Μήπως βρίσκεσαι σε έναν φαύλο συναισθηματικό κύκλο ντροπής και θλίψης;
Ποια τα σημάδια της «συναισθηματικής» φλεγμονής;
Οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα, το χρόνιο στρες και τα ανεπίλυτα τραύματα μπορούν να σαμποτάρουν διακριτικά και συστηματικά την υγεία, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η χρόνια φλεγμονή.
Αυτή η σύνδεση μεταξύ συναισθηματικής και σωματικής υγείας, η οποία συχνά αναφέρεται ως σύνδεση νου-σώματος, αγνοείται (δυστυχώς) σε μεγάλο βαθμό από το συμβατικό σύστημα υγείας. Ωστόσο, οι έρευνες επιβεβαιώνουν συχνά τη σημασία αυτής της σύνδεσης με μελέτες που δείχνουν ότι θέματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) συνδέονται με παράγοντες σωματικής υγείας όπως η διατροφή, η φλεγμονή και η υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.
Νιώθεις πως έχεις χάσει τον αυθορμητισμό σου; Τρεις ιδέες για να τον επαναφέρεις
Πρόκειται για ένα φαινόμενο συναισθηματικού πόνου που επηρεάζει τη σωματική υγεία πολύ συχνά και βασίζεται στα συναισθήματα της ντροπής και της «φλεγμονής», με το καθένα να επηρεάζει βαθιά το άλλο. Η ντροπή είναι ένα κοινό συναίσθημα που συναντάται σε ανθρώπους με ανεπίλυτα τραύματα του παρελθόντος και χρόνιο στρες, και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καταβεβλημένοι, ανήσυχοι, απελπισμένοι και αποσυνδεδεμένοι από τη διαίσθησή μας. Μελέτες δείχνουν ότι η ντροπή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να παραμένουμε υγιείς, να θεραπευόμαστε από ασθένειες και να κάνουμε υγιείς επιλογές. Και ορισμένοι ερευνητές περιγράφουν την επίδραση της ντροπής στην υγεία μας ως «ύπουλη, διάχυτη και ολέθρια».
Από την πλευρά της, η συναισθηματική «φλεγμονή» αναφέρεται έτσι με μεταφορική σημασία. Στην κυριολεκτική της σημασία, η φλεγμονή αποτελεί μια σωτήρια βιολογική διαδικασία και είναι μια προστατευτική αντίδραση όταν ένα υγειές άτομο υποστεί κάποιον τραυματισμό ή αντιμετωπίσει ένα μικρόβιο,όπως ο ιός της γρίπης ή επιβλαβή βακτήρια.
Η φλεγμονώδης αντίδραση βοηθά στην καταστροφή της εισβολικής απειλής και στην επαναφορά του σώματός μας σε κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο μας, η φλεγμονή έχει γίνει χρόνια λόγω της ανθυγιεινής διατροφής, της έκθεσης σε τοξίνες και συναισθημάτων όπως η χρόνια ντροπή, το άγχος και τα ανεπίλυτα τραύματα. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εναύσματα για φλεγμονή, η οποία μπορεί να διαιωνίσει περαιτέρω προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η εγκεφαλική ομίχλη, η κατάθλιψη και το άγχος.
Γιατί κλαίμε, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το κάνουμε και γιατί οι άντρες κλαίνε πιο σπάνια;
Σημάδια ντροπής – «συναισθηματικής» φλεγμονής
Το άγχος, η κατάθλιψη, το PTSD και άλλες διαταραχές τραύματος είναι κοινά σημάδια ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Ειδικότερα όσον αφορά την ντροπή, οι ειδικοί εξετάζουν έναν εκτεταμένο κατάλογο συναισθηματικών και σωματικών σημείων για να προσδιορίσουν αν το συναίσθημα αυτό μπορεί ναεπηρεάζει την υγεία, επειδή οι επιπτώσεις της ντροπής (και άλλων συναισθημάτων) επεκτείνονται πέρα από την ψυχική υγεία και επειδή η σωματική υγεία επηρεάζει την ψυχική υγεία, με τον ίδιο τρόπο που η ψυχική επηρεάζει τη σωματική.
Μια από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ντροπή:
• Ανεξήγητος χρόνιος πόνος
• Ορμονικές ανισορροπίες
• Εγκεφαλική ομίχλη
• Αποσύνδεση από τη διαίσθησή μας και την αίσθηση της πείνας/κορεσμού
• Αυτοάνοσες καταστάσεις
• Αίσθημα ταχυπαλμίας της καρδιάς
• Χρόνια κόπωση
• Πεπτικές διαταραχές (επίμονη δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα κ.λπ.)
• Αϋπνία
• Χαμηλή λίμπιντο
• Μεταβολές της διάθεσης
• Αντίσταση στην απώλεια βάρους
• Ξαφνική απώλεια βάρους
• Έλλειψη κινήτρων
Τιθάσευση του αισθήματος της ντροπής
Για να τεθεί υπό έλεγχο η αίσθηση αυτή της ντροπής, πρέπει να συγχρονιστεί ξανά η σύνδεση του εντέρου με το συναίσθημά μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό εστιάζοντας όχι μόνο στις τροφές που είναι φιλικές προς το έντερό μας, αλλά και στις πρακτικές που είναι φιλικές προς το μυαλό μας, όπως η αυτοσυμπόνια.
Μια συναρπαστική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunityεξέτασε τη σχέση μεταξύ του ψυχικού στρες, του εγκεφάλου και της φλεγμονής και βρήκε μερικά απροσδόκητα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της αυτοσυμπόνιας. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αυτοσυμπόνιας – αυτοαποδοχής, είχαν και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες. Αυτό υποδηλώνει ένα ισχυρό μήνυμα: Το στρες, η ντροπή και η «συναισθηματική» φλεγμονή μπορεί να είναι αναπόφευκτα σε κάποιο βαθμό, αλλά η σχέση μας με τον εαυτό μας στην παρούσα στιγμή συμβάλλει στο βαθμό που επηρεαζόμαστε αρνητικά από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Σε πολλές περιπτώσεις, το αντίδοτο στη «συναισθηματική» φλεγμονή είναι μια διαδικασία «επιβράδυνσης» των ρυθμών μας, ηρεμίας και επανασύνδεσης με τον εαυτό μας. Αυτό που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει, είναι οι πρακτικές ενσυνείδησης και η αυτοσυμπόνια, η σωστή αναπνοή, η ευγνωμοσύνη, ο διαλογισμός και η σωματική άσκηση.
Πώς να δείχνεις η δυναμική γυναίκα που είσαι κάνοντας (κυριολεκτικά) τις σωστές κινήσεις