Πώς να αποτρέψεις και να ξεπεράσεις την ηθική εξάντληση που αποτελεί τεράστια μάστιγα στις μέρες μας

Pexels

Η κουλτούρα της μαχητικότητας και η σκληρή δουλειά για την επιτυχία είναι ο τρόπος ζωής για πολλούς από εμάς -και αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση.

Τα κοινά σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν την ψυχική εξάντληση, την αποδέσμευση και τη μειωμένη παραγωγικότητα. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι βιώνουν ένα νέο είδος επαγγελματικής εξουθένωσης στις μέρες μας.

Ειδικότερα, μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και της συμβουλευτικής εταιρείας Affinity Health και πρόληψης της εξουθένωσης Softer Success αποκάλυψε ότι ο ηθικός τραυματισμός και το άγχος προκαλούν έναν νέο έντονο τύπο εξάντλησης στο χώρο εργασίας, ο οποίος είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.

Τι είναι η ηθική εξουθένωση;

Όλοι ακούμε για δύσκολες επαγγελματικές τάσεις, όπως η «ήσυχη παραίτηση» και η «μεγάλη παραίτηση», όπου οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την εργασία τους καθώς δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν ή να ανταπεξέλθουν με τον ίδιο τρόπο που συνήθιζαν.

Σε πιο πρόσφατα νέα, μελέτη αποκάλυψε έναν νέο τύπο εξουθένωσης, που μπορεί να είναι ο λόγος για αυξημένες περιπτώσεις παραίτησης.

Η ειδικός στο Burnout, Cara de Lange, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Softer Success, εξήγησε: «Η ηθική εξάντληση περιλαμβάνει το να είσαι μάρτυρας ή να είσαι θύμα πραγμάτων στη δουλειά που δεν συνάδουν με τις αξίες, τις πεποιθήσεις σου ή τις πράξεις που αντιλαμβάνεσαι ως ανήθικες. εκφοβισμός, σεξισμός, ρατσισμός, ομοφοβία ή ακραία ηθικά ζητήματα - οτιδήποτε συμβαίνει σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τη συνεχή κατάσταση κρίσης στην οποία ζούμε αυτή τη στιγμή, όπως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κρίση κόστους ζωής, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και μια ασταθής κυβέρνηση».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, αυτό το είδος εξουθένωσης είναι πιο ακραίο και μπορεί να προκαλέσει τέτοια συναισθηματική δυσφορία που «επηρεάζει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία εντός και εκτός εργασίας».

Μήπως βλέπεις συχνά στον ύπνο σου ότι αργείς; Να τί μπορεί να συμβαίνει με την υγεία σου

Ποια είναι τα σημάδια ηθικής εξουθένωσης;

Η καθηγήτρια Karina Nielsen, πρόεδρος της Εργασιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, αποκάλυψε τα ακόλουθα ως σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς ηθική εξάντληση.

  • Αίσθημα ντροπής ή αμηχανίας από ένα γεγονός που έχει συμβεί στον χώρο εργασίας
  • Περισσότερη κούραση
  • Αργοπορία
  • Αίσθημα φόβου ή άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αδυναμία απενεργοποίησης από την εργασία, χαλάρωσης ή συγκέντρωσης
  • Ενοχλητικές σκέψεις για τη δουλειά ή ανησυχία
  • Σκέψεις χειρότερου σεναρίου
  • Αίσθημα αδιαφορίας
  • Συναισθηματική, ψυχική και σωματική εξάντληση

Πώς να αποτρέψεις και να ξεπεράσεις την ηθική εξάντληση

Όταν κάποιος βιώνει εξουθένωση, συνιστάται να παίρνει άδεια, να μάθει να λένε όχι και να θέτει υγιή όρια. Ωστόσο, η ειδικός της επαγγελματικής εξουθένωσης, Cara de Lange, εξηγεί ότι αυτές οι λύσεις αποτελούν βραχυπρόθεσμη λύση για την ηθική εξάντληση.

Μήπως κουβαλάς παιδικό τραύμα; 6 χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν να το καταλάβεις

Έτσι, περιγράφει μερικούς άλλους τρόπους πρόληψης

Επαναπροσδιορισμός των σκέψεων- Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για να επανασυνδέσουμε τις νευρικές οδούς που ρυθμίζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας. Κάνοντας αυτό καθημερινά και με επιμονή, με θετικά σενάρια και εικόνες, μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε σε νέα συνθήκη σκέψης. Αν και μπορεί να πάρει χρόνο, θα αλλάξει τελικά την αυτόματη απόκριση του εγκεφάλου σε ένα αρνητικό σενάριο.

Θετικός μελλοντικός σχεδιασμός - Η έκφραση ευγνωμοσύνης, η επίδειξη και η εξάσκηση της ενσυναίσθησης για τους άλλους και η συμπόνια για τον εαυτό μας είναι βασικοί τρόποι για να αλλάξουμε τα νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου μας και την αυτόματη απόκρισή του σε πράγματα που αποτελούν πηγή απογοήτευσής μας.

Στόχοι ευεξίας - Είτε είναι ένας γρήγορος διαλογισμός πέντε λεπτών, μια βόλτα στο μεσημεριανό μας διάλειμμα, ένα τζόκινγκ μετά τη δουλειά ή φροντίζοντας να τρώμε ένα υγιεινό πρωινό τις καθημερινές, ο καθορισμός στόχων ευεξίας είναι ένας φανταστικός τρόπος για να φροντίζουμε τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Τήρηση ωραρίου εργασίας - Ενώ η λήψη άδειας από την εργασία είναι η πιο κοινή συμβουλή για την αντιμετώπιση της εξάντλησης, η ολοκλήρωση της εργασίας εντός ωραρίου μπορεί να είναι το κλειδί. Αν και δεν είναι πάντα δυνατό, θα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εάν εργαζόμαστε μέχρι αργά κάθε μέρα, αυτό μπορεί να είναι μια κυρίαρχη αιτία εξουθένωσης.

Το έλεγχο στα χέρια μας- Συχνά όταν υφίσταται ηθική βλάβη, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Επομένως, είναι σημαντικό να τον ανακτήσουμε. Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με παγκόσμια αβεβαιότητα, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη να συντονιστούμε με την εσωτερική μας σοφία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εσωτερική μας ιδιοφυΐα καθώς και την επιστήμη για να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Για παράδειγμα, να αλλάξουμε τον τρόπο που στεφόμαστε για την όποια κρίση. Αντί να παρακολουθούμε με φόβο να δούμε τα θετικά της κρίσης και τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από αυτές.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης