Τι ισχύει τελικά με το φάρμακο για διαβήτη και την απώλεια βάρους: Οι διαιτολόγοι τοποθετούνται

Τζένη Ντεμιράι

Ενέσιμο φάρμακο για διαβήτη σε άτομα που θέλουν να αδυνατήσουν: Τι γνώριζαν οι διαιτολόγοι

Όπως επισημαίνεται σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Aesthetic Surgery Journal τον Αύγουστο του 2023, οι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν ορισμένους βασικούς πυλώνες της καλή διατροφής και της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, όπως είναι η άσκηση, και αναζητούν διαρκώς λανθασμένους τρόπους για να απαλλαγούν από περιττά κιλά.

Το διαδίκτυο παίζει αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο στην εύρεση αυτών των «γρήγορων» τρόπων απώλειας βάρους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους διατροφολόγους που μίλησαν στο Queen.gr, μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνοι για την υγεία των ατόμων που στοχεύουν στην απώλεια βάρους.

Social media & διατροφικές συμβουλές

Ιδιαίτερα για τον ρόλο των social media και την επιρροή που ασκούν, ο Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, μας επισημαίνει ότι «Η αλήθεια είναι ότι πλέον στα social media ο καθένας μπορεί να εκφέρει άποψη ακόμα και για θέματα στα οποία δεν είναι ειδικός ή δε γνωρίζει, πόσο μάλλον στον χώρο της διατροφής, όπου κυκλοφορούν συμβουλές μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, οι οποίες προωθούν την απώλεια βάρους με στερητικούς και πολλές φορές επικίνδυνους τρόπους».

Ανάμεσα σε αυτούς τους «επικίνδυνους τρόπους» βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, ένα ενέσιμο φάρμακο, το οποίο προορίζεται για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά όπως μας τονίζει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, «φέρνει αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και έτσι, πολύς κόσμος τα αναζητεί για να χάσει κιλά, γιατί πάντα ο άνθρωπος ψάχνει την εύκολη λύση για να χάσει βάρος».

Οι πωλήσεις του φαρμάκου εκτοξεύθηκαν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι το 2022 οι εγχώριες πωλήσεις επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, με αποτέλεσμα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ασθενών.

Είναι οι υδατάνθρακες εχθρός της διατροφής μας; Οι experts εξηγούν

Ενέσιμο φάρμακο για διαβήτη - Γνώριζαν οι διαιτολόγοι ότι χορηγείται για αδυνάτισμα σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη;

Μπορεί το φάρμακο να απευθύνεται σε διαβητικούς, ωστόσο, γιατροί στη χώρα μας έχουν παραδεχτεί ότι το έχουν χορηγήσει σε άτομα για την απώλεια βάρους, παρόλο που η εταιρεία η οποία το ανέπτυξε και το διαθέτει, επισημαίνει ότι το φάρμακο δεν έχει εγκεκριμένη ένδειξη για την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους.

Πέρα από τους γιατρούς, για την χρήση της αντιδιαβητικής αγωγής γνώριζαν και οι διατροφολόγοι. Όπως μας επισημαίνει και η κ. Κόκκαλη, «Φυσικά και το γνωρίζουμε οι διαιτολόγοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, εγώ έχω πελάτες οι οποίοι το παίρνουν από το γιατρό τους, όχι ότι συμφωνώ γιατί οι επιπτώσεις που φέρνει το συγκεκριμένο φάρμακο αργότερα είναι πολύ κακές. Έρχεται η επιστημονική μελέτη και μας διαβεβαιώνει ότι οι παρενέργειες είναι άσχημες, σε έναν άνθρωπο που δεν είναι διαβητικός και παίρνει αυτό το φάρμακο. Και σίγουρα, όταν σταματήσει τη λήψη αυτού του φαρμάκου ξαναπαίρνει τα κιλά».

Για την μη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου η κ. Κόκκαλη, προσθέτει ακόμα ότι «Αυτό, λοιπόν, το γνωστό φαινόμενο γιο-γιο, δηλαδή το ανεβοκατέβασμα στα κιλά, μόνο κακό κάνει στον μεταβολισμό και στην ψυχολογία του διαιτώμενου, με αποτέλεσμα, στο τέλος να σταματά την κάθε προσπάθεια».

Υπάρχουν σκευάσματα ή χάπια που προορίζονται για αδυνάτισμα;

Επειδή, όμως, όπως τονίζει η ίδια αλλά επισημαίνουν και μελέτες, ο άνθρωπος αναζητά την εύκολη λύση, και η αγορά αδιαμφισβήτητα έχει αντιληφθεί αυτή την ανάγκη, αναρωτήθηκα αν υπάρχουν στην αγορά σκευάσματα ή χάπια που προορίζονται για αδυνάτισμα.

Σχετικά με αυτό, η κ. Κόκκαλη μου απαντά ότι «Υπάρχουν κατά διαστήματα διάφορα φάρμακα, τα οποία επιδρούν στο σωματικό λίπος, στην αίσθηση του κορεσμού, το επίπεδο της όρεξης, την απορρόφηση των υδατανθράκων, την απορρόφηση των λιπαρών. Όμως, κανένα από αυτά, δυστυχώς, μακροπρόθεσμα δεν φαίνεται να έχει ένα καλό, ουσιαστικό αποτέλεσμα και αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά, αν ο εκάστοτε άνθρωπος δεν αλλάξει την νοοτροπία του γύρω από το φαγητό και τη διατροφική συμπεριφορά, δεν θα αλλάξει μόνιμα και το βάρος. Είναι, δηλαδή, μία εξίσωση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Δηλαδή, κάνω αλλαγή στη διατροφή μου; Κάνω αλλαγές στην άσκησή μου; Κάνω αλλαγές στον ύπνο μου; Όταν όλα αυτά αλλάζουν φέρνουνε και καλές αλλαγές στο σωματικό μας βάρος και στο σωματικό μας λίπος».

H Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η εξατομικευμένη διατροφή είναι η μόνη λύση!

«Αυτό που θα βοηθήσει έναν άνθρωπο είναι μία διατροφή εξατομικευμένη», συμπεραίνει η κ. Κόκκαλη.

Ενώ συνεχίζει λέγοντας «Μία δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους, πρέπει να είναι βασισμένη στις ανάγκες του κάθε οργανισμού, στο ωράριο που ένας άνθρωπος δουλεύει, στις ώρες που κοιμάται, στο τι του αρέσει να τρώει -γιατί πρέπει να έχει και ωραία φαγητά η διατροφή. Πρέπει να είναι βασισμένη, ακόμα, στο αν ο άνθρωπος ξέρει ή όχι να μαγειρεύει, ή αν έχει τον χρόνο ή δεν τον έχει για να μαγειρεύει. Η διατροφή, επίσης, θα πρέπει να βασίζεται στα εργαστηριακά του αποτελέσματα, δηλαδή σε εξετάσεις αίματος που ζητάμε εμείς οι διαιτολόγοι. Και αν ο ενδιαφερόμενος κάνει και το διατροφικό τεστ DNA, τότε θα ξέρουμε ακριβώς και ποια διατροφή ταιριάζει στο γενετικό του προφίλ, οπότε και θα είναι ακόμα πιο αποδοτική».

Εκτός αυτού, «Υπάρχουν κάποια αξιόλογα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν με βιταμίνες, που βοηθούν λίγο καλύτερα τον μεταβολισμό, που μας καλύπτουν από θέμα γεύσης, τα οποία συμπληρώνουν ένα πρόγραμμα διατροφής. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η βάση είναι η σωστή διατροφική προσέγγιση».

* Ευχαριστούμε πολύ την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη, αλλά και τον Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Μάνο Δημητρούλη οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία αυτού του άρθρου

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης