Επαναφορά συναισθηματικών ρυθμίσεων: Πώς να σταματήσεις να αγαπάς κάποιον

Ανθή Μιμηγιάννη
Pexels

Η λαχτάρα που συνοδεύει τη μονόπλευρη αγάπη μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία και να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Πώς να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι γενικά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις το ποιον ερωτεύεσαι. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εύχεσαι να μην συνέβαινε αυτό, ειδικά αν αγαπάς κάποιον που δεν αισθάνεται το ίδιο για εσένα. Η λαχτάρα που συνοδεύει τη μονόπλευρη αγάπη μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευημερία και να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.

Ίσως αγαπάς κάποιον που αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν έχει το καλό σου στο μυαλό του ή απλά έχετε πάρα πολλές διαφορές για να διατηρήσετε μια μακροχρόνια σχέση.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η αγάπη είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα. Και ακόμη και όταν είναι σαφές ότι μια σχέση δεν σου κάνει καλό, μπορεί να νιώθεις ότι είναι αδύνατο να «απενεργοποιήσεις» απλώς τα συναισθήματά σου.

Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χρησιμοποιώντας επτά απλά «hacks ευτυχίας»

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις τη διαδικασία να προχωρήσεις μπροστά.

Αναγνώρισε την αλήθεια της κατάστασης

Η αισιοδοξία δεν είναι κακό χαρακτηριστικό. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να διατηρούμε την ελπίδα μας σε δύσκολες ή επώδυνες καταστάσεις θεωρείται συνήθως ένδειξη προσωπικής δύναμης. Αλλά όταν πρόκειται για σχέσεις μη υγιείς, είναι πιο χρήσιμο να εξετάζουμε την παρούσα πραγματικότητα παρά το μέλλον που φανταζόμαστε.

Αν πιστεύεις ότι το να εγκαταλείψεις τη σχέση σας ή την αγάπη σας σημαίνει ότι έχεις αποτύχει, ξανασκέψου το. Χρειάζεται θάρρος και αυτογνωσία για να το αναγνωρίσεις αυτό και είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα προς την αυτοανάπτυξη.

Το να συνειδητοποιήσεις απλώς ότι η σχέση σας δεν πάει πουθενά, πιθανόν να μην εξαφανίσει τα συναισθήματά σου από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα.

Προσδιόρισε τις ανάγκες της σχέσης - και τους λόγους που τη χαλούν

Το να εξετάσεις προσεκτικά τι θέλεις από μια σχέση, καθώς και τι δεν θέλεις, μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τους τρόπους με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να μην είναι το καλύτερο ταίρι για εσένα.

Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Συχνά περνούν μέρες, μερικές φορές μια εβδομάδα ή και περισσότερο, χωρίς να έχεις νέα τους. Τους στέλνεις μηνύματα στο Facebook και παρατηρείς ότι ενώ είναι συνδεδεμένοι, δεν απαντούν. Αν δηλαδή δίνεις προτεραιότητα στην καλή επικοινωνία στις σχέσεις σου, η αδυναμία του να σου απαντήσουν εγκαίρως είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι δεν είναι καλό ταίρι για εσένα. Όταν αναγνωρίζεις τους τρόπους με τους οποίους κάποιος που αγαπάς δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες σου, ίσως να ξεπεράσεις ευκολότερα τα συναισθήματά σου.

Αποδέξου τι σήμαινε η αγάπη για εσένα

Κάποιοι έρωτες μπορεί να γρατζουνάνε πάντα την καρδιά μας. Κάποιες σχέσεις, ειδικά εκείνες που αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης σε κομβικές στιγμές της ζωής μας, διαπερνούν την εσωτερική δημιουργία αυτού που γινόμαστε.

Η αποδέσμευση μιας σημαντικής αγάπης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι αποχωρίζεσαι και όλα όσα ήσουν κάποτε. Προσπάθησε όμως να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία για να αναγνωρίσεις τα καλά πράγματα της σχέσης, συμπεριλαμβανομένου οτιδήποτε μπορεί να έμαθες από αυτήν. Επικύρωσε αυτά τα συναισθήματα. Δώσε τους χώρο στην καρδιά σου.

Το να αρνείσαι τα συναισθήματά σου ή τη σημασία τους μπορεί να σε κρατήσει πίσω. Αντίθετα, το να τιμήσεις την εμπειρία σου και να αφήσεις αυτά τα έντονα συναισθήματα να γίνουν μέρος του παρελθόντος σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις να βρίσκεις γαλήνη και να προχωρήσεις μπροστά.

Επιπλέον, η αναγνώριση της παρελθοντικής σημασίας της αγάπης μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις πως δεν σε εξυπηρετεί πλέον.

