Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που παθαίνει μπροστά σου κρίση πανικού

Μαρία Ροδίτη

Οι κρίσεις πανικού – δυστυχώς- είναι ένα συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη κοινωνία. Μάθε πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που βιώνει μια τέτοια στιγμή μπροστά σου.

Οι σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, το τρέξιμο στην καθημερινότητα και το άγχος έχουν κάνει – δυστυχώς- τις κρίσεις πανικού συχνό φαινόμενο. Σίγουρα θα έχει υπάρξει στο περιβάλλον σου άνθρωπος που σου έχει πει ότι υποφέρει από κρίσεις πανικού, δηλαδή από αιφνίδια επεισόδια έντονου φόβου με σφίξιμο στο στήθος, ταχυπαλμία, εφίδρωση και τρέμουλο.

Κι αν έχει τύχει να είσαι μπροστά σε άτομο που παθαίνει κρίση πανικού εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ναι, και για σένα. Αγχώνεσαι κι εσύ, δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις αυτόν τον άνθρωπο που βλέπεις ότι χρειάζεται βοήθεια και ίσως να υποπέσεις σε λάθη, που να τον κάνουν να αισθανθεί ακόμα πιο χάλια. Δες, λοιπόν, παρακάτω τι δεν πρέπει να πεις και να κάνεις σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού, ώστε να τον βοηθήσεις να συνέλθει πιο γρήγορα.

Κρίση πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Τι να αποφύγεις να πεις σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που παθαίνει μπροστά σου κρίση πανικού είναι: «χαλάρωσε». Έχε υπόψη σου ότι το άτομο που βιώνει μια κρίση πανικού συνήθως δεν ξέρει γιατί τη βιώνει, οπότε το να του πεις να χαλαρώσει ή να ηρεμήσει όχι μόνο δεν είναι μια καλή συμβουλή, αλλά μπορεί να τον κάνει και χειρότερα.

Επίσης, καλό είναι να μην του πεις ότι «όλα είναι καλά». Τα άτομα που βιώνουν κρίση πανικού πιθανότατα δεν θέλουν να ακούσουν από οποιονδήποτε ότι είναι καλά, καθώς αυτό μπορεί επίσης να τους κάνει να νιώσουν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία κατανόηση.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις όταν βλέπεις κάποιον να υποφέρει από κρίση πανικού. Αντιθέτως, μπορείς να βοηθήσεις. Άνοιξε την αγκαλιά σου στο πρόσωπο που βιώνει αυτήν την κατάσταση, φέρε του ένα ποτήρι νερό, ένα φλιτζάνι τσάι και κάνε του χώρο για να μπορέσει να «αναπνεύσει».

Θύμισε στον άνθρωπο που τα έχει χάσει μπροστά του ότι αυτό θα περάσει, είναι κάτι παροδικό και ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Διαβεβαίωσέ τον ότι είναι εντάξει να μην έχει πάντα τον έλεγχο. Δεν είναι κακό!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης