«Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν»: Ο πιο λανθασμένος και επιβλαβής μύθος ever

Μαρία Ροδίτη

Ήρθε η ώρα να ξεπεραστεί μια για πάντα αυτός ο μύθος. Οι Γαλλίδες είναι όπως όλες οι άλλες γυναίκες. Άλλες αδύνατες, άλλες με περισσότερα κιλά, άλλες ψηλές, άλλες μικροκαμωμένες, κόντρα στις σελίδες περιοδικών και το διαδίκτυο που τις θέλει πρότυπα λεπτού σώματος... και υγείας.

Εδώ και δεκαετίες επικρατεί η άποψη ότι οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν. Ότι οι Γαλλίδες έχουν λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά, είναι πολύ αδύνατες, χωρίς ίχνος καμπύλης στο σώμα τους και, μάλιστα, ακριβώς για αυτό εκθειάζονται στα περιοδικά και τους lifestyle ιστότοπους. Η αλήθεια δεν είναι αυτή, γιατί στη Γαλλία υπάρχουν όλα τα είδη σωματότυπου.

Η αντίληψη, όμως, ότι οι Γαλλίδες είναι λεπτές κυριαρχεί παντού με τη λιποφοβική κουλτούρα στη χώρα να είναι διάχυτη, την ώρα που σε όλο τον δυτικό κόσμο η ιδέα αυτή μπορεί να καταλήξει να είναι επικίνδυνη. Γιατί όταν ένα γυναικείο περιοδικό σού λέει «πώς θα μοιάσεις περισσότερο με μια Γαλλίδα», προτείνοντάς σου εξαντλητικές δίαιτες και τρόπους να χάσεις κιλά, τότε ναι, μιλάμε για επικινδυνότητα.

Αν αποφεύγεις τη ζάχαρη υπάρχουν 10 φρούτα που θα τρως άφοβα

Ναι, υπάρχουν γυναίκες με παραπανίσια κιλά στη Γαλλία

Η ιδέα ότι οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν είναι δημιούργημα της φαντασίας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές Γαλλίδες δεν είναι αδύνατες, πολλές όμως προσπαθούν να είναι αδύνατες φτάνοντας συχνά στο άλλο άκρο.

Η Céline Casse, ιδρύτρια του StopTCA, μιας γαλλικής πλατφόρμας θεραπείας που συνδέει άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές με διατροφολόγους και θεραπευτές, γνωρίζει ακριβώς αυτό που συμβαίνει, αναφέροντας το παράδειγμα ενός 10χρονου κοριτσιού με το οποίο δούλευε και που τη ρώτησε «αν ήταν φυσιολογικό να αναγκάσει τον εαυτό της να κάνει εμετό». Να φτάσει, δηλαδή, ένα βήμα πριν την ανορεξία για να μοιάζει με «αδύνατη Γαλλίδα».

Η Casse λέει στο SELF.COM ότι ακριβώς επειδή η κουλτούρα αυτή προάγει το αδύνατο σώμα έναντι του υγιούς, ολοένα και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές ήδη από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Και αυτή η παρατήρηση έρχεται και «κουμπώνει» τέλεια με την έρευνα που δείχνει μια σημαντική αύξηση στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Ειδικότερα, μια μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021, οι νοσηλείες που σχετίζονται με την ανορεξία στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 46% για τα κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών και κατά 7% για γυναίκες ηλικίας 20 έως 29 ετών.

«Αυτή η εικόνα της αδύνατης Γαλλίδας αφορά μια μικρή μερίδα ατόμων», λέει η Casse, η οποία κατηγορεί εν μέρει shows, όπως το Emily In Paris, για τη διαιώνιση του μύθου της πολύ αδύνατης Γαλλίδας, τη στιγμή που οι Γαλλίδες έχουν κάθε είδους σωματότυπο. Επισημαίνει επίσης ότι οι γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος του σώματος ενός ατόμου και ότι η αρχέτυπη Γαλλίδα που φανταζόμαστε είναι σχεδόν πάντα πλούσια και με λευκό δέρμα - κάτι που, πάλι, δεν είναι αντιπροσωπευτικό όλων των γυναικών στη Γαλλία.

Η αποδοχή του σώματος κερδίζει έδαφος στη Γαλλία αλλά…

Όταν τα περιοδικά και οι influencers προσπαθούν να μας διδάξουν πώς να τρώμε και να ζούμε σαν Γαλλίδες, πώς είναι δυνατόν μετά να μην πιστεύουμε ότι με τη μείωση του φαγητού και την επιλογή συγκεκριμένων τροφών θα γίνουμε αδύνατες; Όπως επισημαίνει η Casse, η διατροφική κουλτούρα δυστυχώς καλά κρατεί ακόμα στη Γαλλία. «Όταν ακούω συζητήσεις σε δημόσιο χώρο, στο ραδιόφωνο ή σε εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης, ακούω πράγματα όπως, ''η νηστεία με βοήθησε να χάσω βάρος, θα πρέπει να το δοκιμάσετε", "δεν πρέπει να πάρω βάρος, διαφορετικά ο σύντροφός μου δεν θα είναι ευχαριστημένος’’ ή, ''τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφεύγω όσο το δυνατόν περισσότερο τα αμυλούχα τρόφιμα για να παραμείνω αδύνατη'', πώς μπορώ να μην είμαι σίγουρη ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών θα κάνει πράξη όσα λέγονται»;

Και μπορεί η Casse να λέει ότι η αποδοχή του σώματος κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος στη Γαλλία, προειδοποιεί όμως ότι η κουλτούρα κατά του πάχους κυριαρχεί ακόμα. Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «χοντροί» και με έλλειψη θέλησης, ενώ οι αδύνατοι εξακολουθούν να επαινούνται και να θεωρούνται γοητευτικοί.

Ακριβώς επειδή μερικές Γαλλίδες είναι αδύνατες δεν σημαίνει ότι είναι και υγιείς

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να συνδυάζουν την αντίληψη ενός αδύνατου σώματος -σαν αυτό των Γαλλίδων- με τη φυσική κατάσταση και την υγεία, πράγμα που δεν ισχύει. Μια νέα γενιά influencers διδάσκουν στους αναγνώστες να τρώνε «όπως οι Γαλλίδες» για να «παραμείνουν υγιείς» - παρόλο που οι συμβουλές που δίνουν συχνά απευθύνονται σε αναγνώστες που θέλουν να χάσουν βάρος αντί να φροντίσουν ολιστικά την υγεία τους.

Και, φυσικά, τα κυρίαρχα περιοδικά και οι διαδικτυακές εκδόσεις εξακολουθούν να το boostάρουν όλο αυτό, αγνοώντας πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο υγιής είναι κάποιος βλέποντας απλά και μόνο το μέγεθος του σώματος.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης