Πώς να ωριμάσεις ένα αβοκάντο γρήγορα (και ένας μύθος που πρέπει να ξεχάσεις)

Πώς να ωριμάσεις ένα αβοκάντο γρήγορα (και ένας μύθος που πρέπει να ξεχάσεις)
Pexels

Οι πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί τρόποι για να απολαύσεις ένα τέλεια ώριμο αβοκάντο!

Ανυπομονείς να απολαύσεις ένα ώριμο, βουτυρώδες αβοκάντο, αλλά το φρούτο σου είναι ακόμα σκληρό και άγουρο; Μην ανησυχείς. Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να επιταχύνεις τη διαδικασία ωρίμανσης, ώστε να μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις το συντομότερο δυνατό.

Διάβασε παρακάτω τέσσερις αποτελεσματικές μεθόδους για να ωριμάσεις ένα αβοκάντο πιο γρήγορα, καθώς και έναν μύθο που δεν πρέπει να πιστεύεις.

Γιατί το αβοκάντο δεν ωριμάζει αμέσως;

Τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο. Αυτό συμβαίνει μόνο αφού κοπούν. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να παραμείνουν πάνω στο δέντρο για περισσότερο από 12 μήνες χωρίς να ωριμάσουν.

Ανήκουν στην κατηγορία των κλιμακτηριακών φρούτων, όπως οι μπανάνες και τα μήλα. Αυτό σημαίνει ότι, όταν έρθει η ώρα της ωρίμανσης, παράγουν μια φυσική ορμόνη που ονομάζεται αιθυλένιο. Αυτή είναι υπεύθυνη για την αλλαγή της υφής και της γεύσης τους.

Οι παραγωγοί αβοκάντο συχνά τα καλύπτουν με κερί, τα αποθηκεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες ή τα επεξεργάζονται με την ουσία 1-MCP, η οποία επιβραδύνει την ωρίμανση κατά τη μεταφορά τους. Μόλις αυτή η ουσία πάψει να δρα, το αβοκάντο αρχίζει να ωριμάζει κανονικά.

4 τρόποι να ωριμάσεις ένα αβοκάντο γρηγορότερα

1. Βάλ’ το σε μια χάρτινη σακούλα ή τύλιξέ το με εφημερίδα

Το αβοκάντο παράγει αιθυλένιο, αλλά αν το τοποθετήσεις σε ένα περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αιθυλενίου, η διαδικασία ωρίμανσης επιταχύνεται.

Αν το βάλεις σε χάρτινη σακούλα ή το τυλίξεις με εφημερίδα, το αέριο παγιδεύεται γύρω του και βοηθά το φρούτο να ωριμάσει πιο γρήγορα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, το αβοκάντο σου μπορεί να ωριμάσει σε 3-4 ημέρες.

Προσοχή! Οι πλαστικές σακούλες δεν επιτρέπουν στο αβοκάντο να “αναπνέει” σωστά, εκτός αν τις αφήσεις λίγο ανοιχτές.

2. Άφησέ το σε ζεστό μέρος

Το ψυγείο επιβραδύνει την ωρίμανση του αβοκάντο, γι’ αυτό αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις σύντομα, μην το βάλεις στο ψυγείο.

Αντίθετα, αποθήκευσέ το σε θερμοκρασία δωματίου. Η ζέστη ενισχύει την παραγωγή αιθυλενίου, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Ιδανικά σημεία για να το αφήσεις:

Το ντουλάπι της κουζίνας

Ο πάγκος (μακριά από ρεύματα αέρα)

Ένα ζεστό δωμάτιο

3. Τοποθέτησέ το δίπλα σε μια μπανάνα

Οι μπανάνες είναι επίσης κλιμακτηριακά φρούτα και παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου.

Αν αφήσεις ένα αβοκάντο δίπλα σε μια μπανάνα, θα ωριμάσει 1-2 ημέρες πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αιθυλένιο της μπανάνας επιδρά στο αβοκάντο, επιταχύνοντας τη φυσική του ωρίμανση.

Extra tip: Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, βάλε μπανάνα + αβοκάντο μαζί σε χάρτινη σακούλα!

4. Τύλιξέ το με μεμβράνη αν το έχεις ήδη κόψει

Αν έκοψες ένα αβοκάντο και συνειδητοποίησες ότι είναι ακόμα άγουρο, δεν χρειάζεται να το πετάξεις.

Ένωσε τα κομμάτια ξανά μεταξύ τους

Τύλιξέ το καλά με μεμβράνη τροφίμων

Αποθήκευσέ το στο ψυγείο

Ακόμα και κομμένο, το αβοκάντο συνεχίζει να παράγει αιθυλένιο και θα ωριμάσει, αν και πιο αργά λόγω της ψύξης.

Μύθος: μπορείς να ωριμάσεις το αβοκάντο ζεσταίνοντάς το

Ίσως έχεις ακούσει ότι μπορείς να ωριμάσεις ένα αβοκάντο στη στιγμή βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο. Δυστυχώς, αυτό είναι μύθος!

Η θέρμανση μπορεί να μαλακώσει το αβοκάντο προσωρινά, αλλά δεν το ωριμάζει πραγματικά. Ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει σωστά:

Δεν έχει τη βουτυρώδη υφή που περιμένεις

Δεν έχει αναπτύξει όλα τα υγιεινά του λιπαρά

Οπότε, αν βιάζεσαι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο, αλλά μην περιμένεις να έχει την ίδια νοστιμιά με ένα σωστά ωριμασμένο αβοκάντο.

Συμπέρασμα

Για να ωριμάσεις πιο γρήγορα ένα αβοκάντο:

Βάλ’ το σε χάρτινη σακούλα ή τύλιξέ το με εφημερίδα

Άφησέ το σε ζεστό μέρος

Τοποθέτησέ το δίπλα σε μια μπανάνα

Τύλιξέ το με μεμβράνη αν το έχεις ήδη κόψει

Αντίθετα, μην προσπαθήσεις να το ωριμάσεις με θερμότητα, γιατί απλώς θα το μαλακώσεις χωρίς να το βελτιώσεις πραγματικά.

IMG_3620.jpg