Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: 12 tips του ειδικού πριν/ στη διάρκεια και μετά τον αγώνα
Στα σημερινά Fitness FAQs ψάχνουμε τις καλύτερες συμβουλές εν' όψει του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Ο Running Coach Απόστολος Σαλαγκούδης αποκαλύπτει τα 6+6 tips του ΑΜΑ 2024.
Όλα όσα πρέπει να κάνεις (ή και να μην κάνεις) για να έχεις έναν καλό αγώνα και έναν υγιή τερματισμό στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ζητήσαμε από τον Running Coach και Fitness Instructor Απόστολο Σαλαγκούδη, να μοιραστεί μαζί μαςτα μυστικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε νέος δρομέας στην προετοιμασία για τον αγώνα δρόμου αλλά και στη διάρκεια του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.
Η πρώτη και βασική συμβουλή του ειδικού είναι μία:
«Επίδοξε δρομέα πριν συνεχίσεις την ανάγνωση θέλω να σε προειδοποιήσω. Εδώ δε θα βρεις κάποιο μαγικό χάπι ή μια μυστική φόρμουλα γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Ακόμα, δε θα αναλύσουμε κάποιο προπονητικό πλάνο καθώς έχουμε φτάσει μια ανάσα απο την αφετηρία και δεν αλλάζει κάτι (εάν έχασες και μια προπόνηση δεν έγινε και κάτι).
Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές είναι σχεδόν βέβαιο (δε μου αρέσει να είμαι απόλυτος) πως θα βγεις αλώβητος από έναν ιδιαίτερα απαιτητικό μαραθώνιο και θα έχεις έναν αξέχαστο τερματισμό (ίσως να κάνεις και PB εάν τον έχεις ξανατρέξει)».
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
Δημιούργησε το Πλάνο Αγώνα σου (μαζί με τον προπονητή σου, αν έχεις) και το συνολικό σου πρόγραμμα λίγα 24ωρα πριν τη μεγάλη μέρα. Σχεδίασε πως θα κινηθείς πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μη κάνεις αλχημείες και δοκιμές, είτε προπονητικά είτε διατροφικά. Μείνε σε ό,τι ξέρεις ότι λειτουργεί προς όφελος σου και μην ακούς «φιλαράκια» ή influencers που κάνουν τα δικά τους.
«Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ότι λειτουργεί σε κάποιον άλλον δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι αποδοτικό και για σένα», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Απόστολος Σαλαγκούδης.
Πες ναι σε σύντομες και χαμηλής έντασης προπονήσεις. Ό,τι έγινε, ΕΓΙΝΕ. Δεν χρειάζεται να κάνεις εξαντλητικές προπονήσεις επειδή αγχώθηκες που έχασες κάποιες μέσα στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιος, οπότε πρέπει να διατηρήσεις την φρεσκάδα σου για τον αγώνα.
Προετοιμασία εξοπλισμού - ρουχισμού το ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟ βράδυ. Αν σου λείπει κάτι, θα έχεις τον χρόνο να το προμηθευτείς.
Φρόντισε να κοιμηθείς ΝΩΡΙΣ και ΕΠΑΡΚΩΣ. Όλοι οι μεγάλοι αθλητές πέρα από τις εξαντλητικές προπονήσεις τους ρίχνουν μεγάλο βάρος και στην αποκατάσταση τους. Για αυτό το βράδυ άσε κάτω το κινητό και το ατελείωτο scrolling και ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥ.
Πρωινό = Καύσιμο. Το πρωί του αγώνα τρώμε κάτι που μας είναι γνώριμο και ενδύκνειται για να γεμίσουν οι αποθήκες μυικού γλυκογόνου, ώστε να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια).
«Η δική μου επιλογή είναι τρεις φέτες ψωμί με φυστικοβούτυρο,μέλι και κανέλα», τονίζει ο ειδικός.
Μην φύγεις από το σπίτι το πρωί του αγώνα χωρίς νερό ή ηλεκτρολύτες. Έχεις πολύ δρόμο μέχρι τον Μαραθώνα αλλά και μεγάλη αναμονή μέχρι την εκκίνηση οπότε φρόντισε να μην αφυδατωθείς.
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:
Πάρε θέση από νωρίς στο μπλοκ και κάνε πρόβα το πλάνο του αγώνα. Εκμεταλλεύσου αυτό το χρονικό διάστημα για να διαβεβαιωθείς ότι όλα είναι καλά. Αυτό θα σε ηρεμήσει και θα δώσει το boost που χρειάζεσαι στην αυτοπεποίθησή σου.
Αργή και συγκρατημένη εκκίνηση. Μη παρασυρθείς από άλλους δρομείς και μην κάνεις ελιγμούς και παράτολμες προσπεράσεις ανεβαίνοντας πάνω σε πεζοδρόμια. Η υπομονή είναι ΑΡΕΤΗ.
Ο αγώνας ξεκινάει μετά τα 20 χλμ.
«Μέχρι περίπου το 9ο χλμ η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική και αυτό οδηγεί πολλούς δρομείς να πάνε πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Κάνε διαχείριση δυνάμεων ώστε να αντιμετωπίσεις τις απαιτητικές ανηφόρες που έπονται», εξηγεί ο running coach.
ΑΝΗΦΟΡΕΣ: Οι ανηφόρες αποτελούν τον φόβο και τρόμο για ένα δρομέα μαραθωνίου και καλό θα ήταν να λειτουργείς με βάση την αίσθηση σου και όχι τυπολατρικά με βάση τον ρυθμό που δείχνει το ρολόι σου. Προσπάθησε να διατηρήσεις έναν μικρό και σταθερό βηματισμό και όλα θα πάνε καλά.
Οι κατηφόρες είναι ΥΠΟΥΛΕΣ: Εδώ ξεγιελιούνται πολλοί δρομείς. Μη τα δίνεις όλα με το που βρεθείς σε κατηφόρα προσπαθώντας να καλύψεις τον χαμένο χρόνο από τις ανηφόρες.
Στις κατηφόρες έχουμε μεγάλη καταπόνηση σε μυοσκελετικό επίπεδο και μπορεί να δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
«Χρησιμοποίησε τις κατηφόρες για να χαλαρώσεις, να πέσουν οι παλμοί σου και αφού βεβαιωθείς ότι είναι όλα κάλα, μπορείς να ανεβάσεις ένταση», τονίζει ο ειδικός.
Θυμήσου: Ο αγώνας θα σε ζορίσει σε σωματικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Μη ξεχνάς το ΠΛΑΝΟ σου.
Πάντα είναι καλό να ακολουθούμε ό,τι έχουμε προγραμματίσει και να μην αυτοσχεδιάζουμε μέσα στην ένταση και την πίεση του αγώνα. Ηλεκτρολύτες, νερό και ενεργειακά gel είναι σύμμαχοι μας αλλά μόνο όταν τα λαμβάνουμε με βάση τις ανάγκες μας και τον σχεδιασμό μας.
«Τα τρία γράμματα που κανένας δρομέας δε θέλει να δει δίπλα από το όνομα του είναι τα εξής:
DNF = Did Not Finish
Και εδώ θα σας πω αυτό που λέω πάντα και στους αθλητές μου. Είναι προτιμότερο να διακόψεις την προσπάθεια σου εάν η εξέλιξη του αγώνα θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα θέλουν να γυρίσεις σώα και αβλαβής και να κυνηγήσεις τον τερματισμό στον επόμενο αγώνα σου. Live To Fight Another Day.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, γεμάτη ιστορία και πάθος. Τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν σε όλη τη διαδρομή αλλά και τερματίζοντας στο Καλλιμάρμαρο είναι ανεπανάληπτα και δε περιγράφονται με λόγια. Κάνε τον αγώνα κτήμα σου, γράψε τη δική σας ιστορία και τοποθέτησε το όνομα σου δίπλα σε αυτό του Φειδιππίδη.
Και όπως λέμε στην ομάδα : BE YOUR OWN REVOLUTION
Τα λέμε στο Παναθηναικό Στάδιο στις 10 Νοεμβρίου!
Ευχαριστούμε τον Απόστολο Σαλαγκούδη, Running Coach, Fitness Instructor Founder of Ultra Effort Coaching Team, Instagram Account: apostolis.salagkoudis και ultraeffortcoaching, Facebook Account: Apostolos Salagkoudis (Ultra Effort Coaching)
ultrafitnesscoaching@gmail.com