Πώς το να κρατάς το δικό σου ημερολόγιο θα σε ανακουφίσει από το άγχος & θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη

Γεωργία Βλαχοπούλου

Θυμάσαι τότε στο σχολείο που γράφαμε στο ημερολόγιό μας - τον πιστό μας «φίλο» - όλα αυτά που μας απασχολούσαν και σαν να ξαλαφρώναμε; Μήπως ήρθε ο καιρός να το ξανακάνεις;

Υπάρχει άραγε λύση κάποια απλή λύση στο καθημερινό άγχος και στη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας; Κι όμως η καταγραφή των σκέψεών μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένας από τους ιδανικούς τρόπους για να επεξεργαστεί κανείς τα συναισθήματά του, να μειώσει το άγχος του κι έτσι να βελτιώσει την ψυχική του υγεία.

Ίσως είχες ξανά το δικό σου προσωπικό ημερολόγιο όταν πήγαινες στο δημοτικό ή όταν ήσουν στην εφηβεία, γράφοντας όσα συνέβαιναν μέσα στην μέρα και θεωρούσες σημαντικά. Πλέον αυτή η καταγραφή των συναισθημάτων σου ή των σκέψεών σου μπορεί να γίνει είτε σε ένα τετράδιο είτε στο κινητό σου ή το laptop/tablet.

Γιατί είναι καλό να ξεκινήσεις να γράφεις σε ένα ημερολόγιο;

Περιγράφοντας στο δικό σου ημερολόγιο πώς αισθάνεσαι, «καθαρίζεις» το μυαλό σου, μειώνεις το άγχος σου και αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένη.

«Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η γραφή μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική σωματική υγεία», λέει ο James W. Pennebaker, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν, για να συνεχίσει: «Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η γραφή βοηθά τους ανθρώπους να «καθαρίσουν» το μυαλό τους, τους κάνει λιγότερο ανήσυχους και τους κάνει πιο ευτυχισμένους».

Τι γράφεις όμως σε έναν τέτοιο ημερολόγιο;

Οι ειδικοί όταν προτείνουν να γράφουμε στο δικό μας προσωπικό ημερολόγιο μιλούν για «εκφραστική γραφή», δηλαδή για καταγραφή των συναισθημάτων μας είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά. Αυτό που συμβουλεύουν είναι να καταγράφουμε τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν γύρω από διάφορα γεγονότα της μέρας, από το πιο απλό - όπως θα για παράδειγμα ότι «μου άρεσε που στο καφέ που συνηθίζω να πηγαίνω θυμήθηκαν τον καφέ μου» - μέχρι κάτι πιο δύσκολο, όπως το «χώρισα με το αγόρι μου μετά από 7 χρόνια σχέσης».

Υπάρχει τρόπος συγκεκριμένος να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο;

Εδώ δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρέπει να έχεις συγκεκριμένο χώρο που θα κάθεσαι να γράφεις τις σκέψεις σου και συγκεκριμένη, σταθερή ώρα μέσα στη μέρα και άλλοι λένε πως απλά δεν υπάρχει σωστή απάντηση στο πώς θα πρέπει να «κρατάς» το δικό σου ημερολόγιο. Στην ουσία γίνεσαι εσύ «επιστήμονας» του εαυτού σου και κρίνεις ανάλογα το πότε είναι αναγκαίο να καταγράψεις τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου.

Εάν δεν είσαι σίγουρη πώς ακριβώς θα πρέπει να ξεκινήσεις να γράφεις, τότε άφησε απλά τις λέξεις και τις σκέψεις σου να «ρέουν». Δεν χρειάζεται να γράψεις κάποιο δοκίμιο ούτε υψηλή λογοτεχνία. Το ζητούμενο είναι να γράψεις ελέυθερα κυρίως τα στρεσογόνα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στη μέρα, προσπαθώντας να κατανοήσεις γιατί ήταν τελικά τόσο αγχωτικά για σένα και αναζητώντας τα θετικά που μπορεί να προέκυψαν από αυτό - το κατά τ' άλλα αγχωτικό συμβάν - να μειώσεις το stress σου.

Και κάτι τελευταίο, αν φοβάσαι να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο μην τυχόν και «πέσει» σε χέρια ατόμου που δεν θες, τότε οι ειδικοί προτείνουν να γράψεις όλα αυτά που θες και σε «βαραίνουν» σε ένα χαρτί κι ύστερα πέτα το. Έτσι και θα έχεις βοηθηθεί ψυχολογικά και δεν θα αγωνιάς για το ποιος μπορεί να διαβάσει - κυριολεκτικά - τις σκέψεις σου.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης