Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2024: Στο επίκεντρο οι τροφές & οι ειδικοί μιλούν για τα cheat meals τους

Πατούλια Κατερίνα

Το δικαίωμα στην τροφή είναι το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2024. Εμείς την ημέρα αυτή, ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας μιλήσουν για τα δικά τους cheat meals.

Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του, που έλαβε χώρα το 1945. Μέσω των πολυάριθμων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που διοργανώνονται με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας στοχεύει στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού - Διατροφής για το 2024, είναι:

Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον «Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ».

Ποιο είναι το cheat meal των ειδικών;

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάναμε αντιστροφή στους ρόλους μας και ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας μιλήσουν για τις δικά τους αγαπημένα cheat meals. Πόσο cheat είναι τελικά οι τροφές που επιλέγουν οι ειδικοί; Εμπνεύσου και πάρε ιδέες!

Νίκος Καφεντζόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

«Το δικό μου cheat meal είναι το τυλιχτό σουβλάκι από αγαπημένο μαγαζί στη Βουλιαγμένη με μπιφτέκι γαλοπούλα και ντομάτα και ακολουθεί μια μπαλίτσα παγωτό!

Να πούμε ότι το σουβλάκι δεν είναι τόσο junk επιλογή, αντιθέτως μπορεί να είναι θρεπτικό αν δεν περιέχει κρέας σε μορφή γύρου, τηγανητές πατάτες ή σως. Βέβαια, οι λίγες πατάτες είναι μικρό κακό. Αντί για σως με μαγιονέζα προτιμούμε το τζατζίκι, ως πιο υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει γιαούρτι και σκόρδο.

Στη ερώτηση για τον αν υπάρχουν κακές τροφές, ο ειδικός εξηγεί:

«Υπάρχουν κακές τροφές και πρέπει να μπαίνουν σε περιορισμό. Το παν μέτρον δεν είναι πολύ εύκολο στη πράξη καθημερινά, επομένως πρέπει να προσέχουμε. Και για του λόγου το αληθές, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει ποτέ, η οποία βασίστηκε σε 57 μετα-αναλύσεις και περιέλαβε δεδομένα από πάνω από 19 εκατομμύρια συμμετέχοντες! Τι έδειξε; Ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται όχι με ένα αλλά με 32 προβλήματα υγείας.

Επεξεργασμένα δεν εννοούμε μόνο τα burger και τις τηγανητές πατάτες. Εννοούμε τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, τις μπάρες, τα μπισκότα (και αυτά που δεν έχουν ζάχαρη!), τα γλυκά, τα αλλαντικά και τα γλυκά σύνθετα αρτοσκευάσματα (κρουασάν), τα αναψυκτικά και πολλά άλλα», τονίζει ο ειδικός και καταλήγει:

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και η προτίμηση πιο φυσικών, μη επεξεργασμένων τροφίμων».

Info: Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςwww.nutribase.gr

Κλειώ Χούπη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

«Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν μου άρεσε ο όρος cheat day. Μου φαίνεται ότι δίνει λάθος εντύπωση για τη σχέση μας με το φαγητό. Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές – όλα είναι θέμα ισορροπίας!

Η διατροφή δεν πρέπει να συνοδεύεται από ενοχές, αλλά από χαρά και απόλαυση! Σημασία έχει να επιλέγουμε τροφές που όντως μας θρέφουν αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε και τροφές που απλά και μας ευχαριστούν!

Αν, λοιπόν, θέλεις να μάθεις τι θα διάλεγα εγώ για μια τέτοια ημέρα, αυτό θα ήταν ένα ζουμερό burger με τηγανητές πατάτες ή ένα γεύμα από fast food (ναι παιδιά! Τρώμε και οι Διαιτολόγοι Mac!) Το μυστικό δεν βρίσκεται στο να... κλέβουμε αλλά στο να ενσωματώνουμε όλα τα τρόφιμα σε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής! Βάζοντας το μέτρο στη ζωή μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πάντα χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ενοχές», τονίζει η ειδικός!

Info: Κλειώ Χούπη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μ.Med.Sc www.thenutress.gr

https://www.instagram.com/the_nutress/

Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

«To να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες σε πιο υγιεινές προκειμένου να επιτύχεις τον στόχο σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Αρχικά το σημαντικότερο πράγμα σε ένα διατροφικό πλάνο προκειμένου να παραμείνεις συνεπής σε αυτό, είναι να απολαμβάνεις τα γεύματα που περιέχει χωρίς να αισθάνεσαι ότι πραγματοποιείς κάποιου είδους αγγαρείας. Αν λοιπόν ακολουθείς πιστά το πλάνο στο οποίο βρίσκεσαι ένα ελεύθερο γεύμα μια φορά την εβδομάδα όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά όλη την υπόλοιπη προσπάθεια σου αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου.

Προγραμματίζοντας το... ελεύθερο γεύμα σου μια συγκεκριμένη μέρα, ώρα ή έξοδο μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο καθαρή οπτική γωνία και επομένως περισσότερο έλεγχο στην όλη διαδικασία.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην αφήσεις τον εαυτό σου να λιμοκτονήσει μέχρι την ώρα του ελεύθερου γεύματος, αφού το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό είναι να καταναλώσεις λαίμαργα παραπάνω ποσότητα από όση μπορεί να χρειάζεσαι για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Καλό θα ήταν επίσης αν δεν θέλεις να το παρακάνεις να συνοδεύεις το γεύμα σου πάντα με μια σαλάτα για να παραμείνεις χορτάτος», τονίζει η ειδικός.

Τι επιλέγει στο ελεύθερο γεύμα;

«Συνήθως το σαββατοκύριακο θα είμαι έξω με παρέα οπότε επιλέγω να καταναλώσω τις εξτρα’ θερμίδες μου εκείνες τις ημέρες. Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να μην κάνω υπερβολές όμως φυσικά και θα φάω κάτι πιο ανθυγιεινό όπως πίτσα ή μεζεδάκια που υπάρχουν στο τραπέζι. Αυτό που προσέχω είναι να μην τρώω τηγανιτά φαγητά συχνά», λέει χαρακτηριστικά!

Info: Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης