Υπόθεση 12χρονης: Ψυχίατρος μάς εξηγεί πώς θα επηρεαστεί η εφηβική και η ενήλικη ζωή του κοριτσιού

Μαρία Ροδίτη
pexels.com

Η ψυχίατρος Μαρίνα Καλοτεράκη-Κίτσου εξηγεί στο Queen.gr πώς οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους παιδόφιλους, ποιες είναι οι μετατραυματικές συνέπειες τις οποίες θα υποστεί η 12χρονη από τον Κολωνό, αλλά και αν μπορούμε να θεωρήσουμε ή όχι ψυχικά ασθενείς τον 53χρονο και όλους όσους κακοποίησαν το κορίτσι. 

Φρίκη έχει προκαλέσει τις τελευταίες 2 εβδομάδες η είδηση με το κύκλωμα παιδοβιαστών που εξέδιδαν μια 12χρονη από τον Κολωνό. Ο 53χρονος εγκέφαλος μαζί με τον 42χρονο συνεργάτη του έχουν ήδη προφυλακιστεί, ενώ και η μητέρα του κοριτσιού – η οποία φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση- προφυλακίστηκε με κακουργηματική κατηγορία για διακεκριμένη μαστροπεία. Ακόμα δύο εμπλεκόμενοι πέρασαν τις πόρτες της φυλακής σήμερα, ενώ αναμένονται κι άλλες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.

Και μέσα σε όλα αυτά τα δικαστικής φύσεως ζητήματα, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα εξίσου σημαντικό: Πώς μπορεί από εδώ και στο εξής να ζήσει η 12χρονη που έχει τραυματιστεί σωματικά και ψυχικά; Θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της κάποια στιγμή στη ζωή της; Η ψυχίατρος Μαρίνα Καλοτεράκη-Κίτσου δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μας, εξηγεί αν ο 53χρονος και όλοι οι εμπλεκόμενοι στους παιδοβιασμούς θεωρούνται ή όχι ψυχικά ασθενείς, ενώ επισημαίνει και πώς οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους παιδόφιλους.

Φως στο Τούνελ: Οι 4 αλήθειες της Βέλτση για τις κακοποιήσεις παιδιών έκαναν το Twitter να υποκλιθεί

Η 12χρονη από τον Κολωνό έχει βιώσει ένα πολύ τραυματικό γεγονός, το οποίο θα έχει και μετατραυματικές συνέπειες. Ποιες θα είναι αυτές και πώς θα επηρεάσουν την εφηβική κι ενήλικη ζωή της;

Το πιο απλό που θα βιώσει η 12χρονη είναι ένα μετατραυματικό στρες, εφιάλτες και άγχος. Συνήθως, όμως, άνθρωποι και ειδικά παιδιά που βιώνουν τέτοιους είδους κακοποίηση παθαίνουν κατάθλιψη και μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην απόπειρα αυτοκτονίας. Αν η ίδια η 12χρονη αλλά και η οικογένειά της έχουν πολλή φροντίδα και υποστήριξη, αν η ίδια θέσει στόχους και πει ότι «έζησα, ό,τι έζησα, θα κάνω το κάτι άλλο, θα ζήσω μια ποιοτική ζωή», ίσως και να καταφέρει να προχωρήσει. Μόνο με κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να συμβεί αυτό, όμως.

«Παιδιά που βιώνουν τέτοιους είδους κακοποίηση παθαίνουν κατάθλιψη και μπορούν να φτάσουν ακόμα και στην απόπειρα αυτοκτονίας»

Θα είναι σε θέση, δηλαδή, να κάνει μια ερωτική σχέση, να γίνει μητέρα και να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους;

Θα πρέπει να το παλέψει πολύ για να μην έχει απλώς σεξουαλικές επαφές και να μη γεννάει απλώς παιδιά, αλλά να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με τον σύντροφο και το παιδί της. Ας μην ξεχνάμε ότι η 12χρονη δεν έχει πρότυπο. Μεγάλωσε σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, γιατί η μαμά της γέννησε εκείνη με έναν άνθρωπο σεσημασμένο και έκανε κι άλλα παιδιά με άνθρωπο άλλης κουλτούρας και πολιτισμού (σ.σ. από το Πακιστάν). Η μητέρα της την άφησε να μεγαλώσει ουσιαστικά μόνης της, πριν την ηλικία της. Δεν ξέρουμε, επίσης, τι ρόλο έπαιξε η μητέρα. Αν ένιωσε ότι είναι μητέρα ή αν απλά γέννησε 8 παιδιά. Συνεπώς, θα είναι δύσκολο η 12χρονη να κάνει υγιείς σχέσεις και να εμπιστευτεί ανθρώπους.

Αναφέρατε τη μητέρα, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση, έχει ήδη προφυλακιστεί και κατηγορείται για διακεκριμένη μαστροπεία. Η 12χρονη έχει κατανοήσει τι πραγματικά συμβαίνει με τη μαμά της;

Η 12χρονη ίσως δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση της μαμάς και ποια η θέση του παιδιού στην κοινωνία γενικότερα, αλλά η μητέρα είναι σημαντικό πρόσωπο για τον καθένα, όπως και να το κάνουμε. Το κορίτσι μέσα από χειρισμούς δέχθηκε να κακοποιηθεί για να στηρίξει το σπίτι της και τώρα ίσως να νιώθει τύψεις, να πιστεύει ότι ξεσκεπάζει τη μητέρα της και την ενοχοποιεί. Ότι εκείνη την έχει στείλει στη φυλακή. Όλο αυτό που βιώνει την πληγώνει, αλλά μπορεί και να φέρει ενοχοποίηση στο παιδί. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μόνο η μάνα το ζήτημα. Αυτή η μάνα προέρχεται από ένα περιβάλλον από το οποίο δεν είδαμε καμία στήριξη. Αυτή μπορεί να ήταν μαστροπός και να τιμωρηθεί, αλλά πού είναι ο πατέρας του παιδιού να στηρίξει; Γιατί έπρεπε αυτή η γυναίκα να αφεθεί και να βγάλει στην πορνεία το παιδί;

«Η 12χρονη ίσως να νιώθει τύψεις, να πιστεύει ότι ξεσκεπάζει τη μητέρα της και την ενοχοποιεί. Ότι εκείνη την έχει στείλει στη φυλακή»

Συζητείται έντονα αν ένας άνθρωπος που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις, όπως ο 53χρονος παιδοβιαστής, μπορεί να θεωρηθεί ψυχικά ασθενής. Τι ισχύει τελικά;

Υπάρχουν οι ακαταλόγιστοι ψυχιατρικά ασθενείς, αυτοί που δεν έχουν ευθύνη για το έγκλημα που διέπραξαν, γιατί δεν έχουν επίγνωση της πράξης τους, ούτε επαφή με την πραγματικότητα. Αυτοί δέχονται θεραπεία με αντιψυχωτική αγωγή και νοσηλεύονται σε ψυχιατρική κλινική. Δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ο 53χρονος. Ο συγκεκριμένος και οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στην υπόθεση υποφέρουν από διαταραχές προσωπικότητας, δεν έχουν αίσθηση ορίων, δεν έχουν συναισθήματα για να αντιληφθούν, δεν καταλαβαίνουν τι πόνο προκαλούν στον άλλον. Για να διεγείρεται σεξουαλικά κάποιος από ένα παιδί, έχει θέματα παθολογικά που αφορούν την αυτοπεποίθησή του.

Ο οίκος ανοχής έβλεπε, ο 53χρονος ήξερε τι έκανε και οι άντρες που μπήκαν στην εφαρμογή επιθυμούσαν σεξουαλική επαφή με ένα παιδί στη συγκεκριμένη ηλικία. Δεν είναι άτομα εκτός πραγματικότητας. Έχουν επίγνωση για το τι κάνουν. Μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να ικανοποιηθούν, αλλά όταν κακοποιούν το παιδί ξέρουν τι κάνουν. Αυτοί πρέπει κανονικά να εκτίσουν την ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά τους. Δεν έχουν το ακαταλόγιστο. Θα πρέπει να έχουν κι αυτοί υποστήριξη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολη η θεραπεία ενός ψυχοπαθητικού διαταραγμένου ανθρώπου. Μπορεί, όμως, ένας τέτοιος άνθρωπος να αλλάξει.

«Ο 53χρονος και οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στην υπόθεση υποφέρουν από διαταραχές προσωπικότητας, δεν έχουν αίσθηση ορίων, δεν έχουν συναισθήματα για να αντιληφθούν»

Υπάρχουν σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε έναν παιδόφιλο; Και πώς ένας γονέας μπορεί να προστατεύσει το παιδί του;

Το βασικότερο όλων είναι το κάθε παιδί να νιώθει εμπιστοσύνη στο περιβάλλον του. Να αισθάνεται ότι μπορεί άνετα να μιλήσει για τα πάντα στη μαμά και στον μπαμπά. Από εκεί ξεκινούν όλα. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να φροντίσουν τον ρόλο τους, να μην είναι εκεί μόνο για να καμαρώσουν το παιδί, αλλά να μπορούν να το ακούσουν και στις δύσκολες στιγμές. Από εκεί και πέρα, αν δει κάποιος κάποιον να παρεκτρέπεται, καλό είναι να του μιλήσει.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί πως αν δεχθεί παρενόχληση, τότε θα πρέπει να απομακρυνθεί. Κι αν τους το πει, αμέσως θα πρέπει να είναι κοντά του για να το αντιμετωπίσουν μαζί. Στην περίπτωση του Κολωνού, η 12χρονη πήγαινε συνέχεια στο μαγαζί του 53χρονου και κατέβαινε στην αποθήκη. Ποια μητέρα θα άφηνε το παιδί της να κατεβαίνει σε αποθήκες; Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι είναι σημαντικό, ένας γονέας που αντιλαμβάνεται έναν παιδόφιλο, να ενημερώσει και άλλους γονείς που βρίσκονται γύρω από αυτόν τον άνθρωπο.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης