλλειψη υγρασίας στον αέρα μπορεί να προκαλέσει στα φύλλα να χάσουν νερό πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να το απορροφήσουν, οδηγώντας σε εγκαύματα στις άκρες.

Αν ένα φυτό διατηρείται καλά ποτισμένο, η υψηλή υγρασία δεν είναι τόσο κρίσιμη. Ο ξηρός αέρας σε συνδυασμό με ένα ξηρό φυτό μπορεί να είναι καταστροφικός.

Μπορούν τα φυτά να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση;

Τώρα που ξέρεις τι μπορεί να καταστρέψει τα φυτά σου μπορείς να μάθεις και πώς ακριβώς τα φροντίζουμε και πώς μπορούν πραγματικά να αναρρώσουν μετά από τα πολλά εγκαύματα.

Τα φυτά μπορούν να ανακάμψουν μετά το κάψιμο των φύλλων, αλλά η διαδικασία απαιτεί χρόνο και σωστή φροντίδα. Θα πρέπει να ακολουθήσεις βήματα για να έχεις αποτελέσματα.

1) Προσδιόρισε και αντιμετώπισε την αιτία.

2) Κλάδεψε τα κατεστραμμένα φύλλα: Θα χρειαστείς τα σωστά εργαλεία κλαδέματος για να το κάνεις αυτό.

3) Δώσε τις βέλτιστες συνθήκες: Βεβαιώσου ότι το φυτό βρίσκεται στο σωστό περιβάλλον με κατάλληλο φως, υγρασία και συνθήκες εδάφους

4) Σταδιακή αποκατάσταση: Σε αυτό το βήμα, πρέπει να είσαι υπομονετική, καθώς η αποκατάσταση μπορεί να πάρει χρόνο. Η συνεπής φροντίδα και παρακολούθηση θα βοηθήσει το φυτό να ανακτήσει την υγεία του.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν την υγρασία

Μην απογοητευτείς αν παρατηρήσεις ότι το φυτό περνάει μια δύσκολη στιγμή. Αντίθετα, προσπάθησε να ανακτήσεις και να το σώσεις από περαιτέρω προβλήματα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι φροντίδας των φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα αν όμως τηρήσεις κάποια βασικά βήματα όπως τα παραπάνω σίγουρα όταν γυρίσεις από τις διακοπές σου θα δεις τα φυτά σου υγιή και καταπράσινα!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης