Φαινόμενο ghosting: Τον φόβισε η δέσμευση ή τελικά δεν του άρεσε ο/η σύντροφος;
Το ghosting δεν είναι μία νέα μόδα
Δεν είναι σημείο των καιρών ,ούτε μια στάση που κρατάει από παλιά. Είναι χαρακτηριστικό συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυγή από τη ''μάχη''. Τώρα όμως, γίνεται πιο έντονη η παρατήρηση σε τέτοιες συμπεριφορές λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας και της απρόσωπης και πιο συχνής επικοινωνίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να εμφανιστεί στα social media είναι αντίστοιχη και με την ευκολία που μπορεί να εξαφανιστεί.
Είναι εύκολο να δώσουμε ερμηνεία σε μια κατάσταση όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να εξαφανιστεί χωρίς να δώσει καμία απολύτως εξήγηση; Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχει να κάνει τόσο με εκείνον που ζει την εγκατάλειψη ή με εκείνον που επιλέγει να εξαφανιστεί;
Για τους ειδικούς ψυχικής υγείας το φαινόμενο ghosting είναι μια μορφή χρήσης σιωπηλής βίας. Ναι έτσι είναι. Για παράδειγμα, δυο άνθρωποι είναι στο πρώτο στάδιο μιας σχέσης και εκεί που όλα δείχνουν ένα ιδανικό ζευγάρι, ο ένας δεν απαντά στις κλήσεις και τα μηνύματα. Τον φόβισε η δέσμευση ή τελικά δεν του άρεσε ο/η σύντροφος; Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανόν να συμβούν, και μάλιστα και τα δύο αφορούν προσωπικά εκείνον που εξαφανίζεται. Το θέμα δεν είναι όμως στο ότι δεν ήθελε τελικά σχέση αλλά η επιλογή της φυγής χωρίς καμία εξήγηση. Το χαρακτηριστικό αυτών, των ανθρώπων έχει να κάνει περισσότερο με τον ψυχικό τους κόσμο και τα άλυτα για κείνους θέματα. Ένα άτομο που συνηθίζει να εξαφανίζεται από σχέσεις είτε εφήμερες είτε μακροχρόνιες ερωτικές ή και φιλικές, δεν έχει μάθει να κοιτάει βαθιά μέσα του και συνεχώς αποφεύγει τις δύσκολες καταστάσεις. Ένας άντρας συνήθως και πιο σπάνια γυναίκες, που εξαφανίζονται χωρίς κάποια εξήγηση είναι γιατί φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν τέτοιες συμπεριφορές ,επιλέγουν να υποτιμούν αυτό που νιώθουν και να το καλύπτουν με νέα πρόσωπα και συνήθειες ώστε να φεύγουν ομαλά και ανώδυνα από την άβολη για αυτούς συνθήκη. Αυτό σημαίνει πώς δεν είναι ειλικρινείς με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μάλιστα, θα ακούσετε πολλές φορές να ισχυρίζεται (το άτομο ''φάντασμα'' ) πως: <<δεν ήθελα να την/τον πληγώσω>> στη πραγματικότητα όμως δεν ήθελε ο ίδιος να βιώσει επώδυνα συναισθήματα.
Τί γίνεται όμως στο κόσμο εκείνου που δέχεται την εγκατάλειψη χωρίς καμία εξήγηση; Όταν κάποιος γίνεται αποδέκτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς πληγώνεται και αισθάνεται έντονα το συναίσθημα της απόρριψης ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες στον εαυτό του. Πολλές φορές το άτομο νιώθει πώς δεν αξίζει και χάνει την αυτοεκτίμησή του.
Το ghosting δεν είναι μία νέα μόδα. Οι άνθρωποι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο δεν έχουν υγιή σχέση με τον εαυτό τους και υπάρχουν μέσα τους συναισθηματικά κενά. Τελικά, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά το άτομο που εγκαταλείφθηκε αλλά παράλληλα και το εξαφανισμένο άτομο ‘’χάνεται’’ στην απομόνωση ,κουβαλώντας ένα σάκο στη πλάτη με ανέκφραστα συναισθήματα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ: Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης-Life Coach
katerinaxaritou14@gmail.com