Η τάση της υποκατανάλωσης και 5 ακόμα τρόποι για να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη

Η τάση της υποκατανάλωσης και 5 ακόμα τρόποι για να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη
Unsplash

Πώς να ανανεώσεις το σπίτι το φθινόπωρο; Tips για να αποκτήσεις την κατάλληλη διάθεση της εποχής και να ανανεώσεις όχι μόνο τον χώρο, αλλά και τη ζωή σου.

Το φθινόπωρο είναι εδώ για να σου αλλάξει τα δεδομένα και στο σπίτι. Νέος καιρός, νέοι τρόποι να οργανωθείς καλύτερα και να απαλλαγείς από την ακαταστασία. Ίσως σου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω απ’ ό,τι θα σου έπαιρνε αν δεν ασχολούσουν καν με το σπίτι, αλλά αλήθεια, είναι για καλό.

Πέρα από το να ξεκινήσεις μερικά χόμπι, να δεις φθινοπωρινές ταινίες και να γίνεις λίγο πιο cozy, η ανανέωση που θα κάνεις στο σπίτι το φθινόπωρο θα σε βάλει στο απόλυτο mood της εποχής.

Πώς;

fthinoporo.jpg

Ασχολήσου με τη βιβλιοθήκη σου

Το να χουχουλιάσεις αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσεις τη φθινοπωρινή διάθεση που θες. Μπορεί το διάβασμα ενός βιβλίου να ταιριάζει υπέροχα με την ξαπλώστρα στην παραλία το καλοκαίρι, αλλά αυτή η εποχή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.

Ας είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς. Το να έχεις πολλά βιβλία μπορεί γρήγορα να γεμίσει τον χώρο σου και να σου αποσπάσει την προσοχή από το διάβασμα. Δεν χρειάζεται να αποχωριστείς τα αγαπημένα σου βιβλία, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν μερικά που δεν σου άρεσαν και τόσο. Σκέψου πόσο βολικό θα ήταν να τα απομακρύνεις από τον χώρο σου, να τα δωρίσεις ή έστω να τα αποθηκεύσεις κάπου αλλού, που δε θα πιάνουν χώρο.

Η αποσυμφόρηση της βιβλιοθήκης θα «ελαφρύνει» το δωμάτιο και θα δημιουργήσει χώρο για νέα βιβλία που ίσως σε ενθουσιάσουν. Τόλμησε να ανανεώσεις τα ράφια σου και να τα κάνεις λίγο πιο... φθινοπωρινά.

1727873110926-802986544-vivlio.jpg

Οργάνωσε τη ντουλάπα σου

Ανάλογα με την πόλη που ζεις, το φθινόπωρο μπορεί να είναι πιο ζεστό ή πιο κρύο. Ανεξάρτητα, όμως, από τον καιρό, αυτή η μεταβατική περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία για να τσεκάρεις ποια ρούχα θες πραγματικά, ποια σου κάνουν, σου αρέσουν και άρα όντως θα τα βάλεις κάποια στιγμή.

Ξεκαθάρισε τα ρούχα σου. Ακόμα κι αν κάνει ζέστη, υπάρχουν πολλά καλοκαιρινά που δεν πρόκειται να φορέσεις τον Οκτώβρη. Επίσης, σίγουρα υπάρχουν και κάποια από τα χειμωνιάτικα που ούτε φέτος θα αξιοποιήσεις. Δες ποια είναι αυτά, βάλτα στην άκρη, δώρισέ τα και αξιολόγησε αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να αγοράσεις.

Ό,τι ισχύει για τα ρούχα, ισχύει και για τα σεντόνια σου.

Βαρέθηκες τα denims; Τα trending παντελόνια του φθινοπώρου θα ανανεώσουν το στυλ σου

Καθάρισε και αποθήκευσε τα αντικείμενα που θυμίζουν καλοκαίρι

Είτε το έχεις αποδεχτεί είτε όχι, το καλοκαίρι τελείωσε και το ίδιο ισχύει και για τα καλοκαιρινά αντικείμενα. Μην κρατάς στο σπίτι σου μια διακόσμηση που θυμίζει καλοκαίρι και αυτό ισχύει για όλο το σπίτι σου - και για το υπνοδωμάτιό σου. Αν υπάρχει κάτι που δεν πρόκειται να το επαναχρησιμοποιήσεις, απλά πέτα το.

grafeio.jpg

Ταξινόμηση στα ντουλάπια και το ψυγείο

Μια άλλη τάση που είναι καλό να εφαρμόσεις το φθινόπωρο, είναι να δεις τι αλλαγές χρειάζεται η κουζίνα σου. Ποια τρόφιμα σου έχουν μείνει, ποια λήγουν - ή έχουν λήξει - και ποια πρέπει να τα καταναλώσεις άμεσα;

Αφού τα έχεις βγάλει από εκεί που τα είχες και αφού έχεις ξεκαθαρίσει τι έχεις και τι όχι, καθάρισε το εσωτερικό του ψυγείου και των ντουλαπιών σου και ταξινόμησε σωστά τα τρόφιμα που σου έχουν μείνει.

Πέτα τα ληγμένα καλλυντικά

Οι εποχές αλλάζουν, τα καλλυντικά δεν διαρκούν για πάντα κι αυτό ισχύει από τις ενυδατικές κρέμες μέχρι τα κραγιόν. Τώρα που κάνεις μια ολική ανανέωση ξεκαθάρισε αυτά που έχεις τόσα χρόνια και έχουν λήξει και αυτά που αξίζει να κρατήσεις. Μην τα λυπάσαι.

8 φθινοπωρινές τάσεις στη διακόσμηση που θα δεις παντού αυτή τη σεζόν

Η τάση υποκατανάλωσης του TikTok θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τη ζωή σου

Αν μπήκες πρόσφατα στο TikTok, τότε ίσως έχεις δει έστω και κατά τύχη τη νέα τάση που αφορά το σπίτι και τη ζωή σου και ονομάζεται underconsumption core.

Η υποκατανάλωση βασίζεται στην ιδέα ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε ό,τι θέλουμε, αλλά μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, ό,τι λειτουργεί καλά και είναι ακόμα ωραίο δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί. Αυτό σημαίνει πως δεν αγοράζουμε περιττά πράγματα, απλά για να αγοράσουμε κάτι.

Πολλοί είναι αυτοί που παραπονιούνται γιατί έχουν πολύ λίγο χώρο, αλλά πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να χωρέσουν εκεί. Όταν, όμως, εφαρμόζουν αυτό το trend συνειδητοποιούν πόσο ανοργάνωτοι ήταν στο παρελθόν.

Και μην ξεχνάς πως με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις όχι μόνο χώρο, αλλά και χρήματα.

Ένα οργανωμένο σπίτι μπορεί να ευνοήσει την ψυχική σου υγεία, να αυξήσει την παραγωγικότητά σου και σίγουρα θα βοηθήσει να εκτιμήσεις περισσότερο τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου.

Πώς θα κάνεις πράξη αυτή την τάση;

  • Ξεκαθάρισε ό,τι έχεις δει.
  • Δες αν κάτι από αυτά που έχεις μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και πώς.
  • Σχεδίασε τι είναι αυτό που χρειάζεται να αγοράσεις, πριν πας να το ψάξεις στα μαγαζιά.
  • Βάλε όριο στις αγορές που κάνεις.
DPG Network