Όλα τα trends της δεκαετίας του '90 επέστρεψαν: Πρέπει να γίνει το ίδιο και με την δίαιτα Atkins;
Αλλά η αναζήτηση για έναν πιο «ολιστικό» τρόπο ζωής είναι κάτι περισσότερο από το Pilates, είναι μια πολιτιστική στροφή προς την αναβίωση των τάσεων που έκαναν τη δεκαετία του '90 εμβληματική.
Η δεκαετία του '90 επιστρέφει, στη μόδα και στην ομορφιά, στον πολιτισμό, αλλά ισχύει το ίδιο και με την κουλτούρα της διατροφής.
Οι σημερινοί influencers επιλέγουν είτε vegan διατροφές ή carnivore δίαιτα ενώ και το Pilates είναι πια δημοφιλέστερο σε σχέση με την παραδοσιακή γιόγκα των 90ς.
Κρατάμε το pilates, αφήνουμε στο παρελθόν την Atkins
Ξεκινώντας ως τάση μεταξύ των celebs στη δεκαετία του '90, το Pilates έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος για να γυμνάσεις όλο το σώμα και να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου. Αυτή η «τάση» έχει υιοθετηθεί ιδιαίτερα από γυναίκες της Gen Z που βλέπουν πως το Pilates ενσωματώνει τη σύνδεση «μυαλού και σώματος».
Το Pilates έχει υποστηριχθεί από διασημότητες όπως η Kendall Jenner και η Bella Hadid, ενώ μετρά πια 3,9 δισεκατομμύρια δημοσιεύσεις στο TikTok.
Αλλά η αναζήτηση για έναν πιο «ολιστικό» τρόπο ζωής είναι κάτι περισσότερο από το Pilates, είναι μια πολιτιστική στροφή προς την αναβίωση των τάσεων που έκαναν τη δεκαετία του '90 εμβληματική.
Η δίαιτα Atkins, η οποία ήταν δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του '90, επικεντρώθηκε στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες. Αυτή η περιοριστική δίαιτα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη πρόσφατα δημοφιλή δίαιτα carnivore.
Ο στόχος αυτής της δίαιτας είναι να αποκλείσει πιθανά αλλεργιογόνα και φλεγμονώδη φυτικά τρόφιμα που έρχονται σε αντίθεση με την υποτιθέμενη φύση μας της «διατροφής που στηρίζεται σε προϊόντα ζωϊκής προέλευσης».
Και οι δύο δίαιτες επικεντρώνονται στην εξάλειψη των υδατανθράκων και στο να πάει το σώμα μας σε κατάσταση κέτωσης. Οι άνθρωποι γνωρίζουν τώρα περισσότερο από ποτέ πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους.
Ωστόσο, η στροφή προς την απώλεια βάρους και την ευεξία έχει τις συνέπειές της.
Πολλά από τα άτομα επιρροής που προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν φτωχό ιστορικό να είναι 100% ειλικρινείς με το κοινό τους.
Αυτή η ώθηση μη ρεαλιστικών προσδοκιών αναγκάζει τους ανθρώπους να βρουν βραχυπρόθεσμες λύσεις που δεν θα τους εξυπηρετήσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση μιας δίαιτας keto μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες για να δεις οποιαδήποτε πρόοδο ενώ όσο εσύ παλεύεις, οι influencers δείχνουν καλύτεροι από ποτέ, συχνά χάρη στο Photoshop, τη χρήση στεροειδών ή ιατρικές θεραπείες όπως το Ozempic, που κάνει όλο αυτό το φαινόμενο απώλειας βάρους να μοιάζει αρκετά παραπλανητικό.
Ozempic ή αληθινή απώλεια βάρους;
Η άνοδος του Ozempic αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι προσδοκίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπορεύονται μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει.
Το Ozempic προοριζόταν αρχικά για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά τώρα αποτελεί μέρος της απώλειας βάρους, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους αλλά η χρήση του σε άτομα που δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα θέτει ένα ηθικό ζήτημα αρχικά και κίνδυνο για την υγεία συνολικά.
Η αναβίωση των τάσεων που εμπνέονται από τη δεκαετία του '90 πρέπει να λαμβάνεται υπόψη με προσοχή.
Τι είναι το Ozempic; Βοηθά στην απώλεια βάρους; Η ειδικός λύνει τις απορίες μας
Αυτό που σίγουρα θα μας βοηθήσει στο fitness ταξίδι μας είναι να προσέχουμε να μην κυνηγάμε γρήγορες λύσεις και αντ' αυτού να εστιάζουμε σε μακροπρόθεσμες πρακτικές που προάγουν τη συνολική μας ευημερία και υγεία.
Μόνο το 2,1% των diet trends στο Tik Tok είναι σωστές
Το γεγονός ότι οι μοντέρνες δίαιτες και οι διατροφικές συμβουλές κοινοποιούνται ευρέως σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok δεν είναι νέα είδηση.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το MyFitnessPal και το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου δείχνει ότι η πλειονότητα των diet και fitness trends στο TikTok δεν ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία και τη διατροφή.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι από τους 2.000 χρήστες( Millennial και Gen-Z )του TikTok που ερωτήθηκαν, το 57% δήλωσε ότι είχε επηρεαστεί ή δοκίμαζε συχνά διατροφικές τάσεις που έβλεπαν στην δημοφιλή πλατφόρμα.
Ωστόσο, μόνο το 2,1% του διατροφικού περιεχομένου στην πλατφόρμα είναι ακριβές, σύμφωνα με μια ανάλυση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που διεξήχθη με το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου σε περισσότερα από 67.000 βίντεο και η οποία συνέκρινε τα βίντεο TikTok με τις ρυθμιζόμενες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία και τη διατροφή.
«Η τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το MyFitnessPal, το οποίο συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, αποκάλυψε ότι υπάρχει τεράστιος όγκος παραπληροφόρησης για την υγεία και τη διατροφή στο TikTok», τόνισε η Dr. Joan Salge Blake, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, συγγραφέα του Nutrition & You, και ο οικοδεσπότη του podcast για τη διατροφή και την υγεία, Spot On!, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.