Κάνοντας αυτή τη μικρή αλλαγή, το ψωμί γίνεται 10 φορές πιο υγιεινό

Το ψωμί που τρώμε καθημερινά μπορεί να είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά και πιο υγιεινό, σύμφωνα με την Dr. Karen Alarcón.
Το ψωμί είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα στη χώρα μας. Όλοι θυμόμαστε πως αν υπήρχε ένα πράγμα πάντα πάνω στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, αυτό ήταν το ψωμί.
Ωστόσο, εδώ και μερικές δεκαετίες η τάση στην κατανάλωση του ψωμιού έχει αρχίσει να φθίνει με την κόντρα για τη διατροφική του αξία να είναι πιο «ανοιχτή» από ποτέ.
Οι μεν υποστηρικτές του ψωμιού υποστηρίζουν τη διατροφική του ποιότητα, αν και αυτή εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του ίδιου του ψωμιού, ενώ οι πολέμιοί του ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα περιττό τρόφιμο που παρέχει υπερβολική ποσότητα σακχάρων.
Αυτό το φρούτο είναι φουλ στο μαγνήσιο και ιδανικό να τρως πριν κοιμηθείς
Χωρίς να εξετάσουμε το κατά πόσον πρόκειται για ένα ευεργετικό και ενδεδειγμένο τρόφιμο για την υγειονομική περίθαλψη ή για μια επιβλαβή επιλογή, υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει πιο υγιεινό και οι επιπτώσεις του να ελαχιστοποιηθούν.
Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η Δρ Karen Alarcón, γαστρεντερολόγος και ενδοσκόπος, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media της.
Πώς βελτιώνεται η διατροφική ποιότητα του ψωμιού
Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό το ψωμί να είναι υψηλής ποιότητας.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το ψωμί που παρασκευάζεται με προζύμι είναι της υψηλότερης ποιότητας. Με βάση αυτή την παραδοχή, η Δρ Karen Alarcón εξηγεί τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η διατροφική σύνθεση του ψωμιού και, τελικά, να βελτιωθούν τα αποτελέσματά του για την υγεία.
H ίδια εξηγεί με απλά λόγια σε ένα βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο τρόπος για να αυξήσεις τη θρεπτική ποιότητα του ψωμιού είναι να το καταψύξεις και στη συνέχεια να το ζεστάνεις σε μια τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι.
Γιατί όμως αυτή η διαδικασία καθιστά το ψωμί πιο υγιεινό τρόφιμο;
Η Karen Alarcón εξηγεί:
«Αν καταψύξετε το ψωμί και στη συνέχεια κόψετε μια φέτα και τη ζεστάνετε ή τη βάλετε στο τηγάνι ή στην τοστιέρα, μεγάλο μέρος του περιεχομένου των υδατανθράκων θα μετατραπεί σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο θα ωφελήσουν τη μικροβιακή σας χλωρίδα, αλλά θα ρυθμίσουν και τη γλυκόζη του αίματος. Επιπλέον, το άμυλο, λόγω της επίδρασης της θερμότητας, θα βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης, οπότε πιθανώς θα έχετε λιγότερο φούσκωμα και αέρια».
Ο καλύτερος τρόπος για να καταψύξετε το ψωμί είναι να το τυλίξετε σε μεμβράνη ή σε σακούλες κατάψυξης με φερμουάρ και πάντα αμέσως μόλις το αγοράσετε, χωρίς να περιμένετε να περάσει μια μέρα.
Προστατεύοντας το ψωμί με μεμβράνη ή σακούλα με φερμουάρ, απομονώνετε το ψωμί από άλλες οσμές στην κατάψυξη και αποτρέπετε τις θερμοκρασίες αποθήκευσης από το να «κάψουν» κυριολεκτικά το προϊόν.

Όσον αφορά τον μέγιστο χρόνο που συνιστάται για αυτόν τον τύπο συντήρησης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατάψυξης ψωμιού σε φέτες, σε κομμάτια ή ολόκληρο.
Από την άλλη πλευρά, η απόψυξη πρέπει να γίνεται αφήνοντάς το να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σκεπασμένο με ένα πανί.
Πηγή άρθρου: www.cuerpomente.com