Πώς η τελειομανία μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή και ποιο το αντίδοτο

Κοίτα το μέλλον

Η αγάπη για έναν πρώην ή κάποιον που δεν ανταποδίδει τα συναισθήματά σου, μπορεί να σε περιορίσει. Αν μείνεις κολλημένη σε κάποιον με τον οποίο δεν μπορείς να έχεις σχέση, πιθανότατα θα δυσκολευτείς να βρεις την ευτυχία με οποιονδήποτε άλλον.

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι έτοιμη για κάτι σοβαρό, τα περιστασιακά ραντεβού μπορούν να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι εκεί έξω.

Μόλις θελήσεις να βγεις πιο σοβαρά ραντεβού, η εύρεση του σωστού συντρόφου μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πρόκληση. Συχνά χρειάζεται κάποιος χρόνος. Οι απογοητεύσεις από τα ραντεβού μπορεί να κάνουν ιδιαίτερα δελεαστικό το να μείνεις στο πρόσωπο που ήδη αγαπάς. Δεσμεύσου όμως να κοιτάς μπροστά, όχι πίσω στο παρελθόν, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο στην αρχή.

Δώσε προτεραιότητα σε άλλες σχέσεις

Οι άνθρωποι που δεν είναι καλά στα συναισθηματικά τους, συχνά τείνουν να «ξεχνούν» άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους. Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σου μπορούν να σου προσφέρουν υποστήριξη ή να έχουν κάποια χρήσιμη διορατικότητα ή σοφή συμβουλή να μοιραστούν από τις δικές τους εμπειρίες.

Τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν επίσης να προσφέρουν δύναμη και καθοδήγηση αν προσπαθείς να θεραπευτείς από τις συνέπειες μιας τοξικής σχέσης. Αν αισθάνεσαι ότι κάποιος κρίνει εσένα ή τις επιλογές σου ή σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα με άλλους τρόπους, ίσως είναι συνετό να περιορίσεις τον χρόνο σου μαζί του.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Όταν αισθάνεσαι παράφορα ερωτευμένη, μπορεί να κάνεις μικρές (ή όχι και τόσο μικρές) αλλαγές στην εμφάνιση ή την προσωπικότητά σου για να ευθυγραμμιστείς με αυτό που νομίζεις ότι θέλεις από έναν σύντροφο.

Σκέψου εκείνα τα κομμάτια του εαυτού σου που μπορεί να έχεις αρνηθεί, καταπιέσει ή αλλάξει. Ίσως ντύθηκες με άλλο στιλ απ' ό,τι θα προτιμούσες, άρχισες να παρακολουθείς ένα άθλημα για το οποίο είχες μηδενικό ενδιαφέρον ή εγκατέλειψες το αγαπημένο σου χόμπι.

Ή ίσως απέφυγες να εκφράσεις πλήρως τα συναισθήματά σου και σταμάτησες να ζεις όπως θες.

Δώσε χώρο στον εαυτό σου

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές βήμα, αλλά είναι σημαντικό. Όταν είσαι έτοιμη να προχωρήσεις, η απόσταση μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Ακόμη και ένα περιστασιακό μήνυμα, τηλεφώνημα ή Snapchat μπορεί να αναζωπυρώσει τα συναισθήματα που νόμιζες ότι είχες ήδη αφήσει πίσω σου.

Αν με τον σύντροφό σου ήσασταν και «φίλοι», μπορεί να σου λείπει αυτή η πλευρά της σχέσης σας και να θέλεις να διατηρήσετε τη φιλία σας. Αυτός δεν είναι κακός στόχος αν η σχέση σας όμως ήταν υγιής. Αλλά σε άλλη περίπτωση, καλύτερα να περιμένεις μέχρι να εξασθενίσει η ένταση του έρωτά σου. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξεις να προκαλείς στον εαυτό σου περιττό πόνο.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο:

  • Να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου
  • Να λες στον εαυτό σου αυτά που θα έλεγες και σε έναν φίλο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση
  • Αποδέξου ότι είναι φυσικό να πονάς
  • Θύμισε στον εαυτό σου ότι ο πόνος δεν θα διαρκέσει για πάντα
  • Μίλα με έναν ψυχολόγο

Το να αγαπάς κάποιον που δεν είναι κατάλληλος για σένα, ακόμα και κάποιον που σε πλήγωσε, δεν σε κάνει ανόητο ή ελαττωματικό. Είναι εύκολο να βλέπεις το καλύτερο σε κάποιον και να διατηρείς την ελπίδα ότι θα αλλάξει. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αλλάξεις την οπτική σου και να συνειδητοποιήσεις ότι πιθανότατα δεν θα αλλάξει.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης