Είναι οι υδατάνθρακες εχθρός της διατροφής μας; Οι experts εξηγούν
Με το συχνότερο από αυτά να αφορά το κατά πόσο μας παχαίνουν οι υδατάνθρακες, διατροφολόγοι μιλούν στο Queen.gr και μας λύνουν την απορία που διαρκώς μας δημιουργείται από σχετικές αναρτήσεις στα social media.
Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να διαπιστώσεις εύκολα ότι διαχρονικά κυκλοφορούν αρκετές δίαιτες και μοτίβα διατροφής, τα οποία στηρίζουν την μείωση πρόσληψης υδατανθράκων.
Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή. Αυτό καθιστά την πρόσληψη τους απαραίτητη και παράλληλα, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Με το συχνότερο από αυτά να αφορά το κατά πόσο παχαίνουν, διατροφολόγοι μιλούν στο Queen.gr και μας λύνουν την απορία που διαρκώς μας δημιουργείται από σχετικές αναρτήσεις στα social media:
Τελικά, οι υδατάνθρακες παχαίνουν;
Έφη Κολοβέρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
«Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι παχαίνουμε όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε και δεν κινούμαστε αρκετά! Στους υδατάνθρακες τώρα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι υδατάνθρακες έχουν χαμηλότερο δείκτη κορεσμού σε σχέση με τις πρωτεΐνες. 1 φέτα ψωμί έχει τις ίδιες θερμίδες με 1 αυγό, αλλά για σκεφτείτε.. τι μας χορταίνει παραπάνω; Η πρωτεΐνη.
Όταν λοιπόν βασίζουμε τη διατροφή μας στους υδατάνθρακες, πχ τρώμε δημητριακά με γάλα αμυγδάλου για πρωινό, μετά μπάρα, μετά μακαρόνια με σάλτσα κλπ κλπ θα πρέπει να φάμε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσουμε γιατί πολύ απλά έχουμε ξεχάσει κάποιες σημαντικές ομάδες! Όταν όμως έχουμε τους υδατάνθρακες με μέτρο στη διατροφή μας, σε ισορροπία με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά (όπως άλλωστε ορίζει και η μέθοδος του Πιάτου), και δεν παχαίνουμε και λαμβάνουμε και όλα τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργεί εύρυθμα το σώμα.
Το δεύτερο που καλό είναι να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Από τη μία έχουμε τους «καλούς» υδατάνθρακες, πακεταρισμένους με πολλές φυτικές ίνες, πχ σε φρούτα, όσπρια ή δημητριακά ολικής, και έχουμε και τους υδατάνθρακες χωρίς καθόλου ίνες σε γλυκά εμπορίου, αναψυκτικά, λευκά ζυμαρικά, σφολιάτες κλπ. Επιλέγοντας συχνότερα τις πιο θρεπτικές εκδοχές και θα χορτάσουμε περισσότερο και δεν θα νιώσουμε στέρηση και θα πετύχουμε τον όποιο στόχο έχουμε θέσει με τον διατροφολόγο μας. Όποτε, ναι στους υδατάνθρακες αλλά με μέτρο και με έξυπνες επιλογές αυτών»!
Κλειώ Δημητριάδου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
«Το παράδοξο με τα social media είναι πως υπάρχουν "σχολές". Μία από αυτές πράγματι ισχυρίζεται πως υδατάνθρακες είναι ο "εχθρός". Στην πραγματικότητα 1 γραμ. υδατανθράκων αποδίδει 4 kcal (αντίστοιχα 1 γραμ. πρωτεΐνης αποδίδει επίσης 4 kcal και 1 γραμ. λίπους 9 kcal). Ο λόγος για τον οποίο έχει προκύψει κάτι τέτοιο, είναι επειδή συνήθως γίνεται μία κατάχρηση στους υδατάνθρακες και οι ποσότητες που συστήνονται σε μία ισορροπημένη διατροφή κατά κανόνα καταστρατηγούνται...
Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες είναι συνήθως περισσότερο λαχταριστά και λιπαρά, οπότε το σύνολο των θερμίδων τελικά είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και φαίνεται πως επιβαρύνει την συνολική θερμιδική πρόσληψη (πχ. πίτες, παστίτσιο, πίτσα κλπ.). Στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι να καταναλώνουμε τα πάντα με μετρό, και σε σχέση με τους υδατάνθρακες το ιδανικό είναι να επιλέγουμε τους λιγότερο δυνατό επεξεργασμένους (τρόφιμα ολικής άλεσης), οι οποίοι φαίνεται πως προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό και διατηρούν περισσότερο σταθερό το σάκχαρό μας μέσα στην ημέρα».
* Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τις Διαιτολόγους - Διατροφολόγους Έφη Κολοβέρου και Κλειώ Δημητριάδου, η συμβολή των οποίων ήταν πολύ σημαντική για την δημιουργία αυτού του άρθρου
Δες ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου