Γιατί «πιανόμαστε» μετά από έντονη μυϊκή άσκηση;

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου δίνει απαντήσεις στους προβληματισμούς μας για τον πόνο μετά από έντονη γυμναστική.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι εάν έχετε να κάνετε αρκετό καιρό γυμναστική και ξεκινήσετε ξανά τις πρώτες ημέρες νιώθετε έναν έντονο πόνο στους μύες σας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους αρχάριους αλλά και σε άτομα που κάνουν πολύ καιρό γυμναστική. Παρουσιάζετε σε όλα τα είδη φυσικής κατάστασης όπως στην αερόβια προπόνηση, προπόνηση ευλυγισίας και ακόμα πιο έντονα στην προπόνηση δύναμης.

Ο πόνος ονομάζεται «μυϊκός κάματος» και δεν οφείλεται σε τραυματισμό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Διαρκεί 2 ημέρες μετά την άσκηση και από την τρίτη ημέρα αρχίζει να εξασθενεί. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο παυσίπονο ή να απευθυνθείτε σε γιατρό! Ένα ζεστό μπάνιο και η συνέχεια της άσκησης θα βελτιώσουν κατά πολύ την άσχημη αίσθηση.

Ο πόνος οφείλεται σε μικροσχίσματα των μυϊκών ινών κατά την εξάσκηση κάτι που είναι απαραίτητο να γίνει, γιατί έτσι θα αναδομηθούν άλλες μυϊκές ίνες και θα έχουμε την λεγόμενη υπερτροφία – ενδυνάμωση. Έτσι παρότι το πιάσιμο είναι ενοχλητικό είναι απαραίτητο για την διαδικασία της ενδυνάμωσης. Από την άλλη δεν είναι και απαραίτητο να πιάνεστε κάθε φορά που κάνετε άσκηση. Επιπλέον ένα μέρος του οφείλετε και στην παραμονή του γαλακτικού οξέως στους μύες. Το γαλακτικό οξύ είναι, με απλά λόγια, το αποπροϊόν της έντονής προσπάθειας, αυτό που επιφέρει την κούραση.

Το μυστικό είναι να μην απέχετε πολύ καιρό από την άσκηση και να μην επιβαρύνετε απότομα το σώμα σας (πολλές ασκήσεις στο ίδιο σημείο, πολλά κιλά κτλ). Ακόμα και εάν δεν υπάρχει χρόνος για γυμναστήριο, εφαρμόστε κάποιες από τις ασκήσεις που σας προτείνουμε κατά καιρούς στην στήλη μας.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